Translate

понеделник, 9 март 2020 г.

Д-р Ана Пейкова - клиника Дерма ЕЛИТ: Зъбчати конци заместват оперативния лифтинг


Тред-лифтинг е техника, с която повдигаме лицето с помощта на конци /от английското thread – конец/ - изградени от материал, напълно резорбиращ се в организма. Те са различни видове в зависимост от предназначението им и ефекта, който  целим да постигнем с тях.
Линейните се наричат мезоконци, защото са тънки колкото косъм. Слагат се един до друг в зони, в които искаме да лифтираме лицето и да накараме кожата да образува нов колаген. Т.е. чрез една игла, на която е закачен конецът го имплатнираме /подпъхваме/ в кожата, издърпваме иглата и той остава вътре. След една-две седмици започва да се разгражда и по този начин образува нов
колаген.
В зоните, където кожата е много отпусната с линейните конци не може да се постигне желаният резултат и това наложи създаването на нов вид конци със „зъбчета“ т. нар. - зъбчати. Те могат да бъдат, както под формата на зъбчета, така и на конуси. Поставянето им е сложно и затова се имплантират по специален начин само от лекари, преминали обучение.
Идеята на зъбчатите конци е да лифтира по-мощно кожата и да я държи в 
изпънато положение. При тях вниманието на лекаря е насочено към правилното им поставяне т.е. имплатнтиране /по-дълбоко от мезоконците/ съобразено с анатомичните особености на лицето и зоните на отпускането му, за да го изпънат по най-добрия начин. С други думи трябва много добре да се познава анатомията, но това важи и за хиалуроновата киселина или колагенообразуващите филъри. В случая е особено важно да се постави конецът на точната дълбочина, защото ако е по-дълбоко няма да има нужния ефект.
Пациентът задължително трябва да спазва определени изисквания след поставянето им. Отворът, през който се подпъхва зъбчатия конец е доста по-дълбок от обикновено и това налага по-добра хигиена, предпазване от солариуми, басейни и сауни. Не бива да се използва фон-дьо-тен и агресивни кремове непосредствено след процедурата, както и да се избягват масажите и посещение на зъболекар - поне десетина дни след нея.
Наблюдават се дребни неудобства като синини. Там, където е „закотвен“ конецът може да има леко опъване и болка. Но неудобствата си струват –лифтинг ефектът е много демонстративен още половин час след терапията. Трайността му е между 10 месеца и една година.
Процедурата е подходяща/прилага се за/при хора, които имат отпускане в долната част на лицето. За тях това е неоперативен, бърз начин за подмладяване и изглаждане контура без странични ефекти.
По принцип, при едно „тежко лице“  цялата долна част може да се лифтира. При много отпуснати клепачи също се получава доста добър резултат, без оперативна намеса. Чрез специална техника зъбчатият конец се слага от веждата нагоре.
При конците, за разлика от хиалуроновата киселина, която се свързва с водата и може да „се раздуе“ и да увеличи обема, не се наблюдава увеличаване на лицето в долната част.
Ако е много тежко лицето, може да се наложи поставянето на по-голямо количество конци. Но това не е беда, защото те се разграждат напълно.
Не е здравословно, нито естетично, да се прекалява с разкрасителните процедури, да се слагат твърде много различни материали, без да се изчака разграждането на поставените преди тях или да се комбинират несъвместими продукти. Получават се сраствания и има опасност от фиброза т. е. при последващи процедури тъканта не е толкова еластична и трудно се поставят нови материали.
Противопоказанията и при зъбчатите конци са стандартните за дерматологичните процедури: бременност, кърмене. При онкологични заболявания трябва да са минали най-малко две години от последната химиотерапия, тъй като поставянето им е стрес за кожата на пациента.
В отделните зони зъбчатите конци могат да се комбинират и с линейни за по-добра ефективност. По този начин се лифтират назолабиалните гънки /бръчките около носа/, марионетните линии под устния ъгъл, изобщо – заместват оперативното третиране при отпусната кожа.
Хората не трябва да си мислят, че конецът натяга и опъва кожата. Не, той, разграждайки се, провокира образуването на колаген и еластични влакна. И така тред-лифтингът в съчетание с мезоконци е отлично решение при дълбоки белези, неравности по кожата, следи от заболявания и тежко акне, след което лицето става гладко и еластично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар