Translate

вторник, 2 май 2023 г.

„Нестле България“ дава старт на каузата „SOS Залесяване“

С „Мисия 2023 г.: Възстановяваме опожарената гора на Стамболово“ Нестле България продължава да работи опазване на околната среда като фокусира усилията си в подкрепа на региони , засегнати от природни бедствия
 
 
С „SOS Залесяване“  Нестле България надгражда каузата „Залесяваме активно“ като дава своя принос в региони, в които има пострадали от бедствия гори. Първият проект на инициативата ще се съсредоточи върху възстановяването на опожарената гора в Община Стамболово. От 2014г. насам гората на Стамболово е преживяла 15 горски пожара, засегнали 675 декара горска площ, които са нанесли сериозни щети върху природните ресурси и биоразнообразието в региона.
„Мисия 2023г: Възстановяваме опожарената гора на Стамболово“ е дългосрочна – компанията поема ангажимент в партньорство с община Стамболово да възстанови напълно 30 декара от опожарените горски масиви в Стамболово в рамките на три години, което е необходимият период за подготовка на почвата, засаждане на фиданките и тяхното отглеждане докато дръвчетата се прихванат трайно.
Инициативата „SOS залесяване“ на Нестле България е част от глобалния ангажимент на компанията реално да допринасяме за по-добра и устойчива зелена околна среда. Пострадалите гори в България са сериозен проблем, с осезаем ефект върху биоразнообразието, но и върху икономическото и социално състояние на регионите. Чуваме този SOS сигнал и го превръщаме в кауза с дългогодишен ангажимент, защото това е начин да дадем своя принос не само за природата, но и за местните общности, и то по един устойчив и практичен начин. Инициативата стартира в Община Стамболово, където за последните 7 години е изгоряла 675 декара гора. Поставяме си амбициозни цели за възстановяването на част от това природно богатство, които сме уверени, че ще постигнем с дългосрочен ангажимент за новозалесените площи,” каза Нели Ангелова, мениджър Комуникация Нестле Югоизточен пазар.
Каузата „SOS Залесяване" е част от глобалния ангажимент на Нестле към опазване на околната среда. Компанията има за цел да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050г., да засади 200 милиона дръвчета в държави, в които добива суровини и си е поставила за цел да използва 100% възобновяема електроенергия в своите операции до 2025г. „SOS Залесяване“ е продължение на инициативата „Залесяваме Активно“ от 2022г., в рамките на която с помощта на доброволци бяха засадени над 10 000 дъбови фиданки, подкрепяйки проекта на Столична община „Новата гора на София 2“.  С „SOS Залесяване“ Нестле България прави следващата крачка като от доброволчески акции по залесяване преминава на професионална и дългосрочна грижа в рамките на 3 години за гори, засегнати от природни бедствия.
Съвместно с общинската администрация и с подкрепата на Министерство на земеделието „Нестле България“ e разработен прецизен план от няколко фази за постигане на поставените цели по един устойчив и съобразен със спецификата на района начин. „SOS Залесяване“ е кауза, която ще създаде добри практики за подобни процеси и ще насърчи подкрепата за подобни инициативи в мисията за по-добра и зелена околна среда.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар