Translate

петък, 21 февруари 2020 г.

Интерактивен 3D макет на София показва в реално време качеството на въздуха в града


Serdika Center стартира дългосрочна инициатива „Промяна“ с фокус върху устойчивото развитие

Serdika Center стартира „Промяна“ – серия от инициативи, които се фокусират върху устойчивото развитие, подобряване на градската среда и качеството на живот. „Промяна“ e чувството за отговорност към средата, която обитаваме, грижата за здравето, образованието и малките крачки, които всеки може да направи, за да живеем в баланс с ритъма на града.
Дебютната инициатива е с фокус качеството на въздуха – от 24 февруари до 15 март водеща ще бъде темата „Въздух“, а посетителите на търговския център ще имат възможност да видят първата по рода си инсталация „Въздухът на София“. Интерактивният 3D макет на столицата показва нагледно в реално време и с действителни нива на замърсяване как градът се пълни с фини прахови частици, дим и мъгла. В периода на кампанията ще бъде представена и образователната изложба „Мръсно лилаво“, която дава допълнителна информация за въздуха, който дишаме в града, причините за замърсяването му и как малките промени в ежедневието ни могат да окажат положително влияние върху околната среда.
Темата „Въздух“ е в основата и на поредица от лекции и работилници за деца и възрастни, които ще се провеждат всеки уикенд. Откритите уроци „В/дъх/новение“, „Следствия и последствия“ и „Как да разбираме въздуха“ са модерирани от д-р Александър Симидчиев, който ще представи на достъпен език как замърсяването на въздуха влияе върху човешкото здраве и кои са начините да променим качествено средата, в която живеем. Част от гост лекторите и участници в работилниците ще бъдат и Симона Стилиянова от Zero Waste, Галин Панчев от проект „Градско колоездене“, проф. Георги Момеков към Фармацевтичен факултет към МУ София, Георги Стефанов от WWF и Стефан Димитров, част от екипа на AirBG.info.
Активностите, свързани с кампанията „Промяна. Инсталация Въздух“, могат да бъдат открити в Serdika Center, Голяма ротонда, ниво -1 между 24 февруари и 15 март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар