Translate

понеделник, 22 юни 2020 г.

Забравете за гъбата: няколко прости правила за миенето на чинии


LG експертите разбиват митовете за най-мръсното място у дома и дават съвети как да спазваме по-добра хигиена.

Много хора смятат, че тоалетната е най-мръсното и пълно с бактерии място у дома, а всъщност често кухнята е най-замърсената стая в къщата, а гъбата за миене се оказва най-голямата ферма за бактерии в стаята. Затова си задаваме въпроса – как да измием чиниите без вредни за здравето бактерии да попадат в храната ни? Експертите от LG събраха няколко идеи за това как чиниите и приборите ни да са наистина чисти.
Бактериите у дома
Прекарваме близо 90% от времето си в на закрито, а в затворените пространства – най-вече в кухнята – средата е много благоприятна за микроби и патогени. Състава на тези колонии може да е различен в различните части на апартамента, а най-разнообразни за в кухнята и банята. Тези помещения са инкубатори за микроби, защото от една страна там има хранителни вещества и човешко присъствие, а от друга страна топлите и влажни помещения са перфектни за микроорганизмите.
Гъбата за миене на чинии
Противно на общоприетото мнение, ще откриете повече бактерии в кухнята, от колкото в тоалетната. В повечето случаи, гъбата за миене са едни от най-мръсните неща у дома, в допълнение, количеството колиформни бактерии тук е на второ място след това в канала. Но гъбата съдържа още патогени като салмонела и стафилококи. Немски проучване от 2017, публикувано в Scientific Reports  изследва бактериите по кухненски гъби събрани на случаен принцип от различни домакинства. Резултатите показват, че средата върху гъбата е благоприятна за 362 различни бактерии, което значи, че на една обикновена гъба за миене на чинии има близо 5.5 трилиона микроорганизма. И това трябва да инструментът, с който почистваме съдовете и приборите, от които ядем. Което значи, че старателно почистената ни посуда, всъщност не е толкова чиста, колкото изглежда.
Хигиенично миене на чинии
Има много проучени методи за дезинфекциране на кухненска гъба, които намаляват бактериите в тях. Това са например пускане в микровълнова и преваряване. Въпреки това е доказано, че в най-добрия случай успеваемостта на тези методи е до 60% намаляване на бактериите. Много по-добър вариант е използването на миялна машина. Циклите на измиване включват гореща вода и горещ въздух при изсушаването, което прави миялната много по-ефективна в убиването на бактерии от миенето на ръка. За да е наистина ефективно измиването е необходима висока температура, затова миялните на LG с TrueSteamTM използват пара за дезинфекция, което намалява и следите от вода.
Как да ползвате миялната по правилен начин
Съвременните миялни машини доказано са по-бърз, по-ефективен, хигиеничен и екосъобразен начин за миене на чинии, сравнено с миенето на ръка. Според Energy Star, да се доверим на миялна машина, вместо миене на ръка може да ни спести около 230 часа годишни или 10 дни от свободното ни време. Добра идея е да изберете миялна, която пуска водата от няколко дюзи, защото по този начин горещата вода достига до всяка част на чиниите и приборите. Миялната LG QuadWash™ с пара има 4 дюзи, за разликата от повечето миялни, които са с 2. Половината от тях дори се огъват напред назад, което помага на водата да достигне навсякъде още по-лесно. С технология EasyRack Plus можете да контролирате дълбочината и височината на кошницата в миялната, за отговаря на нуждите ви. В допълнение, това е умно устройство, свързано с интернета и можете да изтеглите допълнителни програми (като нощен режим или режим за загорели съдове) през ThinQ приложението, където можете да настроите известия на смартфона си за статуса на миялната и колко време остава до края на програмата.
Съвети за ползване на миялна машина
Дори и най-хубава миялна няма да дава перфектни резултати, ако чиниите не са поставени по правилен начин. Чаши за вода или за кафе, по-дълбоки чинии и купи трябва да се поставят на по-високите нива, заедно с пластмасовите съдове, които могат да се слагат в миялна. Поставете чиниите, по-големите плата или други по-големи кухненски пособия на долното ниво, като внимавате да не запречвате с тях пътя на водната струя. Мийте тиганите с тефлоново покритие и дървените прибори на ръка. Приборите трябва да се поставят с главата надолу в специалните кошчета за това, а в някои по-модерни миялни има дори индивидуален отвор за всяка вилица или лъжица. При по-новите миялни не е нужно да киснете чиниите предварително, но все пак не забравяйте да отстраните по-едрите парчета храна останали по посудата.
А ако нямате съдомиялна?
Ако нямате възможност да се сдобиете с миялна машина, има няколко правила, които е хубаво да спазвате, когато миете чинии. Сменяйте редовно кухненската гъба или от време на време я слагайте в дезинфекцираща вода. Пластмасовите или силиконови четки са много по-добър вариант от гъба, защото изсъхват по-бързо след ползване, което ги прави благоприятни за бактерии за по-кратък период от време. След като измиете чиниите ги оставете да изсъхнат сами, вместо да ги подсушавате с кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар