Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

Задължителните часове по основния чужд език в езиковите гимназии да се намалят наполовина


в последните четири класа на курса на обучение, предвижда проект за нова наредба за
учебния план в училищата.
Според него само в подготвителния VІІІ клас на езиковите гимназии ще се учат както и досега 648 часа по първия избран от учениците чужд език. После нормативът рязко и в следващите три класа децата ще учат по 72 часа годишно, вместо сегашните 144 часа, а в ХІІ клас ще имат по 62 часа от първия език. Така реално в последните четири класа в езиковите гимназии ще се провеждат еднакъв брой часове и по първия и по втория изучаван език. А от задължителните часове по първия език за целия гимназиален курс от 1204 ще останат 926, а по втория – 278 учебни часа.
Намалението на часовете по чужд език ще е за сметка на значителното увеличение на часовете по избираеми предмети - от 1033 в момента, на 1718. Тяхното разпределение ще се решава от училищните директори, а не от МОН.
Дори да имат различен брой часове по чужд език, държавният зрелостен изпит на изхода на средното образование ще остане еднакъв за всички. Условието на наредбата е, за матурата да се изискват знания само върху материала, изучаван в задължителните часове, но не в избираемите. 
Проектът за учебния план подлежи на обществено обсъждане до 9 ноември. Предвидено е промените за осмокласниците да влязат в сила през 2017 г.

Снимка: tvvarna.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар