Translate

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка - на централни места в столицата по повод Световния ден за борба с артрита – 12-ти октомври



Скулптурите ще са изложени месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, паралелно течаща и във Фейсбук на страницата „Прегърни ме със сърце“

Да  не може да видиш слънцето. Да не можеш да отпиеш от чашата. Да не можеш да си завържеш връзките на обувките. Да не можеш да прегърнеш своето дете...
Това са делнични действия/бариери, които  за над 100 хил. българи се оказват невъзможни, поради някакво  ревматично заболяване като ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПсА) или анкилозиращспондилит, по-известен като болест на Бехтерев. 
Статистиката сочи, че у нас около 60 000 са болните от РА, около 30-40 хил. са страдащите от  ПсА и около 20 хил. души са с болест на Бехтерев.
Тези заболявания (ставни и извънставни) имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Освен ставните прояви РА може да има и системни прояви - засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. Честотата на РА е около 1% от населението, като засяга 3 пъти по-често жените.
По думите на д-р Родина Несторова, управител на Ревматологичен център "Света Ирина" в София и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, причината за развитие на автоимунните заболявания все още е неизвестна. Ето защо дефинитивно те не могат да бъдат излекувани поне за сега. "Медицината напредна много в тази област в последните десет години.  Вече и у нас е налична биологичната терапия, която се смята за най-успешната за момента за пациенти, за които класическите средства не действат,“ сподели тя.
Гигантските скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието – Лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, разкриват различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване.
Целта на нетрадиционната кампания на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” е да привлече общественото внимание към болката и страданието, което ревматичните заболявания причиняват, да повиши информираността и да покаже спричастност към тези болни. От пациентските организации призоваха хората навреме да се изследват. Защото по-ранното диагностициране води до по-добри прогнози за пациента.
"Да не можеш да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени, да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или никога повече да не може да носи обувки на висок ток-това са част от забравените усещанията, част от живота на хората с ревматични заболявания. Но важното е да не се поддаваш на отчаянието и депресията, да обичаш животът и да го живееш-истински.
На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него,“ заяви Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“.
Лица на кампанията са Екатерина Евро и Сашо Кадиев- две поколения в едно семейство, заедно заставащи зад каузата.
"Подкрепяме инициативата, за да покажем, че ревматичните заболявания засягат както възрастни, така и млади хора. Много е важно повече да се говори в обществото за този проблем, защото хората не са запознати до каква тежка инвалидизация може да се стигне, ако не се лекуваш добре“, каза  Евро. В тази връзка Сашо отправи апел към хората да бъдат по-отговорни по-отношение на собственото си здраве.
"Младите хора често си мислят, че живота е безкраен и едва ли не, че са безсмъртни. Но те не бива да бягат от профилактичните прегледи, защото  на 18 или 20 години изведнъж може да се окажат ревматично болни. Само ранната диагностика може да стопира болестта, да вкара хората в ремисия и те да водят нормален живот",  подчерта той.




Няма коментари:

Публикуване на коментар