Translate

четвъртък, 16 май 2024 г.

Ваксинацията е израз на грижа и любов

 

Това бе изводът от Втората Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV,
проведена с подкрепата на МЗ и
специализирания сайт за ваксинопрофилактика „+мен“. Специален гост на събитието бе американският педиатър проф. д-р Кенет Александър – началник на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида и преподавател в Медицинския колеж на Университета на Централна Флорида в Орландо.

Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, подчерта, че ваксината срещу HPV е жертва на много сериозна дезинформационна кампания от доста години.

-Огромна е полза от имунопрофилактика за предотвратяване свързаните с HPV ракови заболявания. Но много родители се страхуват поради недоверие в медицинската наука, защото у нас неконтролируемо се разпространява фалшива информация. С тревога осъзнах, че битува страх от ваксините не само сред обществото и родителите, а дори сред представители на медицинското съсловие. Докога страхът от ваксините ще ни пречи да предпазваме от тежки заболявания и децата си, и себе си?! Затова е много важно да даваме личен пример. Аз самата освен двете си дъщери ваксинирах и себе си. Направих го късно, на 40 години, защото преди това нямах достъп до ваксината срещу деветте типа HPV /човешкия папилома вируси/. Направих го миналата година и съм изключително благодарна, че в България разполагаме с деветвалентната ваксина, каза тя.

За предизвикателствата пред ОПЛ да издирват, убеждават, преглеждат и ваксинират разказа д-р Гергана Николова-ОПЛ.

Тя сподели, че благодарение на инициативите на Коалиция HPV и на лекарските интервюта в медиите е усетила в собствената си практика увеличаването на желаещите родители да ваксинират децата си. Само за един месец е ваксинирала 50% от общия брой ваксинирани срещу човешкия папилома вирус деца в кабинета и за цялата 2023г.

Съобщи, че за една година средствата, които се отделят от здравната система само за онкологични операции на женските полови органи са около 12 милиона лева. В тези пари не са включени средствата за химио- и лъчетерапия, за изследвания със скенер и ЯМР, за временна нетрудоспособност и инвалидизация, не говоря и за загубата на живот на млади хора. Когато една ваксина срещу HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, това може да доведе човек на 22 години да загуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се страхува повече от страничните ефекти на ваксината вместо от рака, който HPV предизвиква, в заключение каза д-р Николова.

По думите на д-р Кремена Пармакова, експерт в МЗ, на фона на слабото изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в предишните четири, от началото на 2024г. е започнало значимо увеличаване на броя на ваксинираните. През януари момичетата само с първа доза ваксина срещу HPV са 197, през февруари ваксинираните вече са 234, през март са 462, а през април 532 момичета. Тя изрази надежда, че тази положителна тенденция ще продължи. И това се случва благодарение на усилията на специалистите от Коалиция HPV, на информационната кампания на МЗ и на сайта „+мен“.

Проф. Александър обърна внимание на факта, че ваксината срещу HPV не е нова. За 18 години от нейното прилагане са поставени над 500 милиона дози по света и така са спасени милиони хора от заболяване и смърт.

Той сподели, че имунизационната програма срещу HPV в САЩ е започнала през 2006г. и досега е ваксинирано 60% от населението. А резултатите можело да са много по-добри, ако не са се правили грешки в комуникацията с обществото на тази тема.

-Хората трябва да разберат, че ракът на маточната шийка и всички останали видове рак, свързани с HPV /на ануса, на устата и шията, на пениса, на вулвата/, има младо лице. От тези заболявания страдат хора в разцвета на силите си, които се разболяват между 30 и 40-годишна възраст. И най-честата причина хората да не се ваксинират срещу HPV е, че лекарят не им е предложил. Родителите вземат решение не въз основа на научните факти, а емоционално – когато лекарят покаже загриженост и лична отдаденост за здравето на своите пациенти, подчерта проф. Александър.

Участниците в събитието бяха категорични, че ваксината срещу HPV /човешкия папилома вирус/ ефективно предпазва от ракови заболявания и че ваксинацията е

израз на грижа и любов към нашите деца и близки.

Повече вярна и проверена информация по темата може да намерите на сайта на Коалицията https://hpvcoalition.bg.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар