Трябва по всякакъв начин да избягваме хидрогенирани мазнини или трансмазнини. Това се казва в препоръките на Европейското кардиологично дружество за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.
Палмовото масло е маслото, което най-често се хидрогенира. Причината е следната: разстителните мазнини са евтина суровина. Проблемът на растителните мазнини е, че са течни и от тях не можеш да направиш сладкиш. За да стане полутвърда, през нея се прекарва водород и се получават трансмазнини, които не съществуват в живата природа. И когато те не съществуват никой организъм не може да ги усвоява.
Проблемът е, че ние хората също нямаме ензимни системи да ги разграждаме и те се натрупват в нашето тяло и повишават холестерола.
В препоръките на Европейското кардиологично дружество се казва: видите ли, че на опаковката пише трансмазнини, хидрогенирани мазнини, не го купувайте, не го употребявайте.
Само по себе си ние нямаме проблем с изходната мазнина. Имаме проблем с нейната химическа обработка. Ето защо доц. Марчев препоръча да четем състава на продукта.
Снимка: pixabay.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар