Translate

понеделник, 9 август 2021 г.

Личният живот на Джеймс II

 

 

Търсете на пазара най-новата книга от скандалната поредица на издателство „Милениум“ за живота на великите владетели. Премиерният том е посветен на „Личният живот на Джеймс II“, а автор е историкът Ростислав Ботев.

Джеймс II, последният католически крал на Англия управлява във време, в което страната трябва да направи решителен избор относно посоката на своето историческо развитие. През втората половина на XVII век в европейските държави има остри вътрешни противопоставяния между изразителите на различните управленски концепции. Джеймс, подобно на своя френски роднина Луи XIV, е представител на абсолютисткия модел, като неговите лични преживявания играят съществена роля при оформянето на убежденията му. Докато все още е принц, той е свидетел на Английската революция /1642-1651/, която го превръща в изгнаник и води до екзекуцията на баща му – крал Чарлз I.

Съдбата на Джеймс ІІ Стюарт предизвиква голям интерес – той има живот, изпълнен с приключения. Човек с достойнства, който може да бъде искрено обичан от английския народ, но вместо това е приеман като тиранин. Обречен опит на един католик с абсолютистки възгледи да управлява протестантска страна, привикнала да отстоява гражданските си права.

Малко познат, но интересен факт, свързан с неговата личност, е това, че през 1664 г. превзетата от англичаните холандска колония в Америка, Ню Амстердам, бива преименувана Ню Йорк в негова чест /титлата, която е отредена на Джеймс при раждането му е херцог на Йорк/. Градът не променя названието си и до днес.

След като се възкачва на престола, Джеймс II всячески се опитва да ограничи ролята на парламента в политическия живот, което поражда огромно напрежение и постепенно монархът се оказва в конфликт с почти цялото английско общество. Всичко това логично довежда до втората революция, която му е съдено да преживее. Събитията остават в историята като Славната революция, довеждат до установяването на парламентарна демокрация в страната, протестантска хегемония във вероизповеданието, а Джеймс II се превръща в последния абсолютен монарх на Англия.

Интимният живот на Католическия крал е също така скандален и пълен с обрати. Освен че има многобройни любовници, той се жени два пъти. Първият път е за обикновено момиче, което предизвиква гнева на всичките му роднини, вторият е за принцеса, но пък този брак буди недоволство у обикновените граждани, които виждат новата владетелка като опасност за протестантите в страната. От двете си съпруги той има общо 15 деца, но само три от тях достигат достатъчна зрялост, за да се задомят и на свой ред да имат наследници.

Книгата „Личният живот на Джеймс II“ представлява обективен анализ на събитията от епохата на владетеля и правилното разбиране на логиката в действията му. Заедно с интригуващите исторически сведения за живота му, са представени подробен илюстративен материал, полезен индекс и богата библиография, което прави четивото истинска находка за специалистите, както и за обикновените читатели с уклон към английската история.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар