Translate

вторник, 19 юли 2022 г.

Хроничното бъбречно заболяване засяга 1 на всеки 10 души - сочи ново проучване

ХБЗ е прогресивно заболяване, което може да доведе до бъбречна недостатъчност и преждевременна смърт

 

 

Хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ засяга 10% от възрастните хора* – сочи едно от най-мащабните
проучвания от реалната клинична практика, проведени досега. То разкрива голямата тежест, което заболяването има върху пациентите и здравните системи.

Проучването, проведено от експерти от над 15 изследователски центъра в Европа и Канада, е едно от най-големите и съвременни /2018-2021/ проучвания за ХБЗ. То включва данни за 2,4 милиона пациенти от 11 страни /в Европа, Канада, Израел/. Проучването оценява данните, получени от дигиталните системи за здравеопазване, за да определи разпространението на всеки етап от ХБЗ, характеристиките на пациентите, рисковете, клиничните резултати и разходите, свързани със заболяването.

ХБЗ е едно от най-честите заболявания, засягащо 1 на всеки 10 души, показва проучването.** То установява и още един факт - от тях 2 от 3 пациенти не са били диагностицирани. Тези пациенти са изложени на висок риск от смърт. 

ХБЗ е нарастващо здравно бреме с все по-голям принос към общата смъртност, значителни финансови разходи и въздействие върху здравните професионалисти. Проучването установява, че всяка година между 6-9% от пациентите с ХБЗ умират. Освен това, ХБЗ е водещата причина за хоспитализации и здравни разходи, свързани с ХБЗ и съпътстващите заболявания като сърдечна недостатъчност /СН/. Въздействието на ХБЗ се очаква да нарасне през следващите години, като общият брой случаи  и разходите за контрола на заболяването ще се увеличат още повече.

ХБЗ е сериозно, прогресивно състояние, засягащо близо 850 млн. души по света. То е свързано с намаляваща бъбречна функция. Най-честите причини за развитието му са  диабет, хипертония и гломерулонефрит. ХБЗ се свързва със значителна заболеваемост на пациентите и повишен риск от сърдечносъдови събития, като сърдечна недостатъчност /СН/ и преждевременна смърт. В най-напредналия си и тежък стадий, ХБЗ прогресира до степен, в която се налага диализа или бъбречна трансплантация.

--------

 

*Средната възраст на проследените хора е 75 години, 53% са жени, 38% имат захарен диабет

** проведено сред 2,4 милиона пациенти от 11 страни /в Европа, Канада, Израел/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар