Translate

понеделник, 9 октомври 2017 г.

Българските представители в международната инициатива Telenor Youth Forum 2017 са Ива Гумнишка и Ива Цолова



Те спечелиха тазгодишния конкурс на Теленор България на тема „Дигитализация за мир“, който се проведе в два етапа.
Първият изискваше кандидатите да представят идеите си за позитивни промени в социалната, икономическата или екологичната сфера. До втория етап бяха допуснати четирима финалисти, които бяха поканени да защитят кандидатурата си чрез видео интервю. Победителите бяха избрани от жури, което включваше представители на Теленор, Junior Achievement и природозащитната организация WWF.
Ива Цолова
Ива Гумнишка и Ива Цолова ще участват в международния форум, който ще се проведе от 8 до 11 декември в Осло, по време на връчването на Нобеловата награда за мир. Теленор ще поеме всички разноски по транспорта и престоя им там. В Осло българските представители ще се срещнат с млади таланти от още 11 държави. Всички те ще участват в програма за дизайн на услуги, в която ще имат за цел да създадат дигитална услуга, подпомагаща социална кауза. През май 2018 г. делегатите ще се срещнат отново в Банкок, Тайланд, където ще се проведе заключителната част на форума. Там те ще представят проектите си в специална дигитална изложба.
Ива Цолова е един от основателите на JAMBA - онлайн платформа, насочена към хора с увреждания, която им предлага професионална реализация и повишаване на конкурентоспособността им на трудовия пазар чрез обяви за работа, обучения и стажове. Освен това, тя е съосновател на рекламна агенция подкрепяща социални каузи, както и на компания за разработване на онлайн платформи и мобилни приложения. Ива е и младежки делегат към ООН, с мандат 2016-2017, а също и младежки делегат към в Съвета на Европа за 2017 г. Носител е на наградата на Junior Chamber International за Най-изявените млади личности“ в България в категория „Хуманитарно и доброволческо лидерствоза 2016 г, както и на наградата на Форбс България - "30 под 30" в категория "Социално предприемачество" през същата година. Ива притежава бакалавърска степен по Европеистика от УНСС и е била част от Лятна предприемаческа програма, по време на която завършва специализация по предприемачество в Бабсън Колидж – Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско, САЩ.
Ива Гумнишка
Ива Гумнишка е създател на компания за аутсорсинг с кауза, която цели да наема на работа бежанци от Близкия Изток. Ива е била стажант в редица престижни институции и организации, сред които Президентството на Република България, Американската коалиция за Международния наказателен съд в Ню Йорк, Асоциацията на ООН в България и др. Тя има богат опит в изследователската дейност и е участвала в проекти към Фондация Омар Ториос в Панама, Центъра за глобални пазари Милщайн и Института по военни и мирни изследвания в Ню Йорк, САЩ. Доброволческата ѝ дейност включва работа по различни инициативи, свързани с интеграцията на бежанци, трафик на хора и др. в България, Испания и САЩ. Притежава бакалавърска степен по човешки права от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ.
Глобалната инициатива Telenor Youth Forum се провежда за пета поредна година като платформа за обмяна на мнения и идеи за това как дигиталните технологии насърчават позитивната промяна в обществото. Инициативата се осъществява като част от сътрудничеството на Теленор Груп с Центъра на Нобеловата награда за мир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар