Translate

вторник, 29 април 2014 г.

Откриха онкоцентър за ранна диагностика в Бургас


Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и областният управител на Бургас Павел Маринов прерязаха лентата на Регионалния център за ранна диагностика на онкологични
заболявания в МБАЛ-Бургас. 
Центърът е изграден по проект по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 4 778 081 лв. Той ще обслужва пациентите на болницата, през която годишно минават над 32 000 души, от които 10 %  са с онкологични заболявания, както и населението на съседната област Ямбол.
Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме. Градът вече разполага с ядрено-магнитен резонанс и апаратура, каквато до сега е нямало, а общо седем от високо технологичните апарати вече са доставени и монтирани, сред които са апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI –equipment); 16-срезов многодетекторен компютърен томограф; дигитална ехографска система; дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат; система за архивиране и разпространение на образи (PACS); ендоскопска апаратура (видеоколоноскоп, видеогастроскоп); дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб. До края на годината, ще бъде доставена и мамографна ендоскопска апаратура, с което болницата ще е напълно оборудвана в това отношение.
Общо 17 такива центрове са оборудвани в страната по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г
„Оттук нататък трябва да се инвестира в медицинските специалисти в областта на онкологията. В следващия програмен период приоритет ще е и изграждане на отделения и лечебни заведения за долекуване и рехабилитация. Предстои също така да се осигури финансов ресурс за мамографска и ендоскопска апаратура“, каза д-р Андреева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар