Translate

петък, 17 май 2024 г.

Всяка минута в Европа се диагностицират по 7 нови случая на сърдечна недостатъчност

Ако имате задух, изморявате се лесно или глезените ви се подуват, потърсете лекар!

 

 

Всяка минута в Европа се диагностицират по 7 нови случая на сърдечна недостатъчност /СН/ - 400 човека за час или приблизително 3.5 млн. за една година. Заболяването засяга повече от 15 млн. души на Стария континент, което го превръща в истинска пандемия. По последни данни в България пациентите със СН са 170 000, като годишно се хоспитализират 75 000, а 17% от тях влизат в болница повторно в рамките на една година. Тези данни бяха представени по време на пресконференция "В сърцето на сърдечната недостатъчност", организирана от АстраЗенека.

Проф. Иван Груев, специалист по кардиология и вътрешни болести, зам. директор по медицинската дейност на Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІ“, посочи, че сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет. Състоянието се дължи на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи потребностите на тъканите в човешкото тяло.

Редица са причините, които могат да доведат до СН – прекаран инфаркт, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, преживяна инфекция, прекомерна употреба на алкохол, някои медикаменти и др.

СН е пряко свързана с хроничното бъбречно заболяване и диабета. Между 12 и 57% от пациентите със захарна болест има СН. Същевременно между 35 и 70% от болните със СН страдат от хронично бъбречно заболяване.

Типичните симптоми на СН са задух, ортопнея /затруднено дишане в легнало положение/, пристъпи на задух през нощта, лесна уморяемост, подуване на глезените. Пациентите могат да забележат и нощна кашлица, хрипове, усещане за подуване, загуба на апетит, объркване и др.

С напредване на заболяването се наблюдават структурни изменения на сърцето. Ето защо е важно още при първите симптоми пациентите да се обърнат към своя кардиолог или личен лекар.

Около 50% от пациентите могат да загубят живота си 5 години след поставяне на диагнозата. Заболяването е животозастрашаващо и смъртността му почти достига тази, свързана с рак на простатата, на пикочния мехур или на млечната жлеза.

Пълно излекуване на това състояние няма освен сърдечна трансплантация. В повечето случаи лечението цели да облекчи на симптомите и донякъде да удължи живота на болните.

Препоръчва се пациентите със СН да спазват определени правила, за да облекчат състоянието си. Специалистите съветват да се хранят здравословно, като избягват солта и я заменят с лимонов сок, чесън, билки или подправки, за да овкусят ястията. Да ограничат приема на много течности и внимателно да измерват количеството им ежедневно. Да следват препоръките на своя лекар относно физическата активност, съобразена с тяхното здравословно състояние и целяща укрепване на сърдечна мускул, и да се придържат към терапията, предписана от техния лекар.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар