Translate

вторник, 21 август 2018 г.

34 здравни стартъпи са избрани да се състезават за повече от 100 000 евро безвъзмездни средства в 4 конкурса


EIT Health е една от най-големите инициативи в световен мащаб в областта на здравеопазването, с подкрепата на Европейския комитет и Европейския институт за иновации и технологии (EIT), отпуска над 100 000 евро до края на 2018 г. чрез своите награди InnoStars Awards: програми за обучение и конкурси в рамките на European Health Catapult и програмата за финансиране HeadStart Funding за иноватори в сферата на здравето, за трансформиране на техните иновативни идеи в пазарни решения. 188 стартъпи от цяла Европа, включително България, участваха в трите конкурси, като 8 + 6 от тях бяха избрани за финала през есента, а 25 стартираха обучението си в Instituto Pedro Nunes Incubator (IPN) в Коимбра (Португалия) – един от най-добрите инкубатори в света. Най-добрите 5 отбора сред стартиращите фирми на идейно ниво, също бяха излъчени.
От устройство за откриване на болестта на Паркинсон до дрехи, които прихващат биосигнали: най-добрите 25 отбора са избрани за обучение по EIT Health InnoStars  
Екипите, които идват от Албания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша и Португалия, са избрани от микро- и малки предприятия, спинофи и стартъпи в секторите на здравеопазването и IT, които вече имат прототип или минимум жизнеспособен продукт (MVP). Те участват в тренировъчна програма за подобряване на бизнес плановете, организирана от Instituto Pedro Nunes incubator (IPN), който се счита за един от най-добрите инкубатори в света. Първият етап се състоя през юли, а вторият етап ще е през септември и ще се съсредоточи върху обучението как да се предлагат на пазара и пазарната годност. Обучителите от IPN Incubator работят с избраните стартиращи фирми, за да ги подготвят за финалното събитие през ноември в Будапеща, където топ 3 най-успешните екипи ще получат общо 60 000 евро. Победителят получава 25 000 евро, втора награда – 20 000 евро, а третият отбор получава 15 000 евро, за да развие своя MVP или прототип.
8 стартъпи бяха избрани за HeadStart Funding - InEye, NU-RISE, NeuroPsyCAD, CMPI от Португалия, Heartwatch, BiomimX, Stethotelephone, от Италия и Koatum от Латвия са 8-те избрани отбора за безвъзмездно финансиране от HeadStart Funding. 
Чрез субсидията се дава възможност на предприятията в ранна фаза и МСП да осъществят на следващите стъпки към пазара и съкращаване на времето за пускане на пазара на иновативни продукти и услуги, като същевременно увеличават възможността за привличане на допълнителни частни инвестиции.
Марко Немов, главен изпълнителен директор на една от избраните стартиращи компании - Stethotelephone, част от екипа, който разработи допълнително устройство за стетоскопи, който предоставя в реално време усилване и филтриране на аускултурата, заяви, че е много щастлив да може да продължи с EIT Health, тъй като последният му успех, награда от InnoStars, е донесъл на компанията много успешни  връзки в индустрията. Сега, той наистина очаква програмата за наставничество да развие бизнеса му и той да да бъде по-видим за индустрията и инвеститорите.
6 стартъпи бяха избрани да продължат към полуфиналите от състезанието за European Health Catapult
EIT Health избра 6-те най-добри стартиращи фирми в областта на здравеопазването, които ще продължат до полуфиналите на European Health Catapult в категориите биотехнологии, медицинските технологии и цифрово здравеопазване. Проблемите, върху които се фокусираха старъпите, са многобройни - от ново мултифункционално лекарство за лечение на болестта на Паркинсон и други основни мозъчни заболявания чрез инжекционни медицински продукти за магнитен резонанс (MRI) в биотехнологиите, съвременните цифрови инструменти, които могат да се използват при развиващи се и неврокогнитивни разстройства като аутизъм или болестта на Алцхаймер до изкуствен интелект, за да се идентифицират заболяванията на невродегенеративни заболявания при конвенционалните мозъчни сканирания в областта на цифровото здравеопазване и медицински рентабилни PET скенери и биоразградими уретални стентове, които намаляват разходите с 60% и избягват бактериални инфекции. Тези стартиращи фирми получават висококачествено обучение по моделиране на бизнес планове, договаряне на, както и улеснен достъп до инвеститори от най-високо ниво. Програмата ще продължи с две обучения, една, организирана от EIT Health, с цел да се подготвят екипи за срещата на високо равнище на EIT Health Summit в Лодз през декември. Другото обучение, организирано от InnoStars, ще се проведе в Лисабон и ще подготви екипи за последното събитие на InnoStars през ноември.
Най-добрите 5 идеи могат да продължат към следващия етап като работят с експертите на EIT Health
Поглъщаща се капсула, съдържаща подмилиметричен радарен чип, който може да сканира и картографира повърхността на дебелото черво, за да открие колоректални полипи, е един от последните 5, които се конкурират с устройство за тестване, което може да открие наличието на Е-coli в проби от урина. Менструалните чашки с прикрепен биосензор за откриване на най-често срещаните маркери на рак на гърдата или технология, която да се използва за идентифициране на нови и по-добри биомаркери за диагностициране на рак и автоимунни заболявания също имат добри шансове за победа, както и идея за образователна игра, която помага

Няма коментари:

Публикуване на коментар