Translate

петък, 2 май 2014 г.

Д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България: Специалната радарна система на родителя да разбира и усеща своето дете не е привилегия само на жената


Казано е: ДЕТЕТО е УЧИТЕЛ на ЧОВЕКА, а индийска поговорка гласи-Детето е гост в дома ти-нахрани го, научи го и го пусни…
Колкото и да не искаме често повтаряме нашите родители в своя живот, чрез възприетите модели на поведение от тях. Но вярно е и това, че децата могат да ни стимулират да направим съзнателна промяна на остарелите семейни модели.
Бащата и майката имат еднакъв потенциал да усещат и разбират своите деца. Според Йеспер Юл: “Специалната радарна система на родителя да разбира и усеща своето дете не е привилегия само на жената.”
С други думи мъжете и жените са еднакво важни и необходими, както един на друг, така и на свето дете. Всеки трябва да даде пространство на партньора си  да развие себе си като личност и като родител. В противен случай и двете страни губят и се нараняват взаимно, когато се опитват да се надпреварват.
Независимо от възрастта си мъжът, носи в себе си едни и същи модели и принципи или условности и очаквания, наложени му от семейството и обществото, а именно - да бъде мъж и да не хленчи; да не показва много чувствата си; да бъде силен физически; да печели добре и да издържа семейство; да е нежен и любящ, силен и даже леко агресивен, умен и можещ... Списъкът е безкраен, а очакванията - безброй...
В хомеопатията приемаме и следваме интегративният подход към здравето, а именно, че то зависи от всички известни фактори на вътрешната и външна среда, от психичното и физично здраве на родителите и на останалите членове от семейството.
С други думи здравето на малкия човек определя здравето на порасналия и качеството на неговия живот.
Има много постулати от рода на-силните майки създават слаби синове; страхът на майките от агресия и постоянното предпазване на детето от агресивна реакция създават предпоставки за агресивно поведение в бъдеще и т.н. Но все пак всичко зависи от почвата - от характера и личността на детето т.е. виновни няма - има родители, които търсят и намират верни решения и такива, застинали в правотата си, .които не намират подход, не намират път към детето си и неговите проблеми, страхове, мечти и очаквания. 
Статистическите данни на “Евростат”, за заболеваемост при мъжете от 2012 г., оповестени от СЗО показват, че от ССЗ страдат 27.03%, от високо кръвно налягане 8.83 %, а сексуални проблеми има един на всеки 10 мъже. Основният проблем при тях е, че те имат изключително безотговорно отношение към собственото си здраве.
Лекарите-хомеопати използват методи на съвременната медицинска наука заедно с холистичното познание за човека като неразривно цяло от физическо тяло, психика (ум и емоции) и дух, за да „диагностицират организма като комуникация, ниво на енергия и т. н. 
Още Сократ го е казал, че е неправилно е да се лекуват очите без главата, главата без тялото, също така, както тялото без душата. Ето защо хроничните болести се разглеждат и като психосоматични и се появяват в условията на хроничен стрес. Успешното лечение обратно на стреса хармонизира органите и повишава имунната устойчивост на цялата система. Мъжете по принцип страдат по-често от психосоматични заболявания. Хомеопатията като наука предлага индивидуализирани ефективни решения на много психосоматични проблеми. За да се постигне траен резултат при хроничните заболявания е необходимо да въздействаме по цялата „вертикала на организма“ от Психо Невро Ендокрино Имунната система до клетъчно и подклетъчно ниво. Лекарствата в хомеопатията са иновативни като начин на приготвяне и начин на действие – те са енерго- информационни стимули и помагат на пациента да постигне вътрешен баланс на своите регулаторни системи. След приема на добре подбраното лекарство (правилното на база на тоталност на симптомите) обикновено настъпва подобряване на комуникацията и балансираното взаимодействие на всички части на автономната нервна система.  
На въпроса как да помогнем на нашето момче да покаже най-доброто от себе си и да бъде щастливо хомеопатията дава един универсален отговор-индивидуален подход при грижи за тялото – хранене, закаляване и др.; възпитание; лечение; формиране на емоционална интелигентност; поддържане на баланс между тяло, психика и дух. Казано кратко -при отглеждането му вървим заедно и следваме малкия човек в неговото физическо и психично израстване като не забравяме, че изключително важна роля в живота ни има и прошката. Трябва да се научим да прощаваме на себе си и като родители и като синове или дъщери. Просто трябва да отглеждаме децата си с обич, приемане и не осъждане!

 





Няма коментари:

Публикуване на коментар