Translate

четвъртък, 4 ноември 2010 г.

От съюз на зъботехниците в България (СЗБ) алармираха


По време на пресконференцията си на тема „Ще стигне ли докрай НАП в проверката на стоматологичните услуги в България? Защо съществуват зъботехнически лаборатории, които работят в сивата икономика?”, че новия актуализиран стандарт, регламентиращ дейността им, е одобрен от Висшия медицински съвет към МЗ още през февруари, но и до сега не е обнародван в ДВ.
Като причини от съюза посочиха финансовите проблеми в системата, честата смяна на здравните министри и стремежа на чиновниците стандартът всячески да не види бял свят.
Димитър Цветков, президент на СЗБ, съобщи, че от всички 20 членове, „против” е гласувал единствено представителят на Българския зъболекарски съюз и обвини държавата в лицето на МЗ, че тотално е абдикирала и не полага усилия да сложи ред в този сектор, както и БЗС, че е против европейски стандарт, който регламентира отношенията клинична и медикотехническа лабораторна дейност в интерес на пациента.
Това е разковничето явно някой не желае да има ред в тази дейност у нас, констатира той.
Според него обаче новият стандарт ще извади на светло зъботехниците от сивата икономика, никой не може да каже сега какъв процент са те, ще сложи ред в системата и пациентите ще са наясно за какво, колко плащат. Лабораториите пък ще бъдат длъжни да изложат официален ценоразпис, а за всяка коронка, мост или протеза пациентът ще получава т. нар. поръчка-фиш с две цени – на клиничната и на лабораторната (зъботехническата) част от лечението. А лекарите по дентална медицина (зъболекарите) ще трябва да посочват с кой зъботехник и коя лаборатория работят зъботехническите конструкции, което в момента не са задължени да правят.
-Фактурата се издава на този, който дава парите, а парите ги дава пациентът, но ние вместо на него издаваме документ на лекаря по дентална медицина, който препредава всъщност парите на пациента към лабораторията и за мен като президент на Съюза на зъботехниците това е абсолютно нарушение, заяви Цветков.
Настояваме за ясен регламент и прозрачност, което означава, че у нас трябва да бъде въведена европейската практика на разделяне на заплащането. Просто е необходима воля за създаването на ясна нормативна база и въвеждането на стриктен контрол от страна на институциите, заяви още той.
-Ако лекаря по дентална медицина е провел скъпо лечение и го е включил в цената, то пациентът без да си дава сметка за това твърди, че коронката например му струва 400 лева, защото не е на ясно каква е цената на клиничното лечение и цената на зъботехническата услуга. Ето затова трябва да я има поръчка-фиш, в която се вижда кое колко струва, го подкрепи и секретарят на съюза Йордан Бояджиев.
Според представителите на съюза акредитацията на лечебните заведения трябва да претърпи промяна. По стария закон тя бе задължителна за сключване на договор с НЗОК. От тяхна страна има подадени над 20 молби и нито една удовлетворена.
Освен това те са категорични, че не може току що завършил зъботехник веднага да започне частна собствена практика.
-Това го няма никъде по света и се питаме докога политиците ще продължават да си затварят очите. Харесваме изказването на премиера  „да си върнем държавата от сивата икономика”, защото милиони левове се въртят и в денталната медицина, единодушно заявиха те.
По време на пресконференцията бе съобщено още, че:
  • По решение на управителните съвети на БЗС и на техния съюз цените се правят според спецификата на отделните региони в страната като има един определен минимум, под който не може да се падне в интерес на здравето на пациента.
  • Зъботехнически услуги не фигурират в пакета дейности, заплащани от НЗОК, което на практика означава, че 2.5 милиона възрастни хора практически сами заплащат за подвижното протезиране. У нас поне на 5 год. (толкова е гаранционния им срок) трябва да има по-една безплатна протеза за възрастните хора, които са ощетени, тъй като преди да се пенсионират са си плащали, а и сега продължават да си плащат здравните вноски. В цяла Европа зъбни протези, коронки и мостове се плащат от здравните фондове.
  • Децата и младите хора също изцяло заплащат лечението на ортодонтски аномалии с апарати, брекети и т. н., но през последните години броят на зъботехниците, които работят точно тези видове зъботехнически услуги рязко намалява. А ликвидирането, през 200 год., на зъболекарските кабинети в училищата, което бе изключително постижение за държавата ни, е най-голямата трагедия и най-голямото престъпление спрямо децата.
  • Общият брой на зъботехниците в страната също намалява. През 1991 г. в държавните и общинските зъботехнически лаборатории са работили приблизително 3600 зъботехници, а днес те са едва 1200 за цялата страна, а регистрираните като лечебни заведения медикотехнически лаборатории са 630. Наблюдава се „застаряване” в професията и отлив от нея. Едновременно с това обаче приемът на студенти в медицинските колежи в София, Пловдив и Варна, подготвящи кадри по специалността, също драстично е намален.
  • Наблюдава се свърхконцентрация на дентални лекари и съответно на зъботехници главно в столицата, за сметка на периферията. Индикативните стандарти, действали до 2000 година са предвиждали съотношение дентални лекари/зъботехници 10:8, а днес това съотношението е приблизително 8:1, което означава че 8300 дентални лекари (4000 от тях работят в София) могат да разчитат на 1200 зъботехници.
  • Продължава да бъде голям броят на зъботехниците, работещи „в сянка”, а усилията на съюза да се въведена ясна регулация определено се натъкват на съпротива от страна на Българския зъболекарски съюз.
  • Пациентът едва в 8% от зъболекарските кабинети получава финансов документ и в повечето случаи няма как да разбере реалната стойност на зъботехническата услуга. Тази практика крие огромни възможности за злоупотреба, защото какво плаща денталния лекар на зъботехника е известна само на тях двамата, но понякога съотношението достига 3:1 в полза на клиничната част т. е. на лекарите по дентална медицина. В Германия съотношението е – 60 лв. за лабораторната и 40 лв. за клиничната част.
  • Основната вина за този хал е на пациентите, които все още не отстояват и не си търсят правата т. е. не изискват, както фактура, така и детайлна информация за стойността на манипулациите в зъболекарския кабинет и за стойността на зъботехническата услуга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар