Translate

понеделник, 9 август 2021 г.

Хидратация и работоспособност

Как здравословната хидратация повишава трудовата работоспособност“ бе темата на безплатен уебинар с участието на експерти по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ и ДЕВИН

 

 

Проучване на Съвета по естествена хидратация във Великобритания /Natural Hydration Council/
проведено сред 300 ОПЛ, установява, че 1 от всеки 5 оплаквания се дължат на умора, а за 1 на 10 от тях се смята, че е свързана с дехидратация. Последните изследвания показват, че 2% дехидратация може да повлияе на настроението, да доведе до умора и значително да намали бдителността. Специалистите твърдят, че нивото на хидратация в организма влияе върху когнитивните функции. Ако те спаднат и се задържат ниски, тогава дехидратацията може да доведе до краткосрочна памет и невъзможност за правилна обработка на визуалната информация.

За много служители да останат хидратирани на работното място може да бъде трудно. Натоварените графици могат да доведат до пропускане приема на необходимото количество вода, а за някои професии видът работа или специализираното работно облекло затруднява редовния достъп до вода. Опасността от работа навън в горещо време се увеличава. Информираността за това как да работим безопасно в горещо време може да помогне за предотвратяване на наранявания от топлинен стрес и топлинен удар. Хидратацията е ключов фактор за запазване на трудоспособността ни в горещите дни. 

В летните месеци организмът ни лесно и често изпада в състояние на дефицит на течности,  и губи своя хидробаланс, споделя д-р Герасимова, лекар по трудова медицина в ЛОТ-КОНСУЛТ. Активната дейност и високите температури водят до по-интензивно изпотяване и загуба на вода. Заедно с водата губим и малки количества минерални соли, които са важни за електролитния баланс на организма. За да сме здрави е жизненоважно да поддържаме хидробаланса в организма си  – най-важната предпоставка за нормална мозъчна дейност, активен метаболизъм, терморегулация, алкално-киселинен баланс и добра физическа кондиция, споделя още тя.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар