Translate

понеделник, 18 юли 2022 г.

Стартира обучение за иновативни технологии в контрола на диабета

 

 

Предстои деветият обучителен лагер за хора с диабет „Диабетът не ни спира!“ в Приморско. В лагера ще участват близо 200 деца, млади хора и родители, организатор е сдружение „Култура без граници“. Мисията на „Култура без граници“ от 2011г. до днес е пълноценният живот и реализация на децата и хората с диабет, образоването на обществото за това заболяване, скринингите в малките населени места и обучението на хора с диабет да използват иновативните  технологични средства, за да контролират заболяването си.

В програмата влизат обучителни лекции и дискусии, свързани с модерната терапия на диабета. Лекторите са ендокринолозите доц. Радка Савова, д-р Мария Георгиева от Стара Загора, д-р Елена Иванова, д-р Милена Томова и ортопедът доц. Владислав Иванов. Освен че са гост-лектори, тези специалисти ще дават и индивидуални медицински консултации.

Председателят на „Култура без граници“ Росица Пандова призна, че все още малък процент /около 10%/ от хората с диабет използват сензори, инсулинови помпи и затворени системи за контрол на подавания инсулин. Затова след лагерното обучение екипът на сдружението ще насочи вниманието си към по-широк кръг от пациенти - към тези около 500 000 души с диабет в страната и то най-вече в малките населени места.

В тази връзка тя каза:

-Стартираме в по-малки населени места националната си програма за скрининг за диабет и информационна кампания „Диабетът – бичът на XXI век“. Защото хората имат нужда от информация, от споделен опит и от ендокринолог, който да им обясни в детайли иновациите в терапията. На националното ни турне с нас ще бъдат лекари и иноватори. Всяко обучение ще има продължителност от два часа с лекционна част, демонстрация за измерване на кръвна захар и дискусия. Предварително ще уведомим кметствата по места, за да разгласят кампанията. Ще каним също местни лекари да вземат участие със собствени презентации.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар