Translate

понеделник, 12 декември 2011 г.

Хората, които имат доходи и въпреки това не си плащат здравните осигуровки, могат да останат без имущество

От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че ресорният министър д-р Стефан Константинов е поискал строги санкции за този род неосигурени. 
Той настоява НАП да преследва упорито длъжниците и ако се налага, да продава и имуществото им. Това важи обаче, за тези, които имат някакъв доход, а не си плащат здравните осигуровки, и трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата.
За тези, които пък нямат възможност да си покриват вноските, здравният министър ще мисли как да компенсира осигуровките им. Той е на мнение, че за социално слаби, вече трябва да се намери начин да им се компенсира основният пакет, който се покрива от здравната каса.

В тази връзка вече са водени разговори с депутатите от бюджетната парламентарна комисия за съответните промени в Закона за здравното осигуряване. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов поиска уволнения за шефовете на болниците, които имат дългове.
„За съжаление има и много от големите болници, които са с дългове, и то главно отиват за консумативи и лекарства. Аз съм убеден, че контролът там е занижен. На практика държавата дотира чрез болниците тези, които не се осигуряват, нямат здравни осигуровки, сиреч тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат осигуровките.
Тук искам да се помисли категорично и с укриването, когато се променя законът, и то трябва много бързо да стане, за осигуровките това да се регламентира", заяви министър-председателят. Според него, ако не се предприеме нещо в тази посока, дълговете ще набъбват и ще се получи огромна дупка в бюджета като в този на НОИ.
Министър-председателят заяви на д-р Константинов, че има пълната му подкрепа за промените. Той намекна, че това може да предизвика поредна стачка, но това дали са един или два повече протестите у нас нямало значение. 
-----
От НАП коментираха, че няма организационни или законови пречки това предложение да се изпълнява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар