Translate

вторник, 29 април 2014 г.

САЩ искат контрол на електронните цигари



Съединените щати предложиха за първи път да се регламентира употребата на електронни цигари като се забранят за продажба на малолетни и се въведе задължението за
производителите да показват, че този продукт е, както твърдят, по-малко рисков от традиционния тютюн.Агенцията по храните и лекарствата (FDA), която отговаря за регулирането на тютюневите изделия, иска също производителите да получават от нея разрешение да присъстват на пазара със своите електронни цигари.Това е първата регулаторна рамка за тези цигари, пазар от близо два милиарда долара в Съединените щати, който до сега не е бил регулиран от всички разпоредби. За сравнение пазарът за традиционните цигари е с обем около 80 милиарда долара.Започва период на обществено обсъждане и след 75 дни ще се установят правилата, които влизат в сила за период от две години.Ако бъдат одобрени тези правила, производителите вече няма да могат да продават електронни цигари на лица под 18 години, или да разпространяват безплатни мостри като част от рекламни кампании. Те трябва също така ясно да посочат рисковете и да публикуват точния състав на своите продукти.Те няма да могат да съобщават без научни доказателства, че електронните цигари са по-малко вредни за здравето, отколкото традиционните тютюневи цигари. Но за разлика от традиционните цигари агенцията няма да блокира рекламирането им в интернет или по телевизията и няма да възпрепятства използването на плодови аромати, много популярни сред младите хора.Агенцията за контрол на храните и лекарствата признава, "че в момента тя не разполага с достатъчно данни за електронни цигари и подобни продукти, за да се определи тяхното въздействие върху общественото здраве".
"Предложените регламенти са още една стъпка в нашите усилия за премахване на тютюнопушенето при следващото американско поколение", заяви министърът на здравеопазването Катлийн Сибелиъс.
 -------------
Пушенето, което води до 480 000 смъртни случая годишно в Съединените щати, остава водеща причина за предотвратима смърт. Четиридесет и два милиона американци са пушачи.Електронната цигара е флакон, смес от никотин и плодови вкусове, изпарявана при ниска температура, а парите се вдишват от пушача.Производителите на електронни цигари като Lorillard гарантират, че тези бездимни цигари са много по-безопасни в сравнение с традиционните цигари, които произвеждат въглероден окис и редица химикали, много от които са известни канцерогени.Производителите твърдят, че електронната цигара може да помогне за отказване от пушенето. Но засега проучвания не са много убедителни.В отговор на предложенията на агенцията, компанията за производство на електронни цигари SFATA изрази подкрепа за забраната за продажби на непълнолетни , но категорично отхвърли продуктите да се определят като тютюн.

v2.bgnes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар