Translate

понеделник, 11 февруари 2019 г.

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”


Това са две деца и две млади жени, а датите 15 и 16 февруари 2019 г. ще останат за тях паметни завинаги. Тогава те ще получат шанс за нормален живот, благодарение на сложна медицинска интервенция, която ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” съвместно от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доц. Станимир Сираков. И за четиримата пациенти това е единствената възможност за възстановяване след тежки и животозастрашаващи артериовенозни малформации.
Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света. Той пристига у нас по покана на болницата и лично на доц. Сираков, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Методът, който двамата медицински специалисти ще използват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с т.нар. тъканно лепило, което ще ги изолира от нормалното кръвообръщение и ще елеминира риска от по-нататъшно кървене. Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите държави, а от няколко години и в страната. Един от най-опитните в този вид интервенция в света е проф. Монайе. Методът на подход, който той предлага е алтернатива при много тежки и сложни малформации, които до преди 5-6 години са се смятали за нелечими.
Пациентът, с който ще започне денят на 15 февруари, е 4,5-годишно момиченце, което до ноември миналата година е било напълно здраво. Тогава то получава кръвоизлив в мозъка, в следствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на болницта, където след напраените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация, която е в много рискова и сложна зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционална неврохирургична операция, тъй като, заради сложната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък инвалид от операцията или да не оцелее е огромна. За радиохирургия (алтернативен метод, който се прилага, когато стандартната операция е неприложима) пък малформацията е твърде голяма. Единственият вариант, който остава, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация. Такива сложни случаи обаче се оперират само в няколко специализирани центрове по света.
„Толкова комплексна и анатомично сложна е малформацията, че предпочетохме малката ни пациентка да бъде оперирана в присъствието и на по-опитния проф. Монайе”, разказва доц. Сираков. Той вместо да изпрати детето за лечение в чужбина решава да се опита да доведе проф. Монайе в България, където го чака още един тежък случай, с който той е запознат. Това е вторият пациент, който ще бъде опериран същия ден. 18-годишният младеж идва в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод тежка епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти. След направени изследвания се установява много сложна малформация, която на всичкото отгоре е доста голяма. Както при малкото дете, тя е неподходяща за стандартна операция, не става за радио-хирургия, а за да се третира чрез ендоваскуларна емболизация трябва чувствително да се редуцира обемът й. Затова доц. Сираков прави на момчето парциална емболизация, (частично запушване на съдовете) като по този начин „подготвя терена” за финалната намеса на проф. Монайе. Без тази интервенция пациентът не само че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, но има опасност малформацията всеки момент да изкърви, което ще е фатално.
Първата пациентка, която проф. Монайе и доц. Сираков ще оперират на 16 февруари, е 33-годишна жена. Тя през 2011 г. получава тежък кръвоизлив, веднага след раждане. Лекарите от
Клиниката по неврохирургия успяват да спасят живота й и да редуцират частично малформацията. Въпреки адекватната намеса обаче, младата майка все още е я има, а това означава, че риск за здравето и живота й продължава да съществува.
Четвъртата пациентка е 42-годишна, която също е с голяма и много сложна артериовенозна малформация. Пациентката страда от епилепсия от много години. Лекувана е на няколко пъти в Клиниката по неврохирургия като досега лекарите са успели да редуцират малформацията на 80%. Финалната интервенция ще направи проф. Монайе.
„И двете пациентки на 16 февруари са крайно рискови. Затова, въпреки че първоначално визитата на професора беше планирана за 5 февруари и трябваше да бъде еднодневна, го помолихме да направи промяна в плановете си, да да дойде в България за 2 дни и да помогне и на тези млади жени”, обяснява доц. Сираков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар