Translate

петък, 31 май 2024 г.

Пет изключителни дами учени спечелиха международните награди „За жените в науката“ 2024 на L’Oréal и ЮНЕСКО

Отличията са за изключителен принос в борбата с глобалните здравни предизвикателства като рак, малария, полиомиелит, затлъстяване, диабет и епилепсия

 

 

26-ите годишни награди „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО се проведоха в Париж. На бляскава церемония пет изключителни жени учени от цял свят бяха отличени за научните си постижения и отдаденост да променят света към по-добро. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро. Проф. Роуз Леке /Имунология/, проф. Алисия Ковалтовски / Биохимия/, проф. Нада Жабадо /Медицинска генетика/, проф. Ян Нин / Структурна биология/ и проф. Женевиев Алмузни /Молекулярна биология/ бяха отличени за техния изключителен принос в справянето с глобалните предизвикателства в общественото здраве, включително рак, инфекциозни заболявания като малария и полиомиелит, както и хронични заболявания като затлъстяване, диабет и епилепсия.

В момент, когато прогнозите сочат, че случаите на рак може да се увеличат със 77% до 2050г., затлъстяването засяга 1 на 8 души по света, а инфекциите с малария надхвърлят 249 милиона, според СЗО, приносът на жените в науката в тази сфера е незаменим.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар