Translate

сряда, 9 ноември 2016 г.

Хирурзи от ВМА и Чехия учат колеги на колянно ендопротезиране



В началото на този месец във Военномедицинска академия се проведе еднодневен курс по колянно ендопротезиране.
В присъствието на специалния гост - водещият коленен хирург от Чехия проф. Павел Кубат, екипи от Клиниката по артроскопска травматология извършиха две оперативни интервенции по тотална смяна на колянната става.
Във форума се включиха коленни хирурзи от София и страната, които имаха възможност да почерпят от опита на специалистите от ВМА.
Успех и кураж на участниците пожела лично началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н.
Той засвидетелства цялостната подкрепа на ръководството на болницата по отношение на инициативи подход в структурата на ВМА. Професор Петров изтъкна, че това не е еднократен акт и добави, че подобни инициативи е имало още в урологията, ендоскопската хирургия,
ортопедията.
Всеки опит води до усъвършенстване на уменията и се повишава нивото на медицината като цяло, заяви още началникът на ВМА.
По думите му, ортопедията в болницата разполага с цели 10 операционни зали, в които ежедневно се извършват най-различни интервенции от целия спектър на ортопедията.
Целта ни е да запознаем колегите от страната с нашия опит и да им помогнем да усвоят още по-добре техниката за колянно протезиране, което в последните години бележи голям бум, както в световен мащаб, така и у нас. Ние можем да претендираме, че сме един от водещите центрове за протезиране – колянно и тазобедрено, коментира доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия към ВМА.
Той поясни, че целта им е да запознаят колегите си с тънкостите в колянното ендопротезиране, за да бъдат по-перфектни в своята работа.
Общо 30 хирурзи от цяла България се включиха в курса, а организаторите се заканиха да го превърнат в ежегоден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар