Translate

сряда, 29 май 2024 г.

Отличиха 30 проекта в конкурса за връчване на научна награда на името на Димитър Димитров-Мастера

Тази година беше обособена и специална категория - ”Да осиновим кошер”

 

 

За седма поредна година се проведе престижния конкурс за връчване на научна награда на името на българския педагог Димитър Кръстев Димитров-Мастера. Издателство “Клет България” регистрира общо 200 проекта, 30 от които спечелиха награда. Темата, върху която работиха директори и детски учители от цялата страна, е “Обогатяващо педагогическо взаимодействие в предучилищна възраст”. Разработките на кандидатите са в контекста на екологично образование и възпитание на децата съвместно с родителите, както и отношение към природата и взаимодействие с нея като ценност и условие за живот.

С най-висок резултат в категория “Сюжетна игра” с индивидуален проект е Стамена Христова, Център за детско развитие „Усмивки“, Варна. С екипно участие златото спечелиха Красимира Димитрова и Десислава Филипова, Детска градина №18 „Дора Габе“, Добрич. Индивидуалната разработка на Венелина Кръстева от Детска градина „Радост“, Русе, събра най-много точки в категория “Екипна задача”, а съвместната работа на Даниела Райчева и Галя Ангелова от Детска градина „Делфин“, Бургас им донесе първото място в същата категория. Сълзица Димитрова от Детска градина №136 „Славия“, София, завоюва златото в катеогрия “Проект”. Екипното участие в тази категория на Златина Байчева и Кристияна Минова от Детска градина „Делфин“, Бургас им спечели отличие. Тази година бе обособена четвърта, специална категория - ”Да осиновим кошер”, в която са отличени 10 проекта.

“С уважение и удовлетвореност констатирахме, че в представените конкурсни разработки на практика са реализирани новаторските идеи на Димитър Кр. Димитров-Мастера за съвместно сътворяване между учителя и децата на нов, вълнуващ, познавателен опит, който е предизвикателство за съвместното им развитие, самопознание, самоусъвършенстване и себеутвърждаване. Работите показват осъзнаване на нуждата от активно педагогическо взаимодействие. Използвани са различни методи и форми на работа. Виждаме оригинални идеи. Виждаме всеотдайни учители, готови да експериментират и творят с децата. Виждаме много активни деца, изследващи света около тях”, гласи становището на журито. В чиито състав влизат висококвалифицирани университетски преподаватели, сред които проф. д-р Румяна Папанчева, декан на Факултета по обществени науки към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас, проф. д-р Гергана Дянкова, доц. д-р София Дерменджиева - Югозападен университет “Неофит Рилски”, и още множество университетски преподаватели, експерти и учители, с дългогодишен опит в предучилищното образование. Всяка разработка бе разгледана от трима членове на журито и обективно оценена от тях по предварително зададени критерии.

Победителите ще бъдат наградени на специално събитие тази година в Деня на народните будители, 1 ноември.

В сборник „Обогатяващо педагогическо взаимодействие“, 7/2024г. ще бъдат публикувани рецензираните публикации, които са оценени с над 15 точки.

Пълният списък на отличените от проведения конкурс можете да откриете тук.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар