Translate

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Елиминирането на хепатит C – мисията възможна



Това бе мотото на кръглата маса, която се проведе в НС. В нея участваха представители на МЗ, НЗОК, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, ИАЛ, представители на пациентски и съсловни организации, фармацевтичната индустрия и медиите. Организатори на събитието бяха Българска асоциация за изучаване на черния дроб, и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”.
По време форума беше представена Стратегията на СЗО за елиминирането на хепатита в Европейския регион до 2030 г. Според документа най-големите предизвикателства пред страните са: липсата на диагностицирани случаи; ниската информираност по отношение на вирусните хепатити; стигмата, свързана със заболяването и други.
По думите на доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България, ако бъдат въведени мерките, описани в Стратегията, се очаква броят на новодиагностицираните случаи да намалее с 90% до 2030 г., а смъртността вследствие на хроничен хепатит да бъде редуцирана с 65%.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на „Хепасист”, акцентира върху факта, че благодарение на усилията на институциите и лекарите от тази година и в България е достъпно най-новото лечение за хепатит C. Той подчерта, че с обединени усилия е възможна елиминацията на хепатита у нас, като за целта е нужно да се приеме Национална програма за борба с вирусните хепатити, която да е хармонизирана с препоръките на СЗО.
Акцент беше поставен и върху необходимостта от осигуряване на разширен достъп до иновативни терапии за лечение на вирусните хепатити, като необходима мярка за елиминирането на хепатита в България.
Участниците в Кръглата маса се обединиха около следното:
Необходимо е приемане, въвеждане и изпълнение на локално ниво на Стратегията на Световната здравна организация за елиминирането на вирусните хепатити до 2030 г.
Полагане на всички нужни усилия за приемане, въвеждане, изпълнение и финансиране на проекта за Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България, като необходима стъпка за изпълнение на стратегията на СЗО.
Осигуряване на необходимите средства за въвеждане и изпълнение на Стратегията, в това число и за осигуряването на разширен достъп до съвременни терапии за пациентите, страдащи от вирусни хепатити.
Създаване на ефективни механизми за мониторинг по изпълнението на целите на Националната програма от страна на законодателната и изпълнителната власт и пациентските организации.
Предприемане на допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него, като усъвършенстване на Имунизационния календар на Република България, въвеждане на достъпни скринингови изследвания както за медицинските специалисти, така и за определени рискови групи, разработване на програми за повишаване информираността на населението относно чернодробните заболявания.
Отчитайки дългосрочните ползи за здравната и социална системи, да се разшири достъпът до най-съвременни терапии за лечение на вирусните хепатити, съгласно утвърдените терапевтични ръководства, в рамките на националната нормативна уредба.


Няма коментари:

Публикуване на коментар