Translate

сряда, 29 май 2024 г.

Заболяванията на щитовидната жлеза са лечими и могат да бъдат успешно контролирани

 

17% от жените до 60 г. имат заболявания на щитовидната жлеза, а от възли на щитовидната жлеза е засегнато 25% от населението

 

 

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система и заедно с други органи се грижат да поддържат постоянната вътрешна среда на организма и взаимодействието му с околната среда. Тя е органът, който прави хората топлокръвни и поддържа телесната им топлина.

Произвежда два хормона, имащи огромно значение за здравето на човека, тъй като участват при растежа на човешкото тяло, функционирането на сърдечно-съдовата система, регулирането на обмяната на веществата и на кръвното налягане, в репродуктивните възможности на мъжете и жените.

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието, припомни доц. Александър Шинков, ендокринолог в Университетската специализирана болница по ендокринология /УСБАЛЕ/ „Акад. Иван Пенчев“.

Той подчерта, че нарушената функция на щитовидната жлеза при бременни жени, дори в субклиничните й форми, може да повлияе неблагоприятно изхода на бременността, като увеличи риска от спонтанен аборт и от нарушения в развитието на плода. При жени в менопауза субклиничният хипертиреоидизъм се свързва с повишен риск за остеопороза и фрактури, както и сърдечно-съдови заболявания.

Според него дългосрочните последици от неконтролирания хипотиреоидизъм могат да бъдат много опасни - 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност.

Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност, липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза.

Проф. Русанка Ковачева, началник Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, подчерта, че йодът играе съществена роля при синтезирането на тези хормони. След като в България се въвежда йодна профилактика чрез йодиране на солта, през 2008г. е отчетен сериозен спад на струмите – състояние, познато още като гушавост. Йодираната сол /5 гр./ задоволява ежедневните човешки потребности, но заради консумацията на модерната /в последните години нейодирана/ хималайска сол, се отчита йоден дефицит при една

трета от населението у нас.

По думите и жените, които планират бременност, трябва да изследват тиреоидните си хормони, ако имат предшестващ/ настоящ хипо- или хипертиреоидизъм или операция на щитовидна жлеза.

Такива изследвания трябва да правят и жени, които планират бременност след навършване на 30-годишна възраст, които страдат от автоимунно заболяване или имат фамилна предиспозиция т.е. близки роднини със заболяване на щитовидната жлеза, както и жените, претърпели аборт или преждевременно раждане.

В годината след раждането настъпва обостряне на всички заболявания на щитовидната жлеза, ако ги е имала жената, поясни тя и добави, че често следродилната депресия се свързва с нарушения на функциите на щитовидната жлеза.

Различни външни фактори също могат да ги „отключат“, а именно затлъстяване, прием на лекарства съдържащи йод, изследвания с контрастно вещество, живеещи в райони с йоден дефицит и др.

Специалистите – ендокринолози бяха единодушни, че тиреоидните заболявания се срещат все по-често у нас, но и често остават неразпознати и недиагностицирани навреме, тъй като симптомите, са неясни, не специфични и да могат се свързват с други медицински проблеми.

Данните сочат, че у нас 17% от жените до 60 годишна възраст страдат от заболяване на щитовидната жлеза /при тях честотата се нараства с увеличване на възрастта/, докато при мъжете – 8%. А от възли на щитовидната жлеза е засегнато близо 25% от населението.

Необяснимото наддаване на тегло, умората, промените в настроението, нарушенията в хормоналния баланс и трудностите със забременяването се свързват обикновено с проблеми от друго естество, но не и с промени в щитовидната жлеза, чиито възли се откриват случайно, най-често при други прегледи. Но, за да се открият своевременно е необходимо до 30 год. възраст профилактично да се направи поне една ехография на щитовидната жлеза . Честотата на нодозната струма, установена ехографски, е 4 пъти по-висока от клинично установената. Като субклиничните форми са средно три  пъти  по-чести от клиничните.

Заболяванията на щитовидната жлеза са лечими и могат да бъдат успешно контролирани, за да не нарушават качеството на живот. Когато възелът е с размер под един сантиметър, не представлява заплаха за здравето и живота на пациента.

В страната от 10 год. се прилага термоаблация при възлите на щитовидната жлеза. От 2020г. се прилта лазерната термоаблация при която с висока температура /създадена от лазер/ се нарушава целостта на възела /над 2 см./ и той се свива до/около 70-80%. Методът не е подходящ за пациенти, чиито възли са с размер над 4,5 - 5см.. При тях се налага оперативно  да бъдат отстранени. Около 6-7% от възлите на щитоивидната жлеза  могат да се окажат злокачествени. За момента термоаблация при тях /с размери 5-10 мм./ не се прилага /макар, че по света това се прави/. Очакванията са в близко бъдеще това да стане практика и у нас.  Към незабавна оперативна интервенция се пристъпва винги при наличие на лимфни метастази. За съжаление специалистите по злокачествени тумори на щитовидната жлеза са твърде малко за страната и те са предимно в София и Варна.  

Срещата с медиите, във връзка с Международната седмица за осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза /25-31 май/ се организира от Българското сдружение „Тиреоидея и паратиреоидея“ /БСТП/, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза /ВИОМ/ и с подкрепата на Merck България.

ВИОМ започва кампания „Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“, включваща безплатни прегледи и информиране на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза. През юни се предвиждат Дни на отворените врати в София, Пловдив, Варна и Бургас, като ще бъдат организирани безплатните прегледи, за които е необходимо предварително записване. Подробности за кампанията са публикувани на сайта на сдружението , съобщи Мария Силяновска, председател на ВИОМ.

Специалистите подчертават, че пациентите не бива да се опитват да си поставят диагноза, а трябва да търсят лекарска помощ. По-нетърпеливите могат да започнат с този петминутен тест - https://www.thyroidaware.com/en/symptom-checker/, след което да посетят специалист.


Няма коментари:

Публикуване на коментар