Translate

неделя, 31 октомври 2010 г.

България заема последно място по критерия продължителност на живота


в класацията на института Легатум, по поръчка на инвестиционния фонд Легатум (Legatum) от Дубай, изследващ благосъстоянието на хората в 110 държави по света, предаде агенция Франс прес.
На първите три места в класацията, за най-благоденстващите държави в света, според критерии за богатство и благосъстояние, се нареждат Норвегия, Дания и Финландия. След тях са Австралия, Нова Зеландия и Швеция.
Швейцария заема 8-о място, САЩ - 10, Великобритания 13-о, Германия 15-о, Белгия 16-о, Япония 18-о и Франция - 19-то място.
В Топ 20 влизат още Ирландия, Исландия, Австрия, Сингапур, и Хонконг.
Китай е пък на 58-а позиция, Русия на 63-а, а пък Турция на 80-а.
България заема 46 място, по общи показатели в класацията.
Те са базирана на осем основни критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността - национална и индивидуална, свободата и солидарността.
Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.
Според критериите за свобода, лична и национална сигурност сме на 40-та позиция. Образованието у нас ни нарежда на 48-о място, а здравеопазването на 45-о.
По икономическите критерии, за брутен вътрешен продукт на глава от населението и за предприемачески възможности, заемаме съответно 53-та и 55-а позиция, а по критерий социален капитал заема 80-о място.
По отношение на средна продължителност и удовлетвореност от живота се нареждаме на незавидното последно място.
От страните членки на ЕС зад нас е Латвия на 47-о и Румъния - 51- място.
На дъното на класацията с най-лоши показатели са Зимбабве и Пакистан.
------
Според изследване на Базелския университет всеки десети милиардер на планетата живее в Швейцария, като при това състоянието на 3% от населението се равнява на натрупаното от всички останали 97% от жителите на конфедерацията. От около хилядата милиардери близо 100 са регистрирани в Швейцария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар