Translate

понеделник, 13 октомври 2014 г.

У нас 110 000 души са инфектирани с вируса на Хепатит C

Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са  заболявания със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното
лечение.
В световен мащаб близо 180 милиона души са носители на вируса на Хепатит C, а годишно умират около 10 000 души. Това сочат данните на СЗО. За Европа цифрата е над 
8, 9 милиона. За страната ни се приема, че честотата е 1,5 % или 110000 българи са инфектирани с вируса на Хепатит C, съобщи д-р Радин Цонев, Началник на Гастроентерологично отделение към МБАЛ „Токуда болница – София”, на регулярната ежемесечна среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД-България. 
Стряскащата статистика поставя Хепатит C дори преди СПИН, сред групата на най-опасните вирусни пандемии в света. Въпреки че половият път на предаване доскоро беше оспорван, по последни данни около 5 % от носителите са заразени именно по този начин и се среща предимно при мъже- правещи секс с мъже.
Инфекцията се разпространява основно сред употребяващите инжекционни наркотици, при които заразата в Европа и България e около 60%.
80 % от инфектираните развиват хронично заболяване, а при 20 % от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза. Приблизително 4-5 % от пациентите с чернодробна недостатъчност или около 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб в следствие на хронична хепатит С инфекция.
По думите на д-р Цонев това заболяване се дължи на определени насоки на развитие на човешката култура - татуировките и пиърсинга, обрязването, инжектирането на вещества и други манипулации свързани с контакт с кръв при неспазване на правилата за стерилност като хемодиализа, маникюр, педикюр и др..
Инфекцията протича почти безсимптомно или с неспецифични симптоми, поради което голяма част от пациентите са недиагностицирани. Затова специалистите съветват да се правят изследвания на всеки 5 години, както и да се спазват правилата за стерилност при посещение на зъболекар, акупунктура, хирургични интервенции, ритуални обрязвания, инжекции и не на последно място при работа с кръвни продукти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар