Translate

петък, 13 юли 2012 г.

Министър Десислава Атанасова: „Предоставяните здравни услуги с мобилни кабинети разширяват достъпа до здравеопазване и допринасят за ограничаване на рисковете за общественото здраве”


От 15 юли до 15 август мобилни екипи от военни медици с участие на структурите на МЗ, БЧК и общини ще извършват първични прегледи на населението в труднодостъпни и отдалечени райони, както в област Кърджали общините Кирково, Джебел, Черноочене, Ардино, така и в област Смолян – общините Доспат и Борино.
Това обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която заедно с министъра на отбраната Аню Ангелов откри съвместното учение на МО, МЗ и местните власти за оказване на помощ на населението при кризи. Подобно взаимодействие е от важно значение за ефективността и координацията на действията при преодоляване на критични ситуации в резултат на природни стихии, аварии и инциденти. По време на учението мобилните кабинети ще осигуряват и възможност на населението за ЕКГ-изследване, а също и на показатели за кръв и урина. Нуждаещите се от допълнителни изследвания ще бъдат насочвани към клиниките и лабораториите на ВМА - София.
Министър Атанасова посочи, че МЗ вече 10 години осигурява с мобилни кабинети здравни услуги на населението в различни области. Кабинетите са предоставени на РЗИ в областите Добрич, Враца, Монтана, Сливен, Бургас, Пазарджик, Шумен, Ямбол, София област.
От 2003 г. досега 23 кабинета, доставени по проекти по програма ФАР, извършват изследвания на място и осигуряват диагностика и профилактика на населението от уязвими социални групи. Дейностите по предоставяните здравни услуги изцяло се финансират от МЗ и са безплатни за населението. По този начин българската държава прави необходимото за да се подобри достъпа на населението до качествени здравни грижи и същевременно се предотвратяват евентуалните рискове за общественото здраве, каза здравният министър. През 2011 г. 4 мобилни акушеро-гинекологични кабинети са извършили 2555 прегледи, в резултат на което при 639 жени са диагностицирани заболявания и са насочени за лечение. С 5 мобилни единици за обща практика са проведени имунизационни кампании в населени места без лични лекари. Извършени са 847 имунизации на деца с непълен имунизационен статус. През миналата година 4 мобилни педиатрични кабинета са провели 1933 профилактични прегледа в отдалечени населени места с преобладаващо ромско население. Екипите на МЗ реализираха кампании за ранна диагностика и скринингови изследвания с мобилни мамографи за превенция на рака на млечната жлеза. Извършени са 1039 прегледа с 2 мобилни мамографски кабинета, при които са диагностицирани 570 заболявания. С мобилни флуорографи, ехографи и лаборатории е проведена диагностика и скрининг за артериална хипертония, сърдечно-съдови, белодробни заболявания, захарен диабет. Изследвани са близо 4800 души като при близо 700 от тях бяха диагностицирани заболявания или отклонения.
Финансирането на всички проведени изследвания с мобилните кабинети се осигурява изцяло от МЗ. Само през миналата година направените разходи са в размер на над 200 хиляди лв.
Здравни услуги с мобилни кабинети се предоставят и по Програмата за Превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Със 17-те специализирани кабинета за безплатно и анонимно изследване, осигурени от Глобалния фонд,  са предоставени здравно-превантивни услуги на групи в най-голям риск. През 2011 г. с мобилните кабинети са направени общо 14 645 изследвания за ХИВ и СПИН и са предоставени здравно-превантивни услуги на 63 416 души от най-рисковите групи.

Мъж със спукана аневризма на коремната аорта спасиха съдовите хирурзи в "Токуда Болница-София"

Лекарите извършиха сложна операция, овладявайки опасността от масирана кръвозагуба и риска за живота на пациента

Мъж в тежко животозастрашаващо състояние спасиха лекарите от Клиниката по Съдова хирургия и ангиология в МБАЛ "Токуда Болница-София". Над 4 часа  хирурзите се борих за да възстановят цялостта на най-големия съд в човешкото тяло – аортата на 74 годишен пациент от врачанско.
Изследване с компютърен томограф показва наличие на 9 см. разкъсана (руптурирала) аневризма, засягаща коремната аорта и артерията към левия крак. Аневризмата е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Съседните органи притискат спукания съд и не позволяват масивен кръвоизлив в коремната кухина.
Пациентът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия. 
Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер. Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващият ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан.
Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.
 

четвъртък, 12 юли 2012 г.

България окончателно отхвърли Търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA

Кабинетът „Борисов“ се отказа България да участва в производството по постановяване на становище пред съда на ЕС за тълкуване дали АСТА е съвместимо с Хартата на основните права на ЕС, предаде БГНЕС.
На 15 февруари 2012 г. правителството прие решение за спиране на процедурата по подписване на АСТА от страна на България.
В началото на юли и Европейският парламент отказа да одобри подписването на споразумението.
С днешното си решение правителството прекратява окончателно процедурата по сключване на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането.

вторник, 10 юли 2012 г.

Геомагнитна буря с висок клас слънчеви изригвания се очаква да връхлети Земята в следващите дни

. Експерти предупреждават, че магнитните бури могат да доведат до срив на електрическата система, на електроуредите, повреждане на трансформатори, прекъсване на интернет и мобилните връзки. Те причиняват главоболие, мигрена, ускорено сърцебиене, безсъние, понижен жизнен тонус и понижаване на кръвното налягане.Наред с изключително високите температури, с които ще трябва да се борим през следващите дни. днес и утре ни очакват много силни слънчеви изригвания. Това съобщи Борис Комитов от Института по астрономия и обсерватория „Рожен" към БАН.
Хипертоници, диабетици, пълните хора и имащите сърдечносъдови проблеми в жегите не бива да  излизат между 12  и 17 часа.
Трябва да се пият поне по1,5 - 2 литра вода дневно, но тя да бъде със стайна температура, тъй като студените напитки може дори още повече да  дехидратират човешкият организъм.Топлият чай също е добър вариант в жегите.
Не бива да се забравя , че обезводняването води още и до сгъстяване на кръвта и образуване на тромби, които причиняват инфарктите и инсултите. Но ако  се пие повече от посеченото количество вода се  затруднява дейността на сърцето и се нарушава нормалната перфузия (преминаването на кръвта) през двата бъбрека.
При първи симптоми на прегряване-топлинен удар като висока температура (над 39 градуса), намалено или липсващо изпотяване, ускорен пулс, затруднено дишане, нетипично поведение, халюцинации и тревожност, липса на ориентация и припадъци трябва незабавно да се търси лекарска помощ.Не бива да се прилага самолечение в никакъв случай.
Пострадалият трябва да бъде охладен докато Бърза помощ дойде. За тази цел той трябва да бъде  поставен на сенчесто и проветриво място. Да се  напръска или обтрие с хладна вода и да се постави лед под мишниците ,на челото и слабините, но не и върху главата, съветва д-р Светлозар Сардовски,кардиолог от УМБАЛСМ „Пирогов”.


понеделник, 9 юли 2012 г.

ДСОПЛ - отчетно събрание


Управителният съвет на ДСОПЛ проведе своето отчетно събрание на 23.юни 2012 г..То имаше кворум и протече при дневен ред от 3 точки, а именно:
-Отчет за дейността на УС на ДСОПЛ за периода: 01.05.2011г. - 31.05.2012г.;
-Отчет за дейността на Контролната комисия;
-Разни.
В началото на своето експозе д-р Володя Василев, председател на сдружението съобщи, че независимо назначения финансов одит на дейността му той е направил и свой собствен като подчерта, че от пререгистрирането на сдружението на 25.07.2011 г. до 28.09.2011 г. не е предадена цялата документация от предишното ръководсво, което изключително е затруднило не само дейността на сегашния УС, но и самата пререгистрация. Към днешна дата, все още очакваме да ни бъдат предоставени част от документите, каза той.
По думите му независимо различните междуличностни отношения сдружението все пак е успяло да заработи сравнително ефективно и да формулира своите приоритети по които работи и до момента, макар и с променлив успех.
Първата от поставените пет цели и задачи за реализация е защита на професионалните интереси на членовете на сдружението, по която д-р Василев отчете активната участие на ДСОПЛ в различните форуми и прояви на БЛС, експертното им участието по преговорите с НЗОК, участието им и в различни групи в Русе и Плевен по въпросите на проблемите с неотложната и спешна помощ в страната, становището им по наредба 40 и относно неблагоприятните лекарски практики, категоричната им позиция, по отношение на 24 часовото обслужване на населението с медицинска помощ, което трябва да е задължение на държавата, а не на самоосигуряващите се де факто частни лица и против отвързването на потребителската такса от минималната работна заплата.
Той припомни и за изпратената от тях Петиция до Омбудсмана на страната и до Европейският Парламент за не признаването на придобития през тези години лекарски стаж. Като абсурдното определи искането, лекари които работят 10 години и повече години като ОПЛ по НРД да имат пилотен стаж като новозавършващи и все едно студенти.
Председателят на софийското сдружение отбеляза, че като продължение на защита на професионалните интереси на своите членове ДСОПЛ заедно със СЛК са участвали в работна група между БЛС и Столична Общинна, за решаването на проблемите с режийните и договорите за наем на Софийските ОПЛ в бившите поликлиники, но към днешна дата комисията не работи, най-вече поради липсата на добра воля във общинските съветници.
Той обаче посочи като изключително позитивен резултат и постижение подобряването на взаимоотношенията между ДСОПЛ и НСОПЛБ, през тази една година, тяхното участие в Национален съвет миналата година и символичното им домакинство на двете конференции на НСОПЛБ в София през изминалата година.
По втората приоритетна задача-Участие в конференции, издигащи професионалното ниво на ОПЛ в София, на местно и международно равнище, д-р Василев отчете също така и двете планови научни конференции, а именно - IV-та през октомври на 2011 г. и V-та през март т. г. Участието на софийското сдружение, както в международния конгрес по Обща медицина, организиран от Националното сдружение в град Пловдив, в края на м. г., така и в международният конгрес на ОПЛ от Югоизточна Европа в гр. Охрид и впечатленията им от посетената амбулатория по Обща медицина в Охрид.
Стана ясно, че в Македония ОПЛ работят 8 часа дневно, от които два са за домашно посещение, но получават по добро заплащане от българските ОПЛ. Освен това те нямат 24 часово задължение за медицинско обслужване на пациентите, което е поето от държавата и не правят имунизации, тъй като и тази дейност е поета от съответните държавни служби, а ре формата в Спешната помощ е направена още преди две години.
Според него изводът, който резонно се налага от всичко това е, че в България има информационно затъмнение за примерите на държавната политика в съседни на страната ни държави.
Ето защо ръководството на ДСОПЛ е твърде убедено от полезността и е обединено от идеята за наложителни в близко бъдеще срещи с колеги от държави до България, които са в Европейският съюз като например Румъния, Гърция, Словения, за да се получи лична информация за техният опит.
Участие на ДСОПЛ в Българското Балинто Общество, член на Международната Балинтова Федерация, профилактика на синдрома на изпепеляване при ОПЛ, с участие в Балинтови групи и организиране на Балинтови семинари е третата важна задача за реализация, продължи д-р Василев като направи кратка ретроспекция на проведените балинтова групи в столицата и страната до момента.
Той подчерта, че УС на ДСОПЛ напълно споделя разбирането, на по-голямата част от членовете, за важност а на превенцията на синдрома на професионално изпепеляване.
В тази връзка, участието на лекарите на Обща практика в Балинтови групи, където се разглеждат и осъзнават процесите и отношенията които текат между лекарят и неговият пациент, са най-добрата профилактика на синдрома на изпепеляване на ОПЛ, бе категоричен д-р Василев.
Той сподели, че началото на юни тази година, ОПЛ от ДСОПЛ и Пловдив са участвали в първата срещата на Международната Балинтова Федерация в София.
По време на нея д-р Ясен Тончев е представил на английски случай, който е бил дискутиран с голям интерес. В края на конференцията участниците са получили лични покани за подобни предстоящи събития и са били насърчени да продължат успешната си работа с Българското Балинтово Общество и Международната Балинтова Федерация.
По отношение на четвъртия приоритет - Организационен опит и въвеждане на организационно консултиране на ДСОПЛ и работа в заседанията на УС с помощта на външен консултант, председателят на сдружението заяви, че това е може би
най-прогресивната и реално въведена практика за нов принцип на работа в УС и с координаторите, основана на: въвеждането на стратегия, която подпомага и улеснява изпълнението на работните задачи, допринася за подобряване на отношенията между членовете на УС и координаторите, повишава разбирането към процесите, които повлияват отношенията, поставя ясни граници и правила и изисква поемане на отговорност.
Макар, че извода от проведения в Банкя семинар, по организационно консултиране, в началото на годината е, че УС не работи добре и пълноценно, губи се време в емоция и междуличностни отношения, хората прегарят бързо и се изчерпват.
Председателят на ДСОПЛ обяви, че от новото ръководство са заварени и доста липси от рода на: сайт на сдружението, единен регистър, правилник на работа на УС, ясен регламент на работа и координиране.
Но още от самото начало, въпреки трудностите той д-р Тончев, зам.председател на сдружението, с голямо търпение и постоянство успяват да създадат електронен сайт, който обаче от 31.05.2012 вече не работи по неясни причини.
По последната, но не по важност, цел - Приоритети и насоки в развитието на ДСОПЛ, д-р Василев информира присъстващите в залата ОПЛ, че, УС на ДСОПЛ е отправил покана за среща към здравният министър Десислава Атанасова, като в писмото до нея са изложени основните проблеми на ОПЛ от София, но до сега все още нямат отговор. Той отново припомни за какво именно настояват те:
-въвеждане на потребителска такса за всички здравноосигурени лица, като за групите от населението, които са освободени от нея, държавата да намери начин и форма на заплащането и;
-в предстоящия НРД 2013 да бъде записан 8 часов работен ден, тъй като средната възраст на общопрактикуващите лекари в София е 50 години и те нямат физически и психически капацитет да извършват прегледи 24 часа в денонощието. А освен това и искат да ползват нормално работно време и задължителната след 12-тия час по Кодекса на труда почивка;
-крайно наложително остойностяване на лекарския преглед в доболничната първична медицинска помощ и неговото заплащане в крайната спецификация, защото към момента 70% от прегледите на общопрактикуващите лекари не се заплащат;
-спешни мерки и решение по отношение на некоректните договори и наеми предлагани на столичните ОПЛ в поликлиниките, което допълнително затруднява тяхната работа;
-ОПЛ в София, които работят над 10 год. по НРД с НЗОК, като изпълнители в доболничната първична медицинска помощ, и като такива разпознати и оторизирани от нея и държавата да бъдат освободени от пилотен стаж, за да се явяват за специалност по обща медицина. В тази връзка УС на ДСОПЛ категорично настоява от здравния министър за бързи промени в наредба №34 за специлизациите и след успешно завършен цикъл на обучение и положени колоквиуми ОПЛ да могат да се явяват директно за специалност.
Д-р Василев представи подборно и финансовия отчет на сдружението.
Оповестените данни убедително доказват, че приходите са нараснали двойно, че е създадена добра организация и има достъп до информацията.
В заключение на своето експозе д-р Василев акцентира, че УС на ДСОПЛ е убеден, че успех може да се постигне само ако се работи съвместно, заедно с всички членове на сдружението, но в дух на партньорство и доверие.
Д-р Галя Йочева, председател на Контролната комисия, представи отчетът и, в който бе записано, че УС на сдружението е заседавал при наличие на кворум, въпреки отсъствията на едни и същи лица, които впоследствие се явяват като „последна инстанция” в критиките си към тези, едни и същи хора, които вършат цялата работа. Отчетен бе приносът на д-р Василев за консолидиране на сдружението и за изкристализиране на идеите и позициите, които ОПЛ днес все повече от всякога са решени да отстояват и защитават и от комисията бе дадена положителна оценка за дейността на УС на ДСОПЛ и неговия председател.
В дискусията бе дадена заслужено положителна оценка на отчета като бе посочено, че той е добре структуриран и изчерпателен. Подсказано бе, че първата среща трябва да е с ОПЛ от Румъния като се разшири постепенно обхватът на контактите с ОПЛ от съседните ни държави, за да се вземе от тях доброто за нашата страна.. Поставен бе въпросът има ли стратегия и план, както и подготвени хора, които ще работят активно за интересите на сдружението. Попитано бе дали ОПЛ са наясно как искат да работят – по-малко, за да са повече парите или да работят още повече, за да искат много повече пари. Казано бе, че България е на последно – 80 място по зависимост на печата в света. Поставен бе и въпроса да се направи анкета сред ОПЛ дали искат 8 часов работен ден.
Някои ОПЛ заявиха, че трябва да се направи всичко възможно, за да се промени здравно осигурителният модел и да се даде възможност на ОПЛ, над тези 8 часа работа с НЗОК, ако желаят да работят и свободно.
Други бяха по-крайни, че когато се дава свобода на роба по рождение, той иска да си е роб и че ако робовладелското общество трябваше да бъде свалено с анкета от робите това нямаше да стане. А най-крайните заявиха, че сателитните структури на БЛС не вършат никаква работа и са просто памперсите на всяко едно правителство у нас и че е крайно време вече да се премине към по решителни протестни действия.
Трети ОПЛ бяха категорични, че нещата могат да се променят отвън само тогава, когато се променят вътре т. е. ОПЛ, когато заработят единно, без емоции, без омаловажаване трудът на другите и без кармоли. Само тогава не ние, а който и да е здравен министър ще се моли за среща с нас, заявиха те.
След дискусията ОПЛ приеха с мнозинство отчета на УС на ДСОПЛ и на Контролната комисия.
В края на събранието д-р Василев съобщи, че предвижда две работни срещи на УС на ДСОПЛ съответно през юли и август. Той предложи отчетно-изборното събрание, което предстои да се проведе през октомври да се обедини с научната конференция с цел да се привлекат повече ОПЛ. Предложи още да се проведе и тиймбилдинг само за УС на ДСОПЛ и Контролната комисия.

Ягодите предотвратяват когнитивните нарушения


Ягодите са от семейство Розоцветни (Rosaceae). Те са изключително богати на антиоксиданти, витамин С, В, минералите калий, желязо, магнезий.
С напредването на възрастта на човека свободните радикали могат да нанесат тежки поражения и на очите, като ги правят податливи на инфекции, нарушения на очното налягане, дегенерация на зрителните нерви и др.. Витамин С, флавоноидите, фенолните фитовещества, съдържащи се в плода помагат за облекчаване на подобни състояния, а на калий за поддържане на правилното очно налягане.
Фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиканцерогенни свойства. Според изследване, редовната консумация помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори.
100 грама ягоди съдържат едва 30 kcal, което е 2% от препоръчителната дневна доза пък при не тежки форми на диабет.
Плодът действат благоприятно, както при умора, така и при заболявания на устната кухина. Консумирането му намалява рискът и от сърдечни заболявания, показват изследвания на испански и италиански учени.
Освен това съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки спомагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес и забавят стареенето. Редовната консумация на ягоди забавя дегенеративните процеси в мозъка и води до предотвратяване на когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите, в това число и мозъчните.
Учени от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. По време на експеримента те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно. Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.
Сега техните усилия са насочени вече към изследвания кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти и дали подобно положително влияние може да окаже яденето на по-малко количество ягоди като например 150-200 гр.

Целулитьт е там, където мускулите бездействат


Целулитьт или т. нар. портокалова кожа се появява там, където мускулите бездействат - бедра, дупе, ръце и корем. Това е невъзпалително естетично нарушение на кожната повърхност, което възниква в резултат на структурни промени в подкожната мастна тъкан и нарушение в микроциркулацията.
Целулитьт е характерен предимно за нежния пол, който в близо 90% е засегнат от него в някаква форма. Жените са генетично програмирани от природата да складират мазнини в долната част на тялото си, необходими за оцеляването на евентуалното дете в утробата им, за да могат да го кърмят и да оцеляват в студа.С възрастта той обаче се влошава. Според специалистите обаче неправилният начин на живот и хранене, натрупването на токсини, хормоналните проблеми, хроничният стрес, и др. фактори са обуславящи за него.
Борбата с целулита трябва да включва консумация на храни, богати на антиоксиданти - витамини С и Е, каротини, флавоноиди, цинк и селен, фибри, растителни влакнини.
Препоръчителни са най-вече суровите плодове и зеленчуци, ядките, рибата, зехтинът, постните меса и пиенето поне на 2-3 л. вода дневно. Но същевременно обаче алкохолът, пърженото и солта задължително трябва да се ограничат.
В разгара на сезона на храните сме, които имат сериозен принос в борбата с целулита. Всички, които имат проблем с него трябва максимално да се възползват от тях.
Към обяда и вечерята да се добавят зелени зеленчуци по избор, подправени с балсамов оцет и зехтин. Да не се ограничава консумацията на краставиците само в салати, а да се прибавят към сосове, супи, сандвичи и т.н. Ягодите, които имат повече вит. С от къпините, малините и боровинките, както и динята са превъзходно оръжие срещу целулита, тъй като имат силно хидратиращ ефект, поради високото съдържание на вода в тях. Патладжанът и тиквичките, водата в тях също е над 90%, са малко калорични, но много богати на витамини А, С и В, минерали и др. полезни вещества, трябва да се приготвят само на скара или грил тиган с минимално количество мазнина. Хранете се по-често, на малки порции. Диетите не само няма да помогнат срещу целулита, но и ще го задълбочат.
Според изследване на учени от Университета в Оксфорд, в център по ендокринологични и метаболитни процес, целулитът предпазва от захарен диабет, тъй като натрупването на мастната тъкан, по помагат на женските хормони да се синтезират по-бързо. Мастният слой е богат на адипонектин, който възпира възпалителните процеси и възпрепятства запушването на артериите т.е. естрогените помагат при профилактика на атеросклерозата Наличието на "портокалова кожа" обаче ще ви защити от сърдечно-съдови заболявания, но само при условие, че целулита е в нормални граници.
Ново проучване установява, че канелата, съдържаща антиоксидантни съединения, които предпазват от диабет и сърдечно - съдови заболявания, има още едно полезно свойство – ефективно се справя с целулита.
Дерматолози от университета в Гренобъл провели експеримент, в който участват 80 жени.
Половината от тях били подложени на козметични процедури и антицелулитен масаж в засегнатите зони, а останалите нанасяли върху кожата си само канелено масло. В края на експеримента резултатите показали, че пПри втората група жени, целулитът намалял средно с 60% спрямо 10% за първата.
Екстрактът от канела също така помага за бързото възстановяване на нови клетки. При седем от жените лекарите забелязали намаляване на килограмите, стреса и нормализиране на обмяната на вещества в кожата.

С шоколад забавяме стареенето



Диетолози и лекари от цял свят твърдят, че естествените антиоксиданти на шоколада участват в увеличението на азотен оксид в кръвта, регулират скоростта на циркулацията на кръвта и намалят риска от инфаркт или инсулт.
Учени от университета в Кеймбридж създадоха уникален по рода си шоколад, който забавя процесът на стареене, удължава еластичността и свежестта на кожата, което според специалистите е пробив в биохимията.
Новият шоколад не само, че запазва и увеличава всички ценни свойства на обикновения черен или млечен шоколад, от който по цвят и вкус не се различава съществено, но от него не се пълнее, пише WordScience.org.
Формулата на сладкото изкушение включва веществото Коко Ликосом (Coco-Lycosome). Благодарение на него само с едно блокче от шоколада може до 20 пъти да се ускори поглъщането на флавонолите, от организма на човека, една от най-ценните съставки в зърната на какаото, поради подмладяващите им свойства.
И така към изключително полезните свойства на шоколада - регулиране циркулацията на кръвта и намаляване опасността от инфаркт и инсулт вече може да прибавим и подмладяване.

Малини за здрави кости


Малините са едни от най-полезните плодове. Най-добре е те да се берат в сухо време рано сутрин. Плодът трябва да се откъсва без дръжката и семенното капаче. Култивираните сортове дават по-едър плод, отколкото диворастящите, но пък дребните горски малини има по-силен аромат.
Вкусният плод съдържа пет жизнено важни киселини: лимонена, ябълкова, салицилова, капронова и мравчена. Високият процент на калия в плода регулира водния баланс в организма. В малината се съдържа витамин С до 30 мг, каротин, витамин В1. Тя съдържа още калций, магнезий и фосфор.
Плодът помагат за формиране и заздравяване на костната и зъбната структура на човек, при бъбречни и чернодробни заболявания, както и при проблеми с жлъчката. Не случайно при настинка се помага чай от запарени сушени малини, тъй като салициловата киселина в тях действа противовъзпалително и понижава температурата. Малините предпазват от склероза и забавят развитието й. Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо. Учени от университета в Охайо подложили плъхове на малинова диета и установили, че те са с 50% по-неподатливи на развитие на тумор на езофагуса, а в случай, че развият тумор, размерът му е наполовина от обичайното. Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.
Плодът обаче е противопоказен за болните от нефрит и подагра.
------
-С цветовете на плода се натрива място ухапано от насекоми и змии;
- Две супени лъжици сушени листа на малина или една лъжица сухи плодове се накисват в четвърт литър вряла вода за два часа и половина. Прецежда се и се пие по една винена чашка четири пъти дневно преди ядене. Помага при разстройство, стомашни и чревни болки, възпаление на венците и гърлото.

Печеното месо на скара състарява


Печени пържоли, шишчета, карета или друго месо съдържат вредни съединения, които ускоряват процесът на стареене на кожата. Гликозилирането в резултат на високата температура, необходима за приготвянето им води до намаляване на колагена и еластена в кожата, заради което тя увисва и се набръчква по-скоро.
Според британски специалисти това съвсем не означава, че трябва да забравим скарата, а да спазваме стриктно двете важни правила, а именно месото да бъде предварително винаги мариновано, за да избегнете неприятните последици и по време на приготвянето му да се вода или други течности, които намаляват температурата при печене.
Като цяло прегарянето на храните при печене на грил, скара/барбекю или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества затова бъдете внимателни при готвенето.
Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, съобщи, че тези, които често консумират пушено месо като шунка, кренвирши, бекон, са по-застрашени от хронично белодробно заболяване. Екип от университета Колумбия е установил, че 14 порции пушени колбаси месечно увеличават със 78% опасността от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
Резултатите от ново изследване на медици и диетолози от австралийския държавен университет „Монаша“ и Националния институт по здравето на Тайван пък доказва, че хората, който си готвят вкъщи поне 5 пъти в седмицата, имат много по-големи шансове да живеят по-дълго, отколкото онези, които правят това рядко.

Динята укрепва именната система


С идване на лятото настъпва и рая за тялото ни, тъй като пресните и вкусните плодове и зеленчуци не само пречистваме организма си, но и успешно редуцираме килцата в повече от преди.
Един от тези особено вкусни и полезни плодове е динята, която не съдържа нито мазнини нито холестерол, но за сметка на това има високо съдържание на фибри и вода. Целулозата пък активизира обмяната и подпомага прочистването на организма от отпадни продукти и токсини. Динята е на едно от първите места е сред плодовете и зеленчуците по съдържание на желязо. Магнезият в нея пък ни помага да се преборим със стреса.
В чаша нарязана диня има само 46 калории, което я прави идеална за всяка диета, защото съдържа фруктоза, а не обикновена захар, която се разгражда и усвоява значително по-лесно и бързо. Богата е и на ликопен, мощен антиоксидант, който според редица проучвания, редуцира риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Освен това динята повишава либидото, откриха учени от университета в Тексас.. Данните от тяхното проучване показват, че динята има съставки, които имат виагра-ефект върху кръвоносните съдове. Динята разширява кръвоносните съдове, благодарение на веществото цитрулин, което значително подобрява работата на сърцето и кръвоносната система и укрепва имунната система.
Плодът съдържа още амино киселина L-цитрулин, L-аргинин, които намаляват кръвното налягане. Бета-каротинът в него поддържа зрението ви в отлично състояние.
Червеният плод е страхотен източник на калий и важни витамини и минерали, които поддържат имунната система във форма.

Проектът "Леонардо" продължава

Българска асоциация за закрила на пациентитеэподкрепя  законодателните инициативи на МЗ относно цените и реимбурсацията

 
Българска асоциация за закрила на пациентите(БАЗП) като национално представена пациентска организация подкрепя като цяло законодателните инициативи на МЗ относно цените и реимбурсацията, като смята, че посоката е правилна и в интерес на пациентите и оценява усилията на екипа да подобряване на достъпа на пациентите до качествено и навременно лечение.
Създаването на Държавна комисия по цени и реимбурсиране, предложена в  Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина би осигурило по-висок административен капацитет, решенията биха се взимали колективно и прозрачно, отделната администрация би работила по-качествено и приоритетно по цените и реимбурсацията на лекарствените продукти.
Относно Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък оценява предлаганите промени и смята, че биха подобрили значително оптималното  изразходване на публичните средства.
Подкрепя да се увеличи броят на основните държави на 13 и да се въведат 4 нови допълнителни (Италия, Финландия, Дания и Словения), към които да се реферират цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и пределните цени като счита, че по този начин ще се осигури по-добър достъп до лекарства и по-адекватно използване на публичните средства.
От БАЗП смятат, че изискванетото за включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък при условие, че се реимбурсира от обществените здравноосигурителни фондове от  поне три от осем държави да се измени на пет държави от общо седемнадесет, ще уеднакви страните, използвани при рефериране на цените на лекарствените продукти, ще подобри достъпа, както и ще бъде по-удачно за правилното разпределяне на публичните средства.
По отношение на  предвиждането за новите молекули да е проведено лечение и да има клиничен опит на територията на страната не по-малко от една година с този лекарствен продукт преди да бъде включен в Позитивния лекарствен списък имат обаче притеснения, че ще се забави достъпът до иновативни лекарства на пациента. Медикаментите са контролирани от ЕМЕА (Европейска лекарствена агенция), освен това Европейската директива за прозрачност изисква бърз достъп до иновативните медикаменти. Така направеното предложение определедо ще забави и затрудни достъпа. Оценяват желанието на здравния министър за въвеждане на контрол на новите лекарства и се надяват да предложи подробен и адекватен механизъм за такъв контрол.
Подкрепят предложението да се въведе проверка за промяна на цените в референтните държави на 6 месеца чрез Декларация на притежателя за употреба. По този начин ще се  следи и ще се отразява своевременно намаляването в цените на лекарствените продукти два пъти годишно, което ще доведе до по-бързото оптимизиране на разхода на публични средства за лекарствени продукти. С това предложение няма да се налага да бъде изготвяна справка за съответствие с европейското право.
От асоциацията представиха участието си в международен проект "Леонардо" за обучение през целия живот в сферата на здравните услуги. Целта е продължително обучение на работното място на медицински сестри и на специалисти в областта на здравните грижи за деца и възрастни. Партньори по проекта са училища и неправителствени организации от Белгия, Австрия, Испания и Словения. От българска страна участват също Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и болница "Токуда".
Продължението на проекта "Леонардо" ще бъде съсредоточено в изграждането на центрове за следдипломна кфалификация в сферата на сестринството и грижата за деца и възрастни в държавите-партньори по проекта.

Националният съвет, по цените на лекарствата, ще бъде в Плевен


Национален съвет по цените на лекарствата, вместо Държавна комисия, ще отговаря за ценообразуването на лекарствата и нивата им на реимбурсиране. Той ще бъде ситуиран в Плевен, а не в София.
Така МС дефакто отхвърли промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с вносител здравния министър Десислава Атанасова, по принцип и прие контрапредложението на финансовия министър Симеон Дянков, за сформиране на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.
Според вицепремиера съветът трябва да е в Плевен, тъй като там има силен медицински университет,  близо е и град Свищов, в който е Стопанската академия и обучени кадри от двете учебни заведения ще могат да работят в комисията. Но ако бъде приет окончателно в този си вид законът, това означава, че съвета ще има само консултативни функции, тъй като според Закона за администрацията единствено държавни комисии осъществяват контролни, регистрационни и разрешителни дейности.
В Плевен ще се пази националният архив на здравната каса, съобщи пък управителят й д-р Пламен Цеков.
Съгласно приетите от правителството промени вече ще има и брокер в търговията с лекарства, който срещу определена комисионна ще намира по поръчка на производителя купувач за дадения лекарствен медикамент.
„Брокерът ще се нарича посредник в областта на лекарствената политика, досега такъв нямаше нито в България, нито в ЕС, но нова евродиректива ни задължава да го въведем. Трябваше да синхронизираме закона тази година, за да не започне назакателна процедура срещу страната ни.", обясниха от МЗ.
Друга част от промените в Закона са свързани с въвеждането на изискванията на Директива 2010/84/ЕС за изменение по отношение на фармакологичната бдителност. С измененията се предвижда ИАЛ да поддържа система за проследяване на лекарствената безопасност и за рисковете за здравето на пациентите, произтичащи от употребата
на лекарствени продукти.
Агенцията ще поддържа и национален интернет портал, който ще бъде свързан с Европейския интернет портал за лекарствените продукти. Със законопроекта се уреждат и задълженията на ИАЛ в случаите на стартиране на "Спешна процедура на ниво ЕС".
Със законопроекта се прецизират разпоредбите за дейността на дрогериите и се въвеждат основанията, при наличието на които съответният директор на РЗИ може да направи отказ от регистрация или да прекрати издадено удостоверение за регистрация.
Записано е още, че производителите трябва да започнат да поставят специален уникален код т. нар. дейта метрикс, който да защитава всяко едно лекарство от фалшификации.
--------
Идеята на здравния министър Десислава Атанасова беше да се създаде комисия по подобие на тази за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която да следи за надценките на медикаментите. След заседанието на МС тя отказа коментар, но все пак каза:„Националният съвет ще бъде колегиален орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Решенията ще се вземат колективно, след обсъждане и при спазването на определени изисквания за кворум и мнозинство. Това ще бъде гаранция за избягване на злоупотребата с власт и корупцията при упражняване на контролни, разрешителни или регистрационни правомощия”, обясни здравният министър Десислава Атанасова.

Донорите ще получават компенсация за предоставяне на свой орган или части от него

С промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, одобрени от правителството, се регламентира възможността донорите да могат да получават компенсация за предоставяне на свой орган или части от него, съобщиха от пресцентъра на МС.
Компенсацията ще бъде строго ограничена единствено до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи. Предвижда се възможност за финансово обезпечаване на наблюдението на живите донори в следтрансплантационния период като част от цялостната грижа за проследяване на здравословното им състояние. Текстовете за финансовите компенсации обаче са твърде общи и не дават отговор кой ще ги плаща и по какви критерии те ще се изчисляват.
Създават се и правни основания в съответни подзаконови нормативни актове да бъдат регламентирани отношенията по съобщаване и проследяване на нежелани реакции и инциденти при трансплантация на органи. В тези актове ще се посочат изрично и изискванията към квалификацията на лицата, които извършват трансплантация на органи.
Регламентира се също изискването обменът на органи с други държави да се извършва при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и сериозни нежелани реакции, както и предоставяне на информацията относно характеризиране на органите и донорите на органи. Такъв обмен на органи ще се извършва след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и съответната държава при спазване на посочените изисквания.
Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки и на обмен на органи ще се издават от изпълнителния директор на ИАТ, което ще доведе до ускоряване на процеса по издаването им.
Досега разрешенията се издаваха от министъра на здравеопазването по предложение на изпълнителния директор на ИАТ.
Като част от цялостния процес по стимулиране на даряването на органи, на ИАТ се дава възможност да финансира дейности по насърчаване на донорството и изразяване на почит и уважение към починалите донори и техните близки - ИАТ ще плаща погребенията на хората, чиито органи са взети за трансплантация. Средствата ще бъдат предоставяни на живите роднини.
Със законопроекта се допълват функциите и задълженията на ИАТ. Агенцията ще предоставя регулярна информация на Европейската комисия относно дейностите по трансплантация и ще осъществява контрол върху обмена на органи с държавите-членки, както и вноса и износа от и за трети страни. Тя ще регистрира, съхранява и анализира информацията относно данните на донора, здравословното състояние на живия донор и реципиента по време на трансплантацията и следтрансплантационния период. При създаване и поддържане на регистри във връзка с трансплантациите ще бъдат строго спазвани изискванията на Закона за защита на личните данни.
Със законопроекта в българското законодателство се въвеждат основните изисквания на Директива 2010/53/ЕС относно стандартите за качество и безопасност на човешките органи, предназначени за трансплантация. Действащото национално законодателство съответства като цяло на основните принципи на директивата.
С предлаганите промени се постига пълното транспониране на европейската директивата и на законово ниво се въвеждат основополагащите принципи за качество и безопасност при трансплантацията на органи.
Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на МЗ.