Translate

събота, 20 май 2017 г.

Специалист по лечение със стволови клетки консултира безплатно пациенти у нас



Проф. д-р Ердал Карайоз, един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки, ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.
Проф. Карайоз е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към Университета „Коджаели“ в Турция. В момента оглавява първия в света Център за регенеративна медицина и стволови клетки, отворил врати в частна болница – този в „Лив Хоспитал“.
Стволовите клетки при подходящи условия могат да се преобразуват във всички типове клетки. С тяхна помощ нездрави клетки и тъкани могат да се възобновят или да регенерират и това е една от най-интригуващите области в съвременната медицина.
През последните години учените не спират да експериментират с употребата на стволови клетки и те вече се използват рутинно при редица заболявания, а при други дават обещаващи резултати на експериментално ниво.
Екип под ръководството на проф. Карайоз работи върху прилагането на такива клетки при пациенти с различни диагнози, и най-вече в области като ортопедия, мозъчна хирургия, пластична хирургия и дерматология. Значителен напредък се наблюдава при деца с церебрална парализа и мускулна дегенерация – при някои от тях се предотвратява напредването на заболяването, а при други е налице и осезаемо подобрение в състоянието им. Доказан е положителният им ефект при ортопедични проблеми, за възстановяване на стави и хрущяли, при гръбначни проблеми и спортни травми. Стволовите клетки са ефективни и при т.нар. диабетно стъпало, от което страдат около 25% от диабетиците и около 8% от тях са застрашени от ампутация. В такива случаи регенеративната клетъчна терапия е значително по-щадяща за пациентите.
Стволовите клетки дават отличен и естествен резултат за намаляване следите от възрастта или т.нар. антиейджинг. Това става на три етапа: първо, с помощта на биопсия или липосукция се извлича мастна тъкан от пациента. След това от нея се извличат и обработват клетки, които накрая се инжектират обратно с цел подмладяване на засегнатия участък. Подобен метод се използва и за заличаване на белези, изгаряния и наранявания по кожата, като се избягва рискът от алергична реакция и се постига максимално естествен резултат.
В „Лив Хоспитал“ тестват използването на стволови клетки и при пациенти с хронични белодробни заболявания, и отчитат добри резултати.
Проф Карайоз ще консултира безплатно пациенти в София на 30 май 2017 г. Предварителното записване ще става на тел. 0879009742.

Няма коментари:

Публикуване на коментар