През 2012 година Европейската Комисия стартира
пилотен проект „С нас е по-вкусно” , който да покаже как да стимулираме
консумацията на повече плодове и зеленчуци. Приоритет на проекта бяха бедни
региони в България, Румъния и Словакия, където
средния доход е 50% по-нисък от средно европейския.
средния доход е 50% по-нисък от средно европейския.
Серия от месечни кулинарни демонстрации бяха
проведени в градовете Койче и Попрад в
Словакия, Роман и Медигидия в Румъния и Ловеч и Троян в България. Местните партньори на проекта – училища, общински социални центрове,
болници помогнаха да се достигнат целевите групи.
Под ръководството на шеф готвачи и специалисти участниците
приготвяха ястия с много пресни плодове
и зеленчуци. На всяка кулинарна сесия те
получаваха рецепти и продукти, с които
да приготвят същите рецепти в къщи.
Между 2012 и 2014 година приблизително 5,000 души участваха в1000 кулинарни демонстрации . 92% от участниците
декларираха, че косумират повече плове и зеленчуци след участието си в тях. 97% oт участниците споделят,
че са по-информирани за здравословното хранене, а 98 % са
получили плодове и зеленчуци за домашна консумация.
Регулярната консумацията на пресни плодове и
здравословната зеленчукова диета могат да предатвратят много болести. Храненето
с балансирана и здравословна диета е важно за всички нас, но особено за бременните, децата и възрастните хора.
Успешните
резултати от проекта ще подпомогнат политиките в тази сфера и популяризирането
на най-добри практики за храненето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар