Translate

понеделник, 5 юли 2021 г.

1 от 3 диабетици са с хронично бъбречно заболяване

 Диабетиците да изследват бъбречната си функция поне 1 път годишно. Сайтът https://диабет.бг/ с нова секция за диабетното бъбречно заболяване

 

 

Темата на 10-я модул от академията за журналисти „Часът на диабета“, традиционно организира от
АстраЗенека България, бе „Съхрани бъбрека! Съхрани живота!“ с гост-лектори проф. Емил Паскалев, Председател на дружеството на нефролозите в България и д-р Явор Асьов от Клиника по Ендокринология на УМБАЛ "Александровска".
 

Проф. Паскалев припомни, че функцията на бъбреците е изключително важна - те филтрират около1500л кръв в денонощие и така пречистват тялото от ненужни продукти. Когато тази способност падне под определено ниво, е налице хронично бъбречно заболяване /ХБЗ/, което се характеризира с прогресивна загуба на бъбречна функция. Ако проблемът не се открие навреме, може да доведе до бъбречна недостатъчност, за която единствено решение е бъбречна трансплантация или хемодиализа. За пациентите с ХБЗ е 6 пъти по-вероятно да загинат от сърдечносъдово заболяване, отколкото да развият бъбречна недостатъчност.

Той алармира, че страната ни е на едно от първите места в Европа по честота на ХБЗ.

Проф. Паскалев подчерта, че основните причините за бъбречната увреда са захарния диабет – 38% /един от трима диабетици има ХБЗ/ и артериалната хипертония – 28%. Ето защо от изключителна важност е те да проследяват бъбречната си функция поне 1 път годишно като изследват креатинин и албумин. А още при първите данни за ранна бъбречна увреда трябва да се консултират с ендокринолог, тъй като ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими. Ако ХБЗ бъде открито навреме, прогресията му може да бъде забавена и да се увеличи с 50% преживяемостта.

Д-р Асьов допълни, че балансираното хранене /важна част от процеса на лечение/, наред с физическата активност и контрол на рисковите фактори като кръвната захар, кръвното налягане, спиране на тютюнопушенето, намаляване консумацията на алкохол и др., имат важна роля за предпазване от бъбречно заболяване. Той представи хранителен режим, подходящ за хора с диабет и бъбречна увреда. По думите му тези пациенти трябва да се придържат към балансирана диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, фибри, бобови, протеини на растителна основа, ненаситени мазнини и ядки. Важно е да намалят консумацията на преработените меса, рафинирани въглехидрати, мазнини, захар и подсладени напитки. Важно е да се знае още и това, че размера на порцията трябва да бъде колкото дланта на човека, а в чинията ½ трябва да са зеленчуците, ¼ въглехидратите /колкото шепата/, ¼ протеините /колкото дебелината на дланта/, а мазнините да са колкото върха на палеца.

Беше представена и новата секция в сайта https://диабет.бг/, специално създадена, за да дава полезна информация на хората с диабет за това как да пазят/ да се грижат за бъбреците си.

„Часът на диабета“ завърши с кулинарна демонстрация на специалния гост - шеф Атанас Балкански, който представи меню, подходящо за хора с диабет и бъбречна увреда.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар