Translate

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Деца с епилепсия очакват своя дневен център, нека им помогнем!



Популярни лица от света на българската музика, спорта и шоу-бизнеса за пореден път показаха, че освен голям талант имат и златни сърца. Те обявиха, че застават зад идеята за изграждане на
Дневен център за деца и лица с епилепсия, и призоваха за обществена подкрепа за каузата. Сред лицата на кампанията са комикът Димитър Туджаров – Шкумбата, двукратната ни олимпийска и деветкратна европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, легендарните групи „Спринт“ и „Атлас“, певиците Милена Славова и Галя Георгиева, човекът глас Красимир Аврамов. През есента на тази година група „Спринт“ започва турне из страната по повод 35-ата годишнина от създаването си, с водещ Шкумбата и с участието на много други музиканти. Част от приходите от концертите ще бъдат предоставени за каузата на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
Изграждането на първия у нас Дневен център за деца и лица с епилепсия е кауза, за която АРДЕ се бори от години. В България живеят около 75 000 – 80 000 хора с епилепсия, около 30 000 от тях са деца. За онези от тях, които страдат от средна и тежка форма на болестта, в страната ни все още няма необходимите услуги, които да им позволят да се развиват нормално в границите на възможностите си.
 Отварянето на Дневния център ще позволи на деца и младежи с по-тежка форма на епилепсия да прекарват деня сред приятели, вместо в изолация. Те ще могат да се обучават според възможностите си и да развиват талантите си под грижата на специалисти. Центърът ще облекчи ежедневието и на семействата на хора с тази диагноза, която нерядко налага поне единият от родителите да се откаже да работи, за да се грижи за болното дете.
Центърът се очаква да отвори врати през ноември тази година, в сграда в близост до Бърза помощ в София, предоставена от Столична община. Тя обаче се нуждае от основен ремонт и оборудване, за които са необходими минимум 50 000 лв. Със съдействието на дарители и доброволци ремонтът вече е в напреднала фаза, но за довършването му ще бъдат необходими още около 25 000 лв. Откриването на Центъра се очаква с нетърпение от около 40 деца и младежи с епилепсия и техните семейства, които ще бъдат първите му посетители.
„Ще се радваме на всякаква подкрепа за изграждане на центъра – с финансови средства, строителни материали или доброволен труд. Вярваме, че ще срещнем хора, които няма да останат безразлични към нашата кауза. На всички тях ще отговорим с огромна благодарност и строга отчетност за изразходването на средствата и напредъка на проекта“, увери председателят на АРДЕ Веска Събева.
------
Набирателна сметка за ремонт на Дневен център за деца и лица с епилепсия:

Банка ДСК ЕАД
Клон Иван Вазов – София
Бул. „Витоша” №176
BG80STSA93000020970244

Няма коментари:

Публикуване на коментар