Translate

понеделник, 6 април 2020 г.

Заместник - директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Николай Габровски в „Карай направо“


За първия случай на коронавирус в България, за лекарската професия и денонощната борба срещу пандемията разказа проф. Николай Габровски

На първа линия в борбата с пандемията, в резултат от COVID-19, са лекарите по света, които денонощно водят битка с вируса, за да спасят хиляди човешки животи. Затова журналистът Диана Найденова се срещна със зам.-директора на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз - проф. Николай Габровски. Един разговор за първия случай на коронавирус в България, за лекарската работа в условия на неизвестност и за непрестанната борба за живота на интубираните пациенти -гледахме тази събота в новия епизод на „Карай направо“.
Според проф.д-р Габровски спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. Той бе категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите. Проф. Габровски даде пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. 
„След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине. Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове“, сподели с горчивина проф. Габровски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар