Translate

неделя, 31 октомври 2010 г.

Аналгинът е най-ползваното и най-продаваното лекарство в България В последно време се наблюдава ренесанс при т. н. Аналгетици – лекарствени средства, повлияващи болката


Българската асоциация за изследване и лечение на болката (БАИЛБ), съвместно с Фармацевтична компания Софарма АД, проведоха кръгла маса на тема - „Медикаментозно повлияване на болката и мястото на Метамизол“.
У нас, съгласно данни на международната компания анализираща продажбите на лекарствени средстве – IMS Health, за периода август 2009/ 2010 г., са дадени повече от 82 500 000 лв. за болкоуспоителни медикаменти. Изследванията показват, че най-честата причина човек да си купува лекарства е главоболието. В над 80% от случаите то се дължи на стреса, увеличен значително в резултат на световната криза.
В последно време се наблюдава ренесанс при т. н. аналгетици – обезболяващите медикаменти.
Най-голям е пазарният дял на аналгин таблетките, за повлияване на болковия синдром от различен произход – главоболие, зъбобол, невралгии, неврити, миалгии, травми, изгаряния, постоперативни болки, фантомна болка, дисменорея, бъбречни и жлъчни колики. Аналгинът е препоръчван при повишена телесна температура и дава ефект дори когато други антипиретици (ненаркотични аналгетици) са противопоказани или неефикасни. Изследвания показват, че той не дразни стомаха и подпомага действието на опиоидни аналгетици и на спазмолитиците като бусколизин, като не предизвиква зависимост и не потиска респираторния център.
Аналгинът е най-ползваното и най-продаваното лекарство в България за последните 10 години. Той е лидер на пазара с над 40% пазарен дял, сочат данните на IMS Health През периода 2000 г. – август 2010 г. са били продадени близо 140 млн. опаковки аналгин, съобщи д-р Денис Пехливанов, продуктов мениджър в „Софарма”.
Според специалистите няма обективна оценка на болката, която е един мултидисциплинарен проблем. Тя е резултат на стимулиране на ноцицепторите. Информацията от тези рецептори се пренася през гръбначния мозък до главния мозък. Болката е съзнателното възприемане на сензорната информация. Прагът на болка варира в широк интервал при различните хора. Тя е неприятно сетивно или емоционално изживяване. Болката може да се раздели според източника и свързаните рецептори на повърхностна, соматична, висцерална и невропатична. Според естеството си e малигнена или не, а според продължителността на остра или хронична. В зависимост от интензитета болката е слаба, умерена и силна.
При остра болка, например следоперативна, се прилагат опиоидни и не опиеви медикаменти, като целта е да се постигне максимално бързо обезболяване, за разлика от хроничната, която продължава над 6 месеца.
При лечението на острата болка комбинацията от метамизол (активната съставка на аналгин) плюс опиати, дават възможност да се намали дозата на последните до 50%. Метамизолът притежава и спазмолитичен ефект и е особено полезен при болки на гастроинтестиналния тракт.
Болката е като времето, зависи от много фактори. Няма точен критерий за интензивността на болката, а една и съща болка при различни хора се оценява по различен начин, твърди проф. д-р Иван Смилов, председател на научното дружество на анестезиолозите в България.
Нова тенденция при лечение на болката е изготвянето на индивидуална програма и прилагане на мултимодалната терапия, т.е. комбиниране най-малко от две аналгетични средства – балансирана аналгезия. Това ще рече, че при лечение на болката вече не се прилага монотерапията.
Според проф. д-р Витан Влахов, почетен председател на Медицинското дружество по клинична фармакология и терапия, интравенозното прилагане на метамизол у нас се избягва, за разлика от цяла Западна Европа, където това се прилага често в следоперативното лечение.
Участниците на кръглата маса дискутираха, че може би тази практика трябва да се възвърне.
Освен това те застъпиха единодушно тезата, че във всяко лечебно заведение трябва да бъдат обособени центрове, както и да има разработени програми за лечение на болката.
Аналгинът, както споменахме вече се използва и като антипиретично средство в комплексната терапия на остри възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, трахеити и трахеобронхити, инфекциозни заболявания, фебрилитет от различен произход.
Според някои специалисти обаче все още е спорно противовъзпалителното му действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар