Translate

сряда, 20 юли 2022 г.

От кардиологичната общност настояват НЗОК да реимбурсира 100% животоспасяващите терапии за сърдечно болните в страната

Една от мисиите и на европейското кардиологично дружество  е предотвратяване на преждевременната смърт в резултат на прилаганите нови модерни/щадящи методики.

 

 

България е водеща страна в ЕС по отношение на заболеваемост, хоспитализации  и смъртност от сърдечносъдови заболявания ;

Близо 70 хил. българи са починали по повод сърдечносъдов инцидент през 2019г. по данни на Евростат;

Трима от десет човека са с артериална хипертония – рисков фактор за инфаркт или инсулт;

На последно място сме в ЕС - единствената страна в която липсват дефибрилатори на обществени места, както и на обучение сред населението да работят с тях.

 

 

 

Животоспасяващите терапии за сърдечносъдовите заболявания /ССЗ/ да бъдат за пациентите с нулево доплащане т. е. НЗОК трябва да реимбурсира на 100% – за превенция на внезапна сърдечна смърт, ендоваскуларно лечение на аортна аневризма, дисекация и руптура, както и катетърна аблация на предсърдно мъждене. За това призоваха двама от водещите кардиолози в страната - проф. Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник и доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор „Електрокардиостимулация“ в УМБАЛ "Св. Анна".

Позицията им бе оповестена по време на събитие на тема - „Затрудненият достъп на българските пациенти до модерно лечение на сърдечно-съдови заболявания“

По думите на проф. Петров статистиката за хората със ССЗ у нас е стряскаща, над три пъти по-висок е средният коефициент за смъртност у нас от ССЗ в сравнение с ЕС. По данни на Евростат за 2019г. от болести на органите на кръвообращението в България са починали близо 70 хил. души т.е. 64.4% от смъртните случаи за същата година са вследствие на сърдечни и съдови заболявания, което е 998 души на 100 000 население.

А модерните методики /ендоваскуларни импланти/ все още са трудно достъпни за българските пациенти. Така напр.в Германия годишно са имплантирани 60 хил.души, а у нас- 1.

В сравнение с други държави като Словения и Хърватия, където ендоваскуларното лечение на аневризъм на коремната аорта е 65 и 30 случя на 1 млн. население у нас е едва 15-20 случая на 1 млн. население.

Той подчерта, че до ендоваскуларното лечение на аорта е необходимо да се подобри достъпа на
пациентите в страната като се увеличат обемите и процента на реимбурсация от на НЗОК.

Доц. Велчев акцентира върху превенцията на внезапната сърдечна смърт /ВСС/ -  нетравматично, неочаквано събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптомите при липса на история за сърдечно заболяване. В 90% от случаите се проявява като много бърз пулс, несъвместим с поддържане на циркулацията на кръвта.

Статистиката показва, че в света от ССЗ умират приблизително 17 млн. души годишно. А  около 25% от тях по причина на ВСС. При половината от тези случаи ВСС е първи симптом, а в България 9 от 10 пациента не оцеляват.

Рискът не винаги може да се предвиди, но сред показателите за него са преживян сърдечен арест или инфаркт, проследяване на помпената функция на сърдечния мускул, фамилна обремененост и др.. При възникване на ВСС от първостепенно значение е оказване на първа помощ и употреба на публични дефибрилатори. България е единствената държава в ЕС, която няма както дефибрилатори на обществени места, така и проведено обучение сред населението за правилното им използване.

Превенцията на ВСС е възможна чрез имплантируеми кардиовертер дефибрилатори /съвременни пейсмейкъри/ - 100% ефективна терапия при сърдечен арест. У нас тези медицински изделия се покриват частично от НЗОК и доплащането за пациентите,  в зависимост от устройството може да достигне до 8 хил. лв. – сума непосилна за голяма част от тях. Ето защо за да се избегнат голяма част от смъртните случаи при тези пациенти, е необходимо НЗОК да поеме 100%-та им реимбурсация. А усилията на кардиологичната общност да бъдат насочени към разпознаване на рисковите пациенти имащи нужда от бърз достъп до тях.

 --------------

Обща снимка - доц. Васил Велчев и проф. Иво Петров

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар