-Ракът на простатата е рядко явление при мъже под
45 г. Честотата на заболяването нараства с напредване на възрастта, като 70
години е средната възраст при
диагностицирането му;
-Мъжете, които имат членове на семейството с рак на простатата (баща,
дядо, чичо, брат и т.н.), са с двойно по-висок риск от развитие на болестта в
сравнение с тези, без рак на простатата в семейството;
-През последните години се проучва влиянието
на някои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би
влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е
така.
-Мъжете с високо кръвно налягане са по-склонни да развият рак на простатата;
-Редица проучвания показват връзка между хранителните мазнини и риска от
рак на простатата при тяхната повишена употреба. С най-висок риск е голямата
консумация на мазнини от животински произход;
-Някои видове мастни
киселини или техните метаболити могат да инициират или подпомогнат развитието
на рак на простатата, като например линоловата киселина. В същото време други
мастни киселини или техни метаболити действат обратно, т.е. потискат туморния растеж
(омега-3 мастните киселини);
-Инфекциите или
възпаленията на простатата (простатит) се смятаха дълги години като причина за развитие на
заболяването. Последните данни сочат, че редица възпалителни реакции на органа
всъщност го предпазват от развитието на рак. Вероятно изключение само правят
полово предавани инфекции, като хламидии, сифилис и може би човешкият папиломен
вирус, серотип 16 и 18. Все пак за сега няма категорични доказателства, че
човешкият папилома вирус може да предизвика рак на простатата;
-При мъжете с наднормено
тегло проучванията показват, че затлъстяването предпазва от по-малко
агресивните форми на рак на простатата, за сметка на по-агресивните форми, но
без това да увеличава честотата на рак на простатата при мъжете с наднормено
тегло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар