Translate

неделя, 12 май 2024 г.

Националната кампания „Евромеланома 2024“, под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш", ще се проведе на 14 май

 

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се състоят в цялата страна

 

 

„Евромеланома“ – е 19-та кампания в страната, за превенция на рака на кожата,
организирана от Българското дерматологично дружество /БДД/, съобщи дерматологът доц. Гриша Матеев, председател на БДД. Целта на инициативата т. г да се обърне повече внимание на вече диагностицираните с кожен рак пациенти като акцента е върху грижата за психиката им след поставянето на диагнозата. На 14 май безплатно ще бъдат прегледани всички, които имат някакви притеснения, съмнения и кожни изменения.

Най-злокачествените тумори на кожата са меланомите, а всеки трети от диагностицираните с меланом, не посещават повторно лекар и продължават да се излагат на слънце без необходимата фотозащита,

Само 18% от популацията пълноценно се защитава от слънцето. Данните от 10-годишни проучвания сочат, че значителен процент от хората с рак на кожата страдат от депресия и тревожност преди, по време и след лечението. Те имат и по-влошено качество на живот, свързано със стрес, страх от рецидив и от поява на странични ефекти и/или други заболявания. 10% от имащите меланом са изложени на риск от развитие на втори меланом, като за всеки втори от ималите немеланомен тумор има риск да развият последващ такъв в следващите пет години.

Тенденцията за увеличаване на заболеваемостта от рак на кожата е все по-ясно изразена поради по-добрия скрининг и заради застаряването на населението, подчерта доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Неразумното, продължително излагане на слънце /главен фактор/ и изгарянията водят до преждевременно стареене на кожата и повишават рискът от малигнен меланом. Почивките в слънчеви държави /особено, когато у нас е зима/, без кожата да има подготовка за излагане на слънчевите лъчи и последващо изгаряне, също са предпоставки за развитие на рак на кожата, допълни тя и препоръча от най-ранна детска възраст да се създаде навик за ползване на фотозащита като нанасянето на фотозащитен крем се извършва плавно ,внимателно втриване и в гънките и по гърба , а не с търкане в кожата, най-малко 15 минути преди излагане на слънце. По думите й фотозащитният крем трябва да е водоустойчив и да се нанася през два часа, а при често влизане в морето веднага след излизане от водата. При ползване на нормален крем фотозащитата се нанася след него.

Пациентите с фамилна предизпозиция трябва активно и много внимателно да се проследяват, за да се извършва навременно лечение, при необходимост. В УМБАЛ "Токуда" всеки вторник се извършват безплатни прегледи за рак на кожата.

Сред препоръките са памучни тъмни дрехи с дълги ръкави, с къси ръкави и панталони само в средата на деня и то за 10 мин. три пъти седмично, между 11 и 16 ч да не се ходи на плаж, бебетата да стоят на сянка и да се ползват фотозащитни продукти 3в1 и др.

Честотата на рака на кожата се е увеличил с 50% през последните 10 год. Очакванията са до 2025г новооткритите случаи да се увеличат с 18%, а смъртността до 20%.

Почти 300 хиляди души в света са засегнати от рак на кожата, а до 2040г броят им ще достигне – 500000. Смята се, че в близките години смъртността от заболяването ще нарасне значително. С 10% по-често са засегнати мъжете. През 1056г е установена връзката между излагането на слънце и рака на кожата.

Най-често се засяга лицето, защото то е изложено най-много и най-често на слънце.

Дерматолозите са единодушни, че меланома и немеланомния рак на кожата вече трябва да се гледат като епидемия.

Списъкът с над 200 дерматолози /контакти и графици/ участващи в Евромеланома 2024 може да намерите на сайта на БДД и на https://www.euromelanoma.eu/bg-bg/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар