Translate

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Eвропейският проект „С нас е по-вкусно” приключи с отлични резултати в Словакия, Румъния и България


През 2012 година Европейската Комисия стартира пилотен проект „С нас е по-вкусно” , който да покаже как да стимулираме консумацията на повече плодове и зеленчуци. Приоритет на проекта бяха бедни региони в България, Румъния и Словакия, където
средния доход е 50% по-нисък от средно европейския.
Серия от месечни кулинарни демонстрации бяха проведени  в градовете Койче и Попрад в Словакия, Роман и Медигидия в Румъния и Ловеч и Троян в България. Местните  партньори на проекта  – училища, общински социални центрове, болници помогнаха да се достигнат целевите групи.   
Под ръководството на шеф готвачи и специалисти участниците приготвяха ястия с  много пресни плодове и зеленчуци. На всяка  кулинарна сесия те получаваха рецепти и продукти,  с които да приготвят същите рецепти в къщи.
Между  2012 и  2014 година приблизително 5,000 души участваха в1000 кулинарни демонстрации . 92%  от участниците декларираха, че косумират повече плове и зеленчуци след участието си в тях. 97% oт участниците споделят, че са по-информирани за здравословното хранене, а 98 % са получили плодове и зеленчуци за домашна консумация.
Регулярната консумацията на пресни плодове и здравословната зеленчукова диета могат да предатвратят много болести. Храненето с балансирана и здравословна диета е важно за всички нас, но особено за  бременните, децата и възрастните хора.
Успешните резултати от проекта ще подпомогнат политиките в тази сфера и популяризирането на най-добри практики за храненето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар