Translate

петък, 21 февруари 2020 г.

Стартира национална кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве"


Тя цели да представи здравната и социална тежест на обструктивните белодробни заболявания.
В специален видео клип „Не оставяй астмата да контролира живота ти“ с каузата се ангажира най-успешният български плувец Петър Стойчев. Видеото е съвместна инициатива на Асоциация на българите боледуващи от астма /АББА/, Българското дружество по белодробни болести /БДББ/, Българското дружество по алергология /БДА/ и АстраЗенека.
Информационното видео представя най-честите симптоми на астмата - задух, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите и акцентира върху факта, че астмата е възпалително заболяване на белите дробове, което изисква ежедневно лечение. Насочва вниманието към ранната диагностика на астмата и насърчава хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.
В България над 400 000 души страдат от бронхиална астма. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ.
Видеото бе официално представено за първи път на редовното заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то НС вчера в рамките на дискусия на тема „Социалната и здравна значимост на белодробните заболявания“.
То е достъпно на Фейсбук страницата на АББА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар