Translate

петък, 23 април 2021 г.

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света

Рада, Ейми и Петя създават 5new, за да направят изкуството достъпно. Ейми Чапман, внучката на Йова Раевска, е част от проекта

 

 

Уникална дигитална платформа представя изкуството на български художници и дава възможност да се
купят техни картини от всяка точка на планетата. 5new е ново уебпространство, което всеки месец показва творби на специално селектирани 5-има автори от последните поколения и дава смел поглед към съвременното изкуство.

Мотото на проекта е „Изкуство отвъд правилата“, а създателките изпълват със смисъл всяка дума от този слоган. 5new е по идея и реализация на Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова, които, следвайки своята лична легенда, се срещат в Нидерландия. Рада е приятната изненада в артистичните среди и на нея се приписват някои от най-интересните проекти като художник. Ейми е внучката на една от най-изтъкнатите художнички керамички - Йова Раевска, и носи изкуството в кръвта си. А Петя е човекът, зад когото стоят впечатляващи изложби, подредени по време на работата ѝ като куратор и галерист.

И трите се съгласяват, че решението за обща работа се е случило за една искра време, но явно достатъчна за реализация на амбициозното начинание. Обединява ги вярата, че изкуството повишава качеството на живот и че има смисъл да се отдели специално внимание на родните  съвременни художници. Рада, Ейми и Петя ясно разбират, че в България арт пазарът е силно ограничен, затова приемат провокацията да създадат пространство, достъпно от всяка точка на планетата, и да поканят в него всеки месец нови 5 имена. Сред представените до момента автори са: Десислава Унгер, Емануела Ковач, Йонко Василев – YO\KO, Стефан Божков, J.PANK, Росен Марковски, Силвия Радева и още от възпламеняващите представители на актуалния щрих.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар