Translate

понеделник, 22 юни 2020 г.

Една четвърт от нуклеарните хибридни SPECT/CT изследвания в България се правят в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“


Центърът е единственият у нас, който работи с деца
 
Една четвърт от нуклеарните хибридни SPECT/CT изследвания в България се правят в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита /НЦРРЗ/. Целта на проучването беше да се проследи дали облъчването на пациентите при провеждане на нуклеарни изследвания в отделните звена в страната е в съответствие с възприетите норми. При него са проследени стойностите при петте най-често провеждани нуклеарно-медицински изследвания, които са сравнени с националните референтни диагностични нива. Резултатите показват, че при три от изследванията /сцинтиграфия на кости, SPECT/CT изследване на кости и белодробна перфузия/ средната аплицитна активност е далеч под нормата. При 700 Mbq средно за сцинтиграфия или SPECT/CT на кости, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ тя е 555, а при белодробната перфузия при 150 Mbq допустима стойност, тя е 111 Mbq. При сцинтиграфията на щитовидна жлеза и динамичната бъбречна сцинтиграфия данните за лъчевото натоварване са близки до определените параметри, без да ги надвишават.
Най-много /22,5%/ от пациентите са избрали да се изследват в Отделението по нуклеарна медицина в УМБАЛ, „Св. Иван Рилски“, показва проучването на НЦРРЗ. Следват звената в ОНМ-Варна /12,8%/, УМБАЛ „Александровска“ /12,5%/, Сити Клиник /8,4%/, СБАЛО-София /7,4%/.
„Хората ни предпочитат, защото имаме над 40-годишен опит в провеждането на изследванията и апаратът, с който разполагаме, е с най-високо ниво на оборудване от този тип в България. Освен това ние единствени преглеждаме деца“, обяснява началникът на Отделението по нуклеарна медицина д-р Йордан Палашев. Според него работата с малките пациенти е голямо предизвикателство, което изисква много умения, двойно повече време, наличие на анестезиолог и подготвени специалисти като цяло. Същевременно в ценоразписа на НЗОК това изследване струва 77 лв., срещу 385 лв. при възрастните.  „Затова никак не е чудно, че при нас идват деца от Варна, от Бургас, въпреки че в тези градове болниците също разполагат с апарати за нуклеарна медицина“, пояснява той.
Най-честите заболявания, за които се изследват децата, са такива на дихателната и отделителната система /особено при вродени аномалии, към които методиките са много чувствителни/, неврологични /нап. епилепсия/, възпалителни, както и други заболявания на скелета.
Възрастните най-често се обръщат към отделението за проследяване на социалнозначими заболявания: онкологични /особено, когато трябва да се скенира цялото тяло, за да се види дали няма разсейки/, белодробна патология /например белодробен бромбоемболизъм/, при неврологични заболявания /болест на Алцхаймер, Паркинсон/, болести на опорно-двигателния апарат и щитовидната жлеза.
Въпреки че диагностиката при възрастните е по-високо оценена от здравната каса, тук отново не се прави разлика между качеството на проведеното изследване. „Благодарение на новите технологии имаме възможност да правим комбинирано изследване /функционално и морфологично/, което при нас трае 16 минути. Специална смарт система за дозиране на лъчевото натоварване избира най-ниската доза, с която може да се добие диагностичен образ. По този начин намаляваме облъчването, без компромис в качеството на образа. Въпреки това сумата, която получаваме от касата, е същата, както при всички останали центрове. Ние караме Бентли, но ни плащат като за трабанче, обяснява образно д-р Палашев. Според него изходът от тази ситуация е създаването на референтни центрове към националната здравна каса. „Иначе сега системата работи по комунистически – на всички по равно, което не е от полза за пациентите“, убеден е лекарят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар