Забранява се предлагането на екструдирани храни като снакс, както и на храни,
съдържащи хидрогенирани растителни мазнини
и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Това е записано в промяната на Наредба №9 за
специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в
детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани
мероприятия за деца и ученици, която е публикувана в ДВ.
Промените в наредбата целят повишаване
качеството на храните, които консумират децата.
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които
се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български
държавен стандарт.
Месните заготовки и месните продукти, брашното и
хлябът е задължително да са по утвърдени стандарти, а лютеницата и
слънчогледовото масло - по браншови стандарт.
В наредбата е разписано, че месните заготовки, месните
и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е необходимо да бъдат
произведени по технологична документация.
До момента фирмите, които снабдяват детските
градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят
децата да бъдат по утвърдените стандарти.
С промяната това става задължително,
а производителите и търговците имат една година гратисен срок, за да изпълнят
новите изисквания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар