Translate

сряда, 29 април 2020 г.

Имунологът проф. Христо Тасков пред Bulgaria ON AIR: БЦЖ не предпазва, рано е за ваксина срещу Ковид-19


„Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вирус. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че вирусът ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно", заяви проф. Тасков в ефира на Bulgaria ON AIR. 
Имунологът пояси, че светът се е срещал с други коронавируси, но те били с по-леки инфекции, докато COVID-19 е изненадал учените с щетите, които нанася. В сутрешния блок „България сутрин“ проф. Тасков прогнозира, че откриването на ваксина срещу коронавируса ще е трудно и ще отнеме време.
„По-скоро може да очакваме да се открие някакво лекарство срещу COVID-19.
Изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицината и човечеството“, заяви проф. Тасков.
По думите му при коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията.
„Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен", обясни имунологът пред Bulgaria ON AIR.
Цялото интервю може да гледате във видеото.




Няма коментари:

Публикуване на коментар