Translate

понеделник, 9 март 2020 г.

Шведският хореограф и теоретик Мортен Шпонгберг пристига в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс


 В три последователни дни българската публика ще може да се включи в лекция и уъркшоп с Мортен и да гледа неговото соло изпълнение “46”

Три вълнуващи последователни дни очакват публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, като част от международната програма „Мигриращо тяло”. Шведският хореограф и теоретик Мортен Шпонгберг пристига в България, за да предаде част от своя опит, като ще изнесе лекция и ще представи новата си книга на 12 март, а на 14 март ще проведе целодневен уъркшоп. Освен това Мортен ще изпълни и своя соло пърформанс - “46” на 13 март от 19:00 ч.
Интересите на Шпонгберг обхващат танца и хореографията в по-широк контекст, към които подхожда чрез експериментална практика в множество формати и изразности. Теми, свързани с изследването на движението и въплътеното познание в съвременнното общество, тялото като генератор на алтернативни стратегии, са застъпени в неговата книга –„Movement Research”, която ще бъде представена по време на неговата лекция на 12 март от 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Събитието е с вход свободен.  
Изграждането на връзката между танца и тялото се наблюдава и в соло пърформанса на Шпонгберг – „46”, който търси отговор на въпроса „Има ли танцът собствено съществуване, което го превръща в движеща сила?”. Проектът е вдъхновен от съвременните феномени като материализъм и консумеризъм, естетиката на емотикона, квантовата физика, изкуствения интелект и градските стилове танц, саботирайки доминиращите режими на композиране и репрезентация и създавайки пространство, в което се появяват възможности за споделени практики.
Проектът „46” е подкрепен от Шведския съвет за изкуства и е част от проекта Vandrare/Håp, реализиран със съдействието на Норвежкия съвет за изкуства.
Темата за танца ще бъде и основен фокус на уъркшопа, воден от Мортен на 14 март от 10:00 ч. Поставяйки като акцент отношенията между личната свобода и обществото, индивидуалността общността, уъркшопът ще обърне специално внимание на екологията и промените в климата. В ателието ще бъдат включени и теоретични елементи.
Гостуването на Мортен Шпонгберг в България се осъществява като част от Международната програма „Мигриращо тяло”, финансирана по Столична програма „Култура” на Столична община за 2020 г.
Участие в уъркшопа с Мортен Шпонгберг се заявява с предварително записване на dnk@ndk.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар