Translate

четвъртък, 16 май 2024 г.

Едва 3% от получилите инсулт са с навременна модерна терапия

 

По думите на д-р Георги Георгиев, зам. председател на Асоциация за инсулт и афазия /АИА/, по време на дискусията „Инсултът-поглед в черната кутия“, организирана от асоциацията, в партньорство с Българското дружество по инсулт, риск от инсулт съществува във всяка възраст, а най-малкия им пациент е на 2,5 години.

Рисковите фактори за поява на инсулт, върху които може да влияем, са неконтролираното високо кръвно налягане /над 140/90/, ЗД, ССЗ, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, на някои наркотици, обездвижването и затлъстяване, употреба на комбинирани контрацептиви, предсърдно мъждене, предходни миниинсулти, сгъстяване на кръвта. Но има и такива, които не може да контролираме като генетична предизпозиция, напредване на възрастта, предходен инсулт и др.

Трите основни симптома на инсулта са - увисване на единия ъгъл на устата /при почти 100% от случаите/, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Дори при проява само на един от тях напр. невъзможност да се усмихне, паралелно да задържи ръцете си изпънати напред или нагоре, не може да повтори просто изречение или има компрометиране на зрението, загуба на равновесие трябва да се потърси незабавно лекарска помощ на тел. 112.

Инсултът може да настъпи постъпателно, постепенно влошавайки се, с различни прояви – гадене, повръщане, главоболие, като е възможно симптомите да се развиват в рамките на дни, поясни той.

Инсултите са два вида – хеморагичен, когато има спукан кръвоносен съд в мозъка /близо 15% от случаите/ и исхемичен, когато се наблюдава запушване на кръвоносен съд.

България е от 2002г - 20 год. в челната статистика по инсулти, най-масовата причина за смърт в света. Случаите у нас са близо 50 хиляди през 2023г /едва 3% са получили модерно лечение/, 10% или 5 хиляди от тях са с летален изход, а близо20 хил остават инвалидизирани за цял живот. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост, възприети в световен мащаб.

В последните години се обръща тенденцията и жените получават повече инсулти от мъжете. близо ¼ от преживелите инсулт са с афазия – нарушен говор.

Според Дорина Добрева, председател на УС на АИА, инсултът е инцидент настъпващ внезапно и е причина номер едно за смъртност и инвалидизация. Ето защо терапевтичният прозорец за лечение е от изключителна важност. От всички близо над 130 звена само 50 клиники в страната са подготвени за съвременно лечение на инсулт /от 2005г. безплатно у нас/ – тромболиза и тромбектомия позволява ефективна намеса до/около четвъртия или шестия час от настъпване на инцидента.

Модерните терапии увеличават шанса за инфинитивно излекуване на инсулта и пациента да напусне болницата, без инвалидна количка, на собствен ход. 

По думите на доц. Росен Калпачки, началник клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София", на 10 минути един българин получава инсулт, а близо 9% от хоспитализираните в болница умират. По данни от световната статистика половината от преживелите умират до една година поради тежка инвалидизация: 

Той изрази надежда, че промените в алгоритъма , които оптимизират и улесняват достъпа на хората до съвременно лечение на инсулти, ще доведат до това, че повече негови колеги ще започнат да правят тромболизи, което е задължителното модерно лечение на инсулт в целия свят.

Не така стоят нещата по отношение на тромбектомиите, поради наличието на изключително малък брой специалисти в цялата страната.

В световен мащаб съвременно лечение помага за това около три пъти повече хора да станат абсолютно трудоспособни и жизнеспособни след инсулт. У нас малко повече от 2 % получават лечение с тромболиза и много по-малко от 1 % получават тромбектомия. А по отношение на рехабилитацията здравната система тепърва трябва да се събуди…

От АИА настояват за  приемане на национален план за борба с инсултите, какъвто няма вече 3 години и за национален скрининг на застрашените групи, както и за въвеждане на национален стандарт за достигане на пациент с инсулт до медицинска грижа в рамките на терапевтичния прозорец.

--------

Инфобот – система с интерактивен интерфейс /предоставяща информация относно инсулта и афазията - симптоми, видовете инсулт, рисковите фактори причиняващи животозастрашаващото състояние и генерираща резултат, изчисляващ шанса за наличието на инсулт/ целяща да спомогне намаляването на случаите на инсулт в България.

Инфоботът /изкуствен интелект комуникиращ с хората чрез предварително зададено контекстуално меню/ разполага и със секция "Подкрепа след инсулт", в която има препратки към телефонна линия за пострадали от инсулт, информация за обгрижване и терапия, групи за взаимопомощ и наръчници по случая.

Платформата е с безплатен достъп и вече е налична в приложението Вайбър. 

---------

Рискометърът за инсулт е безплатно мобилно приложение за оценка на риска и методика за превенция на инсулта. Дава също така и индикации за риска от инфаркт, деменция и диабет. Може да бъде свалено от Google Play и App Store.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар