петък, 15 февруари 2019 г.

Бариатричната хирургия – нов живот за хората със свръхтегло


Данните на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) сочат, че между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от ЕС страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Очакванията са до 2030г. наднорменото тегло да се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване - със 130%.
Приблизително 1,5 милиона от българската популация е със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС, съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръхтегло, която УМБАЛ „Александровска“ организира в партньорство със Сдружение "Моят нов живот".
СЗО определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите. Лечението е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.
УБ „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. През 2016г. е сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са и 40 безкръвни (лапароскопски) операции, с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Което води до подобряване на здравето, самочувствието и качеството на живот при тези пациенти.
От болницата съобщават, че те от години работят в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата е предприло процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването.
У нас все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.
Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, борейки се за пълноценен и качествен живот на хората със свръхтегло. В тази връзка е входирано официално писмо до МЗ с мотивите, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативното му лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.
И лекари и пациенти са единодушни, че е необходима реформа в политиката на здравните институции, която да е адекватна и на нуждите на болните със затлъстяване, така че те да не се чувстват обречени и да получат право на качествено и достъпно здравеопазване. Тази позиция е публикувана от първо лице в месечния бюлетин на Световната федерация по затлъстяване през м. декември 2018г., в интервю с един от членовете на пациентската организация „Моят нов живот“ – Константин Войников.

Няма коментари:

Публикуване на коментар