Translate

петък, 21 декември 2012 г.

От Българска медицинска хомеопатична организация апелират "Не се доверявайте на самозвани хомеопати без медицинско образование"

Според представители на Българска медицинска хомеопатична организация  тези,  които практикуват, без да имат медицинско образование и претендират, че могат да лекуват заболявания като СПИН, туберколоза или рак, рискуват живота на хората, които са им се доверили.
От изключителна важност е пациентите да се информират дали лекарят има съответната диплома по клинична хомеопатия и какви са отзивите за него.
Според д-р Слави Филчев, завеждащ детското отделение на 5-та градска болница и член на организацията с хомеопатия може да се лекува всичко, но тя е ефикасна само при определени заболявания. А онкозаболявания, СПИН и тежки неврологични страдания могат само да се облекчават с хомеопатия. Ефикасно могат да се лекуват болести на дихателните пътища особено при децата.
От Българската медицинска хомеопатична организация посочиха, че масовото предписване на антибиотични лекарства от много медици също е опасно за здравето на пациентите и трябва да се случва единствено като крайна мярка.

Златни му уста !

Бисерите на Бойко - от 2002 до 2011 от времето му на главен секретар до преди година
 Държавата е на ръба „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно” - в. “Стандарт”, март 2002 г.
Каквото сам си направиш…„Какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал “Дий!” на кобилката. Тя тръгнала и той паднал” – в. ”Стандарт”,  ноември 2002 г.
Полицаите да бъдат любезни… „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар” -  декември 2004 пред в. “Стандарт”.
Работя до 21 часа...“Днес е събота и аз съм на работа, работя до 21 часа, имам срещи до 11 часа, а след това ще откривам паметник на Паисий Хилендарски. В 12 часа ще открия тържеството „Ретро”, а след това ще играя тенис” – пред журналисти от македонския в. “Дневник”, септември 2008 г.
За Сталин, Хитлер……Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации се изискват качества“ - в интервю за списание “Max”, август 2008 г. Неудобство идва не само от факта, че харесва диктаторите, а и защото нарича Русия изостанала държава, която Путин направил световна сила.
За “лошия” човешки материал...Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията… И вие - милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям” – на среща с българи при посещение в Чикаго, февруари 2009 г. Тези думи са цитирани по-свободно в някои медии, че Борисов е казал за населението, че е “лош материал”.
Когато говориш с мен ще мълчиш!От тези, които ме критикуват искам само едно - да не говорят и да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е - мълчете!” – пред журналисти в министерския съвет, след заседание с министрите, октомври 2009 г.
Що е “електричен” ток - минава и не се усеща… „Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари - това е електричният ток, той минава и не се усеща” – пред журналисти от различни медии в отговор на въпрос за далавери в ТЕЦ-овете “Марица-Изток”, 2009 г.
Повече магистрали от Холандия…Всяка от следващите години в България ще се строят по 65 километра нови магистрали и с това ще надминем дори Холандия, където се изграждат по 55 км на година” - на презентация в строителното министерство за инфраструктурните обекти, септември 2009 г.
Аз черен пояс, Путин черен пояс…“Путин каза - знам, че имате черен колан по карате, аз пък имам по джудо. И така искал да водим разговорите - детайл по детайл” – пред журналисти септември 2009 г. за преговорите за газа с Русия.
Как така банкерите ще взимат повече от премиера…Банкерите не може да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг” – пред журналисти по време на посещение в Брюксел, септември 2009 г.
Във всяко село опера – стига с тая партийна политика...„…Не може да продължава така да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи… Някога всяко село е имало читалище, театър, опера - това е било партийна политика. Сега обаче времената са други” – пред журналисти преди мач в Южния парк, май 2010 г. (В отговор от театралните среди протестират, че ги изкарват разхитители, защото общо в България, във всичките 41 театъра, от които 10 куклени и др., целият персонал актьори и театрални работници е 1800 души).
“Шоуто на Слави” щях да го приключа, от мен да мине...“…Шоуто на Слави” беше отвратително. Толкова помия по мен в национална телевизия - аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично” – пред журналисти, юни 2010 г. В отговор сценаристите на шоуто зададоха 25 въпроса на премиера, един от които беше – “Как точно си представяхте, че може да ни приключите – юридически или физически?”
Мишел Обама – пипната отвсякъде...“Мишел е много хубава жена, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде” – за първата дама на САЩ, по време на посещение там, пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”, септември 2010 г. (По този повод във форума на e-vestnik.bg започна дискусия как ли са превели в американското посолство думите “пипната отвсякъде”).
Уникален “Ролс Ройс”, не разбрах на кой е
Уникален “Ролс Ройс”, не разбрах на кой е...“Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайсни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!” – Борисов за бял “Ролс Ройс”, който видял пред ООН по време на официалното му посещение там, септември 2010 г., пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”.
Тато е велик...“Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство” – в отговор на въпроса на журналиста Карбовски за сравненията между него и Тодор Живков, ноември 2010 г.
БАН ли са най-умните?“Ако им дадем още 25 млн. на БАН, ще са най-умните в света. Ако не им дадем, значи ги убиваме” - пред бТВ по повод протестите на БАН, че бюджетът им е орязан до степен да закриват повечето дейности и изследвания, ноемри 2010 г.
Картофи всеки да си насади...“Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете.
…И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.”
-    в интервю на Диана Найденова за “Нека говорят” по бТВ март 2011 г.
Дюнерът като доктрина за национална сигурност... Коментар на Борисов за терористичния акт на летището в Москва, направен пред журналисти по време на посещение в Токио януари 2011 г.:
“…С арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер… Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави.”
Казаното беше оценено като дипломатически гаф, защото определя тероризма като дело на арабския свят (и то след атентат в Москва от кавказци). Думите, че наличието на дюнери ще се “отчита” от терористите, роди прякора Бойко Дюнера и се появиха вицове от типа:
“Изяж дюнер, спаси дете”
“Доктрината Дюнер”
“Дюнерът - най-верният щит на мира и гарант за националната ни сигурност!”
“Във всеки дюнер - бира ММ, във всеки дюнер - музика на Веселин Маринов”
“Министър Найденов да въведе стандарт “Стара планина” за дюнерите, министър Дянков да намали ДДС за дюнерите.”
“Дюнерите – бомбоубежища”
 Целувка за кметица от опозицията...Ела да те цунем” – към кметицата на Перник (от БСП), преди церемония за откриване на ремонтирания път до Брезник, юни 2011 г.
Аз, сирачето, сам станах кмет и премиер… „…Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер?” - на лекция пред студенти за развитието на селските райони и бъдещето на България, юни 2011 г., с. Падина край Девня. (Забележка: Борисов не е бил сирак, майка му умира, когато е на 38 години, а баща му – когато е на 48).
Какво IT, ставайте овчари...…Нямало работа? Как да няма? Търсят се овчари! Агнешкото месо и овче така се търсят в цяла Европа. В зеленчукопроизводството. Ама той нямал (работа), защото бил IT-специалист…” – в отговор на въпрос на студенти, пак там.
Казах за кучетата, не ме разбраха...„Мойте (кучета) са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“
-    реплика към жена, която хвали кучетата на премиера, докато той хвали нения лабрадор, по време на посещение в Созопол за преместване на мощите на Св. Йоан Кръстител в края на юни 2011 г.
2 дни по-късно Борисов обяснява, че не са го разбрали: “Ако сте чели интервютата ми, които съм давал, за българското овчарско куче, че е много силно, смело, своенравно и трябва да се държи здраво, докато нейното куче на въпросната госпожа – лабрадор, беше като агне. Викам: виж това какво кротко куче. Това сме си говорили с кучкарката.”
Началника помага, ако пипнеш мощи... „Да пипнете мощите, че Началника горе да помага“
-    Пак там.
Кога се пада Велики петък? Стенограма на Министерски съвет. "Проект на Решение за разместване на почивни дни през 2011 г. ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Както всяка година, така и тази година, с оглед да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване… БОЙКО БОРИСОВ: Кога се пада Велики петък? ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Това сме го решили в Кодекса на труда окончателно – Велики петък, Велика събота и Велика неделя са неработни дни. БОЙКО БОРИСОВ: Това го няма тук. 
Ако няма... "Ако няма петрол, ще ходиш пеш, ако няма електричество, ще си запалиш свещ, но ако няма храна - ще умреш." Коментар на министър-председателя по време на откриването на конференция за представяне на стратегия за привличане на инвестиции в България. 
-"В този прекрасен край, като няма магистрали на никой не му се пътува и рискът е голям да се утрепе"Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус", обяснява защо до този момент български премиер не е посетил град Тервел "Освен служителите и арестантите, които ще идват в сградата на „Криминална полиция”, ще се чувстват в прекрасни условия”.Това каза премиерът при откриването на новата сграда на дирекцията, която се намира на територията на Академията на МВР,цитиран от Агенция "Фокус". "На возилото има място за водач и доктор. А ако е докторка, ще е още по-бърз."Линейките АТВ-та направиха впечатление на министър-председателя на представянето на участниците в Гран при Севлиево. Моторизираните лекари са оборудвани с животоспасяваща техника и трябва да достигат пострадалите за 6-7 минути „А не, не ща да слушам Сашка, не ща да слушам луди. Какво да ги правя тези хора - да ги интернирам в „Белене” ли, да строят централата?” Бойко Борисов в интервю при Юлиан Вучков коментира Сашка Васева. „В момента 118 долара е цената на барел на Европейската централна банка“Премиерът в коментар пред журналисти за цените на горивата, по който повод казва още: „Предприели сме всички мерки. Много ми се иска проблемът в Африка да бъде разрешен“. 

-------
Година на градеж:

"Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм"
"Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум.”
"Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен."
"Желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите."
"Ще предложа на щаба на ГЕРБ девизът ни да бъде: “Върху пепелта от БСП и тройната коалиция градим магистрали."
Година на избори:
"Който и да бяхме посочили, щеше да стане президент"
"Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим
"Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва вповече."
"Президентският пост за ГЕРБ е важен и ние ще положим всички усилия да излъчим достоен кандидат."
"99.99% съм казал, че няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина да обяснявам едно и също."
"За медиите искам да кажа отсега - да знаят, че ще се кандидатирам за следващите президентски избори. Ще изкарам този мандат и половината от следващия и тогава."
"Когато Плевнелиев победи, победата е за Плевнелиев и Попова. Ако бяха загубили, загубата щеше да е за мен."
На сложни дилеми и мъчителни реформи: "В момента моята роля е като на хирург"
"Ако трябва да платим цена от 8-9-10 милиарда евро за АЕЦ "Белене" - аз няма да я платя. Който иска, следващият да я плати. При сегашните условия централата не може да стане. Ще си играем на нерви с руската страна."
"Ще строим "Белене", как няма да строим. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност.”
"В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 милиона, близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира."
"Погледнато реално – и президентът Първанов трябваше да ни благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа."
Година на протести:
"Мъча се цял ден ... и става въпрос само за пари"
"Не искам да съм премиер на държава, където народът се бунтува и не иска да разбере мерките... След като не искат, даваме оставка, влизаме в политическа криза. Нито ми е целта да съм премиер, нито с това, че ще ми искат оставката, могат да ме уплашат."
"За кое протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи."
"Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита, какво става, защо жена ми избяга, върни ми групата."
"Ако искат хората да чакат магистрала и метро – нека чакат, въпрос на няколко месеца е, ако не искат – Станишев чака за властта."

СРС-та, флашки и взривове:
"Добре подбрани истини” и "ченгеджийски номера"
"Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната на т. н. Държавна сигурност, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора."
"Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции... Министрите трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани."
"Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия."
"Аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят – за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат, най-елементарно погледнато."
"Ако трябва да спрем – да се спре... СРС-то не е от него да се изваждат компромати и години наред непрекъснато да се изваждат подбрани части от СРС-то."
"Атаката е срещу мен, просто те я водеха постъпателно, за да дестабилизират, да разбият, да вкарат клин между различни министри в самото правителство и да станем лесна плячка. Само че когато аз съм ги знаел тези работи, те са били още мънички."
"Аз съм говорил и говоря с всички, които поискат разговор с мен, моят телефон – даже и Дачков ми звъни по нощите. Сега се чудя дали да взема да го хвърля и да не говорим по телефони вече при това положение."
"Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм."
"Искам да бъдете спокойни, това да ни е кусурът."
"За да се шуми около тези партии, те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали."
Година на вотове и неблагодарност:

"Няма да им мине номерът"
"С вота на доверие искам да дам знак на всички, които мислят, че по някакъв начин могат да ни подценяват, да ни изнудват или да ни отклонят от този път, че няма да им мине номерът."
"Събрали се мишките да вържат звънец на котката... Ако не бях взел властта, в България щеше да се случи това, което става сега в Гърция... Ако не е това правителство, ще има хаос. В условия на криза, когато в наши съседи по улиците се лее кръв, в България откриваме магистрали, спортни зали, музеи."
"Просто не ми е приятно да ги гледам и затова няма да ида да им го кажа в парламента! И никаква политическа толерантност няма да имам към тях, защото те искат да ни превърнат в съседните държави."
"Няма политическа класа. Ако имаше сериозна политическа класа, ако Станишев, Костов, Мартин Димитров и всички, които се имат за сериозни политици, имаха поне капка обективност, те във всяко свое изказване щяха да казват – ние намираме кусур на еди кой си министър или премиер за еди какво си, но му благодарим, че в най-тежката финансово-икономическа криза намериха политическа воля и кураж, смелост, себеотрицание е точната дума… Защото, повтарям, още щях да съм кмет и да им гледаме сеира. И те, вместо да ни благодарят, си изсмукват от пръстите всеки ден лъжи и манипулират хората."
Криза по света, а оттам и у нас:
"За всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен"
"Разбирате ли, то това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. Иначе то щеше да се казва растеж, благоденствие. Думата криза е ужасно нещо... Изведнъж сега всичко пада, пада, пада."
"Няма как да направя цените да паднат, както на нас ни се иска."
"Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Моето семейство, откакто се помня до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме... И 2000% да нарасне цената на картофите, мен и може би стотици семейства това не ги касае."
"Две години цената на газа я държах, не я дадох да се вдигне, на тока я задържахме две години. Ами ние половин мандат изкарахме на възможно най-ниските цени в кризата. Навсякъде се вдигнаха. Ами аз съм направил максимума."
Година на гордост и признание:
"Добре се живее в България"
"Трябва да ви кажа, че ние сме горди с това, че от последната статистика, освен, че и Мудис вдигна кредитния рейтинг на България, ние сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително."
"Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтинга."
"Закъсалите държави, които търсят помощи, ако приведат пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще излязат от дефицита."
"Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел."
"Радвам се, че това, което предлагаме в България, макар и оспорвано от нашата опозиция, само след няколко месеца става основно правило в Европейския съюз."
-------


2012 г-Министър-председателят Борисов , доволен от изграждането на магистрала "Струма", се обръща към жителите на Дупница:" Догодина ще станете най-хубавия квартал на София."
-Коментирао бюджета за здравеопазване по време на откриването на Център по нуклеарна медицина в болницата "Св. Иван Рилски", в София-" За 10 години бюджетът за здравеопазване се увеличи от 1 млрд. лева на 3 млрд. и няколко стотин и министър Атанасова и 20, и 200 милиона да иска, все няма да й стигнат."
-При награждаваното на лекарите, грижили се за пострадалите израелски туристи при атентата в Бургас- "Къде е тоя, якия касапин"
-Цитиран от БГНЕС, пред металурзите от ОЦК - Кърджали-" Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".
-Обяснява защо България няма да се откаже от „Южен поток”-"Правиш една тръба. Зариваш я и всяка година взимаш такса от нея."
-Обяснява  последната капка, преляла чашата и довела до отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков:" И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа."
-Дава указания на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев-
" По – малко да пътуваш и да се печеш!"
-Отхвърля спекулациите за „черна каса” на ГЕРБ, в която да е попадала разликата между реалната и „надутата” цена на даден медикамент:" Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има".
-При откриването на автомобилния завод в Ловеч-" Да помолим владиката да помоли началника да е с нас"
Премиерът обяснява важността на кредитния рейтинг на страната ни:" По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада... рейтинга."
-Когато цифрите говорят, и боговете си мълчат,  визирайки изпълнените оперативни програми от правителството. ...
-Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета.Аз също много би искал да даде добавки на пенсионерите, но хазната била празна.
„И ако искаме да се превърнем в Италия, Испания се избиват хората по улиците, Португалия, Ирландия... Ние трябва да продължим с фискалната дисциплина, кой не иска да яде?“
-В коментар на думите на Сергей Станишев, че ГЕРБ могат да си отидат по друг начин, премиерът заяви: „Те веднъж са убили дядо ми, така че аз приемам много насеризно тези работи. Взимаме необходимите мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме, те са много страшни. Станишев е много страшен, той по другия начин ги разбира тези работи - по наследство, как се убиват хора, как се правят концентрационни лагери, той прекрасно знае какво е било в Белене преди атомната централа да тръгне, да строят там, как са давали хората на прасетата да ги ядат. Той знае какво е и затова неговият, другият начин, е ясен, но мисля, че няма да му се дадем така лесно. Те са много страшни“.
-Българите са най-бедният народ:  „Естествено, че ще бъдем най-бедният народ, ние продължаваме още да избираме бившата комунистическа партия в България. Продължаваме ДПС винаги да има 10% и да е балансьор в НС и да създава проблеми. Кога сме били по-богати в 100-годишната история на БСП?“
-Що Цветанов да не стане премиер, всеки носи маршалския жезъл в раницата си.
„Шегувам се с вас, защото има коледна, новогодишна шега" .
-Лекарският съюз всяка година иска оставката на Дянков, макар че той успява да увеличава постоянно парите за здравеопазване.Толкова пари, колкото сега се наливат в здравеопазването, никога не са давани. Въпросът е лекарите да помислят как да ги харчат.



Златни му уста !-1

18 ноември 2010, пред журналисти-„Това да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш.”
Интервю за в. „24 часа”-„Аз моята история съм я написал, та написал… От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен.”
Януари 2010 в Берлин-"За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите или споделиха с нас в арестите и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват: "Ей тука в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме". Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове!"
- "Не искам нито хубавото, нито лошото от другите. Искам да носиме цялата отговорност ние сами и българите да знаят: ако сме добри - това сме ние. Ако не - такива шменти-капели като предишното правителство няма!"
2002 година-„Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно” - пред в. “Стандарт”
Юни 2011-„Нито ме интересува дали някой ми вярва, нито пък ще седна на някого да се обяснявам. Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи, или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”
-„Преди да имам рожден ден ми беше любимото нещо. Аз си правех рождените дни в НДК горе. Има ли по-хубав ден от тоя? Идваха всички. А сега вече не искам никого да виждам!”
- „В понеделник не се бръсна, не си режа ноктите и не давам пари. Открай време е така... Има неща, които не се правят. Ако черна котка ми мине път, се въртя три пъти и тогава минавам... ако съм с колите, им казвам върнете се и да минем по другата улица. Мине ли черна котка - завиваме обратно!”
- „Молитва не знам. Макар че сега от толкова откривания (започва да се смее) вече знам наизуст: “...На овчи порти се намира къпалня по еврейски наречена Витезда” (Евангелие от Йоан 5:2, бел. ред.). Мога да я изкарам цялата като поп. Ами да, толкова пъти съм го слушал вече, че даже последния път на Данчето Фандъкова й го рецитирах в ухото и тя жената се стресна...” , интервю за в. "Труд" по повод рождения му ден.
Януари 2011-„Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани” - интервю пред Би Ти Ви
 И още - "Как няма работа бе, например за овчар в момента.. и така се търси агнешко месо и овчо във целия Европейски съюз... просто във зеленчуко производството .. ма той нямал щото бил АЙ ТИ специалист.."

Премиерът Бойко Борисов


 

Персоналът на МБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"събра пари за лекарства на работник сирак


Лекари и сестри от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" са събрли 1200 лв., за да платят лечението и не внесените  здравни  вноски на млад пациент, който постъпил в тежко състояние по спешност в клиниката по кардиология.
Болният си признал, че не е здравноосигурен, и поискал да подпише, че отказва лечение, за да не товари бюджета на болницата.
Предупреждават го, че ако не остане в болницата, ще загине до дни, тъй като при прегледите била установена тежка съдова болест.

Момчето се оказва сирак, който работи в строителна фирма, която му осигурява квартира, плаща и здравните му вноски. Старите му задължения обаче нямало кой да покрие.
Трогнати от честността му, само за два дни лекарите успяват да съберат парите. С 500 лв. плащат здравните му вноски, а с останалите 700 лв. - лекарствата.
------


И лекарите от „Пирогов" направиха вчера дарение. Медиците от детската хирургия на спешния институт събраха 3000 лв. за „Българската Коледа".
 

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Коледният благотворителен базар на „ИСКАМ БЕБЕ” тази година подкрепя две каузи



На 22-ри декември „Ангелската ЧУДОтворителница” ще набира средства в помощ на двойки с репродуктивни проблеми и недоносените бебета в България


На 22-ри декември от 10.00 до 18.00 часа в The Mall на бул. Цариградско шосе No 115, ще се проведе традиционният коледен базар на фондация „Искам бебе” – „Ангелска ЧУДОтворителница”.
Тази година инициативата е съвместна с фондация „Нашите недоносени деца”. Благотворителният базар ще подкрепи каузите на двете неправителствени организации.
Повече от 15 щанда и над 30 автори и доброволци на фондация „Искам бебе” ще посрещнат посетителите с домашно приготвени коледни сладкиши и ръчно изработени предмети - играчки, аксесоари, бижута, квилинг картички, гоблени, плетива, картини, декорации за елха, детски бандани, дори дрешки и аксесоари за домашни любимци.
За коледното настроение в празничния ден ще се погрижат приятелите на фондация „Искам бебе” – дуетът „Червено и черно”, а незабравимата емоция и топлата атмосфера на благотворителния базар ще бъдат запечатани в уникалните снимки на "говорещата с бебета" фотографка Калина Арсова.
Водещите на „Тройка на разсъмване” по радио Витоша ще са част от гостите на благотворителния базар.
 

МС прие изменения в постановлението за създаване на Център "Фонд за асистирана репродукция"



Те са обусловени от Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г., който предвижда финансирането на дейностите по асистирана репродукция да премине към НЗОК, съобщи пресслужбата на кабинета.
 Във връзка с това, с постановлението се извършват необходимите промени във функциите и организацията на работа на Центъра "Фонд за асистирана репродукция", свързани с отпадане на дейностите по финансиране на процедурите по асистирана репродукция и включване на представители на НЗОК в състава на обществения съвет, който функционира към Фонда.
Запазват се функциите на Фонда, свързани с медицинската преценка и одобряването на жени за асистирана репродукция.

Правителството прие методиките за остойностяване и за заплащане на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ



в извънболничната дентална помощ и на комплексното диспансерно наблюдение на пациентите с кожно-венерически и психични, съобщи пресслужбата на кабинета.
Методиките обхващат видовете дейности, които през 2013 г. ще се заплащат от НЗОК. 
Те са актуализирани и допълнени с дейностите, които през следващата година преминават за финансиране от МЗ към НЗОК.
Такива са дейностите по асистирана репродукция, интензивно лечение, комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно- венерически и психични заболявания.
С методиките за остойностяване се запазват досегашните правила като се залага механизъм за изчисления в зависимост от отчетените и заплатени дейности от предходните години.
Изчисленията на реимбурсните цени на база прогнозни обеми е в зависимост от спецификата на съответните медицински дейности.
С постановлението се приемат и методиките за заплащане. С тях се определят редът, начинът и сроковете на заплащане на договорената и извършена от изпълнителите на медицинска и дентална помощ.
Методиките са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК с решение от 10.12.2012 г.

НЗОК ще плаща догодина за новите дейности, независимо че НРД 2013 няма да бъде подписан от БЛС



Проектът за изменение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесен от депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, д-р Лъчезар Иванов и Менда Стоянова, бе приет на второ четене в здравната комисия с 10 гласа „за" и 6 „против".
Съгласно поправките надзорният съвет на НЗОК, по предложение на управителя на касата, ще може да отпуска финансиране, както за медицински и дентални дейности, така и за лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.
Предложените изменения в ЗЗО са законосъобразни, защитават обществения интерес и са подкрепени от пациентските организации, заяви здравният министър Десислава Атанасова. Тя подчерта, че без промяна в Закона за здравното осигуряване, от 1 януари 2013 година нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до PET-скенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „ин витро” за асистирана репродукция. Промяната бе подкрепена и от неправителствените организации „Искам бебе" и сдружение „Зачатие", чиито председателки Радина Велчева и Стефка Сарафова изтъкнаха, че е крайно време да се сложи цедка. „Достатъчно дълго време българки, които живеят в чужбина и не си внасят здравните осигуровки у нас, се възползваха от възможността безплатно да забременеят", посочиха те.
Атанасова подчерта още, че с промените се осигуряват и грижите за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, включително и неосигурените граждани, а лечебните заведения ще могат да получават допълнителни средства за интензивните си отделения. По отношение на ваксинопрофилактиката здравният министър обясни, че задължителните ваксини са за всички лица до 18-годишна възраст и ако бъдат направени законовите промени, това ще е насочено и към всички деца в страната.
Промените важат и за амбулаторното проследяване на психичните и кожно-венерическите заболявания.
За интензивни грижи на здравно неосигурените пациенти са предвидени 5 млн. лв. в бюджета на МЗ, които ще бъдат трансферирани към здравната каса.
„Без промените след 1 януари нито един онкоболен нямаше да има достъп до модерно лечение, а децата щяха да останат без ваксини. Никой няма да остане на 1 януари без лекарска помощ. Налице са законови механизми, които ще позволят дейностите по Националния рамков договор за 2013 г. да се изпълняват дори след като той не беше приет от БЛС.”, увери председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.
Тя акцентира че нормалното функциониране на здравеопазването е отговорност на управляващите и с приемането на поправките в ЗЗО изпълнението на новите здравни дейности ще бъде гарантирано. Това ще обезпечи системата на здравеопазването и ще бъде елиминиран риска за функционирането на интензивните отделения и на програмата „ин витро“.
Междувременно стана ясно, че за 2012 г. в НАП са събрали 51 млн. лв. повече от здравни вноски, а ръководството на НЗОК е решило 10 млн. лв. от тях да отидат за покриване на над лимитните дейности в болниците. За останалите се чака решенето на НС. Вероятността да бъдат върнати в бюджета е голяма. В същото време неотдавна Надзорният съвет на НЗОК е приел решение 44 млн. лв. отчетени разходи за лекарства да бъдат изплатени със средства от бюджета за догодина.
Представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева внесе предложение до надзора тези пари да се разпределят за здравноосигурителни плащания-напр. за покриване на разходите за лекарства за м. ноември, чието плащане е отложено за м. януари 2013 г..
Д р Пламен Цеков, управител на НЗОК съобщи, че не подписването на НРД 2013, оставя без лечение догодина хората в будна кома, страдащите от първичен имунен дефицит, децата с остро възникнали спешни състояния и хората със запушени кръвоносни съдове, за които се налага микросъдова хирургия и имплантиране на скъпи, последно поколение протези. Така четири клинични пътеки няма да влязат в сила от догодина. Няма да се случи и предвиденото увеличение на две пътеки за белодробните заболявания.
„Мога да приема създалата се ситуация като свой личен провал", коментира той и подчерта, че НРД 2013 е балансиран и с добри финансови параметри.
Не подписването на НРД 2013 направи невъзможно да бъдат увеличени цените на раждането от 500 лв. на 580 лв., увеличението на клинични пътеки в педиатрията и пулмологията, финансирането на изследванията за хашимото и ехография на млечните жлези, допълни го министър Атанасова.
За дейностите на ОПЛ са предвидени 7 млн. лв. повече. Цените за специалистите остават същите. През следващата година са предвидени и повече направления за прегледи при специалисти в доболничната помощ.
-------
Според закона за здравното осигуряване при липса на договаряне управителят на НЗОК може да внесе през МЗ в МС за гласуване новите обеми и цени на медицинските дейности.
Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за това и се очаква да бъде гласувано от Министерския съвет.

Нова технология прави антибиотиците непотребни



 Озонотерапия гони грипа



Нов метод подсилва имунната система, убива вирусите и гони грипа. Прилагането му прави пиенето на антибиотици ненужно и спасява зъбите от падане. Той се нарича озонотерапия и прилагането му е напълно безболезнено и ефикасно.
Новият метод спира пародонтозата в начален стадий.
„Прилагането на този най-съвременен лечебен метод не само заменя спокойно пиенето на антибиотик, но и заздравява венците, като ги предпазва от оголване, което впоследствие довежда до разклащане и падане на зъбите.
Всеки случай обаче е строго индивидуален”, казва д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в Пловдивската стоматологична клиника.
По-леките форми на пародонтоза могат да се поддържат с базова терапия с почистване на зъбен камък, последвана от кратка, безболезнена 10-15-минутна обработка с озон на пародонталните джобове. Третирането на различните зони в устната кухина, което трае от 40 секунди до 2 минути, става с озонов генератор. Озонът  в алтернативната терапия унищожава ефикасно микроорганизмите, едни от причинителите на пародонтозата.
Сега обичайната практика, с която денталните лекари ги премахват, е предписване на антибиотици.
Лечението с озон е известно отдавна, но едва отскоро започна да се прилага и в стоматологията. Названието озон означава на гръцки „приятен мирис“. Всеки, който е дишал въздуха след силна гръмотевична буря или в близост до електрически разряд, познава добре свежото ухание на този газ, алотропна форма на кислорода.
Технологията се прилага успешно при кариес и грануломи, дезинфекция на коренови канали, продължително кървене и афти. Тя подпомага лечебния процес и когато се прилага след поставянето на импланти, обясни д-р Георджева.
Активният кислород, какъвто на практика представлява озонът, подобрява локалния имунитет и създава трайна защита на организма срещу инфекции. Озонът спира появата на херпес.
Възстановителният процес след озонотерапия протича изключително бързо. Освен това тя не провокира алергии и не е токсична. Тя е единственият алтернативен метод за овладяване на възпаления при пациенти с различни алергии. Новият метод е подходящ и за стимулация на тъканите и в дълбочина. С електрически разряди от двата накрайника на сондата към озоновия апарат се лекуват бързо и безболезнено невралгии и мускулни възпаления, повлияват позитивно нерви, лимфни възли и слюнчести жлези.


Новата технология е безболезнена и се прилага без проблеми при деца.

Силвия Николова 
 В."Монитор"

За дрогата без сантимент



Напоследък някак под сурдинка в публичното пространство се промъква като крадец темата за легализирането на медицинската марихуана. Наскоро радиоводещ например прокламира от екрана на национална телевизия в сутрешно предаване, че медицинската марихуана е свързана с хора, които имат проблеми с диабет, рак, множествена склероза и трябва да им се даде право на избор и алтернативно лечение. Това сигурно е така, сигурно притъпява болките при някои тежки заболявания, но това съвсем не е основание да искаме тя да се легализира. Някак съвсем лековато пък биохимик и експерт по наркотиците обяснява също от екрана, че била горе-долу като кафето. И привежда аргумента, че наскоро Чехия е решила да продава марихуана на пациенти срещу рецепта. Разбира се, тук става дума и за култура на поведението, защото ако у нас това  бъде разрешено, злоупотребите ще станат част от ежедневието ни. Тогава желанието ни да предпазим крехките души на тийнейджърите от опасната отрова ще се сблъска с поредната забрана, към която ще има множество отворени вратички. За мен повече от странно е, че тази тема наистина започна да се дебатира в медиите.
Много по-страшно звучат данните от национално изследване, според което всеки четвърти ученик у нас или 27% от младежите са употребили поне веднъж в живота си някакъв наркотик. Източникът е годишен национален доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България за 2011 година. Около 23% (около 12 000-15 000) са употребили поне веднъж в живота си марихуана или хашиш, а 7% (около 4000-5000) - амфетамини.
Причините, които карат тийнейджърите да посягат към дрогата, са много и комплексни. На първо място това е желанието да не си по-различен от другите. Щом приятелят ми го прави, защо да не опитам и аз, мислят 14-15-годишните. На второ място стоят проблемите в семейството и личните разочарования, не на последно – любовните драми. Моя позната, майка на наркоман, който е на хероин, когато я попитах как е синът й, тъжно ми каза:”Как да е, борим се с дрогата”.Познавах детето от детската градина и онемях. Момчето не беше лишено нито от родителски грижи, нито имаше материални проблеми. Какво го е накарало да посегне към наркотика?
Може би влиянието на лоши приятели? Но нали родителите са тези, които щом забележат промени в поведението на децата си, трябва веднага да вземат мерки и да стопират нещата. Защото лечението на един наркозависим трае с години и поглъща много средства.
В момента най-търсени на пазара били амфетамините, за сметка на хероина. Сигурно такава е модата. За 2011 г. 104 са новите наркотици, 25 са новите психоактивни вещества, включени в списъка на забранените. За 2010 г. общият им брой е бил 87.
За мен оправдание за човек, който посяга към наркотиците няма. Американските политици може и да са пушили  марихуана в колежанските си години, но честно го признават, тъй като са успели да се откъснат от мрежите на дилърите. Нашето все още крехко демократично общество е настроено негативно към употребата на наркотици.  Потвърждава го и изследване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември. Според данните 81% от българите са против легализиране на употребата на лека дрога, включително и марихуана.
Ето защо открит дебат по темата е излишен.


Светла Каролева
В."Монитор"
 

Любчо- едно от децата на "Българската Коледа": Дядо Коледа, донеси ми здраве!



Пиян шофьор убива родителите му, когато е в корема на мама. След 10 г. борба юнакът вижда, ходи и говори, мечтае да рита мач



"Здраве и добри приятели." Това си пожела 10-годишният Любчо от Дядо Коледа. Малчуганът чака с нетърпение белобрадия старец, защото знае, че все нещичко е скрил в торбата си и за него. И въпреки че очичките му греят по детски, когато заговаря за предстоящия празник, в погледа му има тъга и болка. Те са по изгубените мама и тати.
Мъката и страданието белязват Любчо още с раждането. Навръх 8 март 2002 г. родителите на Любчо са пометени от пиян шофьор на бул. "Обиколна" в кв. "Овча купел". Тогава Ивайло и бременната в 8-ия месец Невена пресичат улицата, хванати за ръце. Докато лежи, държейки се за корема и молеща за помощ, неизвестна ръка задига GSM-a на младата жена. Но на никой не му хрумва да й помогне. Семейство Еленкови са откарани в "Пирогов", където лекари се борят за живота им. На този черен 8 март в коридорите на "Пирогов" тегне тишина. Санка Христова, майка на Невена, и съпругът й Влади кръстосват нервно коридорите. Никой не им казва нищо с часове. Един от лекарите отнема надеждата от побелелите от притеснение родители. Думите "Съжалявам, Невена почина" кънтят в главата на Санка и Влади и до днес. Оказва се, че веднага щом са извадили бебето от корема на Невена, тя издъхва, без да разбере, че е станала майка.

Съпругът й Ивайло Еленков пък умира 8 месеца по-късно, без да излезе от будната кома и да види сина си. "Може би разбра, че има дете, защото когато заведохме Любчо при него, Ивчо се усмихна, а след това затвори очи и една сълзичка се търкулна по бузата му", разказва години по-късно Санка.
Тя няма да забрави и как, тичайки, лекарите са изкарали от "Шокова зала" едно малко бебенце със странно свити ръчички. Жената едва успява да си поеме въздух след новината, че е починала единствената й дъщеря и съдбата й готви още един удар - момченцето е силно увредено от липсата на кислород. Любчо се появява на бял свят с детска церебрална парализа вследствие от катастрофата. Още от първата глътка въздух на малкото момченце баба Санка е до него и за секунда не й минава през ума да го остави на чуждите грижи. "Аз имам него, той има мен", казва Санка Христова. И не спира да води детето по лекари, операции, рехабилитации и санаториуми в страната и чужбина - с едничката надежда внукът й да напредне и да се доближи до развитието на здравите си връстници.
И чудесата не закъсняват. Любчо е едно от децата на "Българската Коледа".
Благодарение на събрани средства от кампанията, добри хора и приятели получава шанса да се лекува в чужбина. От десетките процедури и операции очите на Любчо се оправят, прохожда, проговаря. Дори ходи на училище заедно с децата на неговата възраст. През лятото преминава и последната трансплантация на стволови клетки в Москва, за която със средства помагат много "добри хора", както не спира да ги нарича Санка. За да се отблагодари на баба си за всички безсънни нощи, малкият Любчо не спира да я изненадва с напредъка и волята си. Вече пише и си служи по-уверено с дясната част от тялото си, хвали го Санка. Не се изморява да влиза от логопеда в залата за рехабилитация, а след това веднага в класната стая. Времето за игри е ограничено, но Любчо не се сърди. Знае, че за труда си ще получи награда - усмивката на баба.
Пред Санка и малкия Любчо стои поредното предизвикателство - да намерят 4200 евро за лечение в Полша. Там има лекар, който преди време помага на сирачето с множество процедури, които довеждат до укрепване на крачетата и ръчичките му. След тези рехабилитации Любчо ще стъпва уверено, ще може дори да рита футбол с приятелчетата си, казват лекарите. "Много добри хора ни помогнаха и очакваме тези добри хора да не ни изоставят и моето юначе ще продължи да се лекува", през сълзи казва баба Санка.
Кой знае, може би на Коледа наистина стават чудеса.

Мария Максимова
В."Стандарт" 

----------------

Дарете 1 лв. за дете в беда, като пратите SMS на 1117 за мобилните оператори и 09001117 за фиксираните мрежи. Направете банков превод към ОББ, БНТ, За "Българската Коледа - 2012", IBAN: BG13UBBS80023300186210, BIC код: UBBSBGSF