Добромир Ганчев - Добата спечели Master престилката с
първата веган торта в живота си
Черното се оказа фатален
цвят за 31-годишната Кристина Казакова, която напусна най-голямото кулинарно
състезания в България, след като се провали с гръм и трясък при приготвянето на
крем карамел и крем брюле. Заедно с още 10 от най-добрите хоби готвачи у нас тя
облече черна престилка и имаше на разположение 45 минути, за да приготви двата
класически, но и коварни десерта.
Залогът на стрес-теста
във вторник вечер беше мястото на един от тях зад готварската банка на шоуто.
Видимо объркана, Кристина приготви десертите за първи път, но дори молитвите й
към „бога на фурните“ не успяха да я спасят от трагичния резултат, който й
коства престилката в шоуто. „Крем карамелът ти е нещо средно между мляко с ориз
и грис халва“, коментира Chef Андре Токев.
Кристина напусна кухнята
на MasterChef с натрупан безценен опит. „Няма какво повече да искам!“, усмихна
се на сбогуване моделката.
Елиминационният стрес-тест
подложи на изпитание общо 11 участници, които не успяха да впечатлят журито с
креативно използване на продуктите от седмичната кутия. Селекцията от изцяло
черни храни като патладжани, черен дроб, къпини, шоколад, черно сирене, черен
чесън, маслини, черна киноа, черен хайвер, черен труфел и мастило от сепия
изплаши част от хоби готвачите, но донесе значка за имунитет на един от
най-младите кулинари – Димитър Тончев. 20-годишният студент изненада приятно
журито с иновативната си идея - черен
еклер с пастет от свински дроб и майонеза от черен чесън.
„Черната престилка те
стресна и най-накрая се събуди от летаргичен сън. Браво, това е твоята чиния“,
поздрави го любимият му учител Chef Петър Михалчев.
В топ три на участниците,
които успяха да разгърнат пълния си потенциал при използване на черните продукти,
влязоха още домакинята Виолина Маринова с изчистена презентация на свински
дроб, черен хайвер с лавандула и разядка от патладжан с канела, и Добромир
Ганчев, чиято чиния бе оприличена от Chef Михалчев на обложка на death metal група. „Сега ще ми се смеят и ще ми викат
Добри-киноата“, пошегува се царят на българската национална кухня, след като
призна, че никога не е готвил със супер храната.
41-годишният сервитьор
доказа, че има усет и вроден кулинарен талант, след като за втори път успя да загърби
предразсъдъците си към веган кухнята и спечели Master Class престилката на Chef Силвена Роу. Заедно с Виолина той получи привилегията
да се потопи в изкуството на веган десертите в най-емоционалното обучение в
шоуто.
„Вярвам, че бъдещето е
възможно само за тези, които са взели най-доброто от традициите и миналото.
Днес ще готвя с жената, която ме е вдъхновила да обичам качествената храна - моята майка Кунка“, обяви Chef Силвена Роу и не скри вълнението и сълзите си от срещата
със своя пръв учител.
Виолина и Добромир успяха
да претворят почти до съвършенство рецептата за веган торта без брашно, захар, сметана и масло, вдъхновена от
бисквитената торта на Кунка, както и златно лате с кокосово мляко и куркума, което
пренесе участниците и журито на пътешествие в Азия и Африка. В това сладко
предизвикателство техни помощници станаха бъдещите професионални готвачи Албена
и Николета от професионалната гимназия по икономика и туризъм - Велинград.
За изненада на всички, Добромир, който призна, че никога не е приготвял торта или
здравословен десерт,
успя да претвори по-прецизно трудната рецепта и триумфира като първия анти-веган, спечелил престилка от вегански Master Class. Заедно със своята помощничка Николета, той спечели и уникалната
възможност да създаде свой мини ресторант на детски фестивал.
За изненада на всички, Добромир, който призна, че никога не е приготвял торта или

Няма коментари:
Публикуване на коментар