Translate

четвъртък, 30 юни 2016 г.

От началото на юни популярната пловдивска бирария Jägerhof пусна на пазара първата си бутилирана „жива бира“



Първата баварска бирария в Пловдив е любимо място за всички любители на кехлибарената напитка и вкусната храна. В „Йегерхоф” са се погрижили клиентите да усещат духа на Бавария
във всеки детайл. Сервират се няколко вида жива бира, произведена на място (ежедневно пред очите на гостите в огромни медни казани се варят и надлежно изпиват)по 350 литра ), баварска и традиционна българска кухня. Баварските наденички също са произведени в заведението. Освен тях, тук може да похапнете истински виенски шницел и класическият свински джолан, гарниран с прочутото „зауер краут” – тънко нарязано кисело зеле с ким. Очарователен детайл придават и току-що изпечените бретцели (топли гевречата с едро смяла морска сол), сервирани в   на щрудел с ванилов сос, типичните германски торти със сирене, домашен сладолед и още много вкуснотии.
панерчета, застлани с вестник „Жива бира”. А любителите на сладкото могат да се насладят
Бирата в Jägerhof се произвежда съгласно Райнхайтсгебот - Закон за чистота на бирата, създаден през далечната 1516 година, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая.
Jägerhof се приготвя с едни от най-добрите пивоварни системи Caspary, зад чието име стои 225-годишна традиция. За производството на жива бира Jägerhof се използва висококачествен немски малц Weyermann, а за нейното качеството вече 3 години се грижи пивоварът на Jägerhof – бирен майстор, обучавал се в Германия.
По думите му през последните години в България се е зародил по-силен интерес към нови и различни вкусове, а българите се доближават до вкуса на немците и това прави живата бира толкова популярна и в България.
Пивото е бутилирано в стъклени бутилки от 330 мл. в две разновидности – Jägerhof Hell (светло) и Jägerhof Weiss (бяла, пшенична) с трайност 7 до 8 седмици.
Новата жива баварска бира в бутилки тръгна към почитателите на кехлибарената напитка от по-добрите супермаркети, барове и ресторанти, специализирани уебсайтове и магазини, тематични заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас и големите курортни селища.
------
Живата бира е прясно, нестабилизирано пиво. Дрождите (бирената мая), отговорни за ферментацията и други процеси при производството, са живи. Те са изключително полезна хранителна съставка. Живата бира е мътна. Това се дължи на наличието на механични примеси – фини частици от малцов шрот, бирена мая и хмел.
Живата бира е произведена по обичайната технология, но са спестени механичното пречистване (филтриране) и термичната обработка (пастьоризация). Тя се съхранява в специални съдове с автоматично регулиране на температурата между 0-5 °C.
Процесите на ферментация се задържат достатъчно, за да може живата бира да се съхранява около 7-8 седмици.
-------
Бирата е на 6000 години!

Историята на бирата е почти толкова древна, колкото и историята на човечеството. Най-ранните данни за варене на пиво са отпреди 6000 години! И тръпката по напитката не угасва през вековете, защото днес в света се произвеждат около 9 милиона марки пиво, на Октоберфекст праознуват общо над 7 млн. души, а бирата е на трето място сред предпочитаните питиета, след водата и чая..
Шумерите са отдавали толкова голямо значение на бирата, че са имали  дори богиня на пивоварството, наречена Никаси. Химнът, посветен на нея, е най-ранната позната  рецепта за приготовление на пиво.  В песента напитката се определя като „божествена”, която прави хората „развеселени, прекрасно и безкрайно щастливи”.
Както показват клинописни таблички, открити в Месопотамия, бирата е била популярна още през третото хилядолетие пр.н.е.
 Във Вавилон произвеждали 20 вида бира. Това наложило цар Хамурапи да издаде специален закон. В него се определяла точната цена на пивото, а производството на менте се наказвало със смърт.  Хамурапи издал и указ, с който се лимитирала дневната дажба от бира на човек. Колкото по-висок бил социалният му статус, толкова повече имал право да изпие той. Висшите служители стигали до  5 литра  на ден!
Египтяните променили рецептата, според която бирата се правела от печен хяб и започнали да използват тесто.
Древните гърци, въпреки обожествяването на виното, също не останали безразлични. Според историка Плиниус в някои райони на Елада бирата дори била по-предпочитана.  В античността смятали, че тя има собствен дух, който подчинявал духа на пиещия и й приписвали свръхестествени свойства.
Някои римски хронисти от началото на нашата ера споменават, че келтите, германите и други племена пиели бира. А викингите вярвали, че във Валхала, техният рай -  залата, където смелите воини отиват след смъртта си, според скандинавската митология,  чашите на мъжете са винаги пълни.
През Средновековието в Европа пивоварството се премества в манастирите. Там подобряват технологията, използвайки хмела като консервант.
Иван Антонов, единият от двамата братя собственици на бирария „Йегерхоф”, е изучил занаята при немски пивовар и сега върти производството, докато Атанас отговаря за мениджмънта. 
Иван разказа легендата как по време на дългия Великденски пост баварските монаси се изхитрили да наричат бирата „течен хляб”, за да не спират употребата й. По онова време за това се изисквало разрешение от папата. Те напълнили две бурета с жива бира и я изпратили към Ватикана. Но пътят бил дълъг, нямало хладилници, бирата се вкиснала и когато светият отец я опитал тя била мътна и неприятна на вкус. „Нека я пият, тези варвари германците”, отсякъл папата.
Друга забавна легенда от 15-и век, когато започва организираното пивоварство в Бавария е историята, че след като бирата стане готова заливали с нея пейката пред работилницата и карали майстора да седне с кожените си гащи на нея. Събирали се около него и пиели, докато панталоните изсъхнат. Ако не може да стане от пейката, значи напитката му  е добра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар