Translate

вторник, 1 август 2017 г.

Кампанията „Заедно срещу хепатита“ отбелязва Световния ден за борба с хепатита под егидата на председателя на Комисията по здравеопазване



Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание, проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, проф. Камен Плочев, управител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към НС, д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България и много народни представители се включиха в информационната инициатива за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита, като подкрепиха кампанията „Заедно срещу хепатита!“, организирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ на 28 юли 2017 г. в сградата на Народното събрание.
 Всички участници отправиха своите послания в подкрепа на каузата и се снимаха пред специалното пано, а част от тях споделиха обръщенията си и в своите лични Фейсбук страници. Сред посланията изпъкнаха призивите за обединяване на усилията в справяне с коварното заболяване и за необходимост от скринингови активности в тази насока.
В рамките на инициативата се проведе и среща с медиите, по време на която д-р Дариткова изрази подкрепата си за елиминацията на хепатита, като посочи, че подобни кампании за информираност на обществеността са ключа към успеха в справяне с различните социално-значими заболявания. Тя подчерта, че е необходимо да бъде продължен добрият модел за обединяване на усилията на всички заинтересовани страни, като е важно да бъде отделен необходимият бюджет от НЗОК за изследване и диагностика за хепатитите.
Представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила изрази задоволството си от факта, че политици, пациенти и експерти се обединяват, за да намират заедно решения за справянето с това сериозно заболяване, което според данни на СЗО причинява по-голяма смъртност от тази на ХИВ/СПИН и се равнява на смъртността, дължаща се на туберкулозата. Според д-р Сила е важно всяка отделна държава да изготви свой план за действие срещу хепатита, който да имплементира ключовите моменти от създадената от СЗО стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г. По този начин се гарантира успех в борбата с това заболяване.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“, изрази благодарността си към Комисия по здравеопазването и Народното събрание, че за поредна година оказват подкрепа на пациентските организации в борбата с хепатита. Той подчерта, че „в България се реимбурсират на 100% всички съвременни терапии, които дават около 99% успеваемост на лечението. Проблемът е, че заболяването протича безсимптомно и за да бъдат открити болните навреме, трябва да се провеждат изследвания. Всички хора, които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г. трябва задължително да се тестват.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар